Close

Albínó sün a Szegedi Vadasparkban

Szeged, 2014. október 24. Egy idén született, albínó keleti sün (Erinaceus roumanicus) a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjában 2014. október 24-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Egy szegedi család fogadta be és nevelte azt az albínó keleti sünt, amelyet jelenleg a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjában gondoznak. A hófehér szőrű és tüskéjű, rózsaszín orrú, piros szemű kisemlős jól érzi magát fajtársai között – közölte Veprik Róbert igazgató.

A szokatlan külsejű kisállatra egy szegedi család kutyája figyelt föl kertjükben. A sünt végül bevitték az állatkert mentőközpontjába, ahol évente több sünt is gondoznak, és többségüket – miután megerősödtek – szabadon engedik. A fehér sün szépen cseperedik fajtársai között, enni főleg húst, gyümölcsöt és lisztkukacot kap.
Az albinizmus a természetben, sőt az embernél is előforduló, öröklődő jelleg. A természetben azért nem látni nagy számban hófehér állatokat, mert a tulajdonság számos hátránya miatt hamarabb elpusztulnak. Az állatkerti környezet teremtette biztonságban természetesen hosszabb ideig élhetnek az albínók.   
A 2014-ben az év emlősének választott kelet sün, Magyarország egyetlen őshonos sünfaja védelmet élvez, eszmei értéke 25 ezer forint. A 35 centiméteres hosszúságú és téli álma előtt akár 1900 grammra is meghízó sün a településeken, még a városi parkokban és a kertekben is gyakran felbukkan. Az emberekhez való közelség egyben veszélyt is jelent számára, rengeteg sünt gázolnak el a közutakon, főleg tavasszal, a párzási időszakban, és nyár végén, mikor a fiatalok kirajzanak.
A természetvédők ezért is kérik arra a kerttulajdonosokat, hogy a „madárbarát kerthez” hasonlóan „sünbarát kerteket” alakítsanak ki, ahol jól érzik magukat és biztonságban lehetnek ezek az állatok is.

 

MTI nyomán Hegedűs Gyula Balázs

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top