Close

Megnyitották Mussolini bunkerjét

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
Róma, 2014. október 31., péntek (MTI) – Restaurálták és megnyitották a nagyközönség előtt a Benito Mussolini (1883-1945) bunkerjét, amely egykori római villája alatt húzódik. A földalatti termekre egyelőre kevesen voltak kíváncsiak.

 
Lépcsők, labirintusszerű folyosók, kisebb-nagyobb termek, páncélajtók követik egymást a nyolcvan négyzetméteres Mussolini-bunkerben. Az egykori berendezésből megmaradt egy ventilátor, néhány szék, egy asztal és egy korabeli fali telefon is. A bunkernek menedéket kellett volna biztosítania gáztámadással szemben is, de a restaurátorok szerint egyáltalán nem volt „atombiztos”. Mussolini bunkerja inkább látványként szolgált, szükség esetén nem nyújtott volna elegendő védelmet. 
A földalatti menedéket az olasz fasizmus vezére 1942-1943-ban építtette magának és családjának azután, hogy a szövetségesek bombázták Torinó, Milánó és Genova városát is. A bunker a Rómából kivezető Nomentana út menti Torlonia-villa alatt található. A Torlonia hercegi család villájában élt Benito Mussolini és családja 1925-1943 között. Mussolini először a hatalmas parkkal övezett villa kertjében levő borospincében építtetett magának óvóhelyet, de mivel ezt alkalmatlannak találta, újabb bunkert ásatott a parkban levő tó alatt harminc méteres mélységben. A bunker bejáratát növényzettel fedték el. 

 
Benito Mussolini Róma 1943-as bombázását követően elhagyta az olasz fővárost, először az északi Milánóba ment, majd a Comói-tó irányában igyekezett elhagyni Olaszországot, amikor egy olasz partizáncsoport elfogta és kivégezte. 
A bunker helyreállítása során egy Krisztus előtti második századi római villát is találtak. 
 
 
 
 
 
MTI 
     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top