Close

Első nemzetként kelt fel a magyar fegyverrel a sztálinizmus ellen

Karcag, 2014. október 23., csütörtök (MTI) – A magyar volt az első nemzet, amely fegyverrel kelt fel a sztálinista önkény és a kommunizmus ellen – jelentette ki a földművelésügyi miniszter csütörtökön Karcagon, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fazekas Sándor kiemelte: szüleink és nagyszüleink olyan hihetetlen tenni akarásról és hazaszeretetről tettek tanúbizonyságot, amely a mai napig példa minden magyar ember számára. Példa, amely erőt ad, és megmutatja, hogy a történelem ilyen nehéz pillanataiban is helyt kell és lehet állni – tette hozzá.
Emlékeztetett: Karcag, a Nagykunság fővárosa 1956-ban hasonló példát mutatott összefogásból és kitartásból. A megtorlásnak ott is voltak halálos áldozatai és elítéltjei, többeket pedig hosszú időre lehetetlenné tettek. 
A forradalom és szabadságharc emlékét fenntartotta és őrzi az itt élők közössége – mondta a miniszter.
Fülöp Tamás, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának megyei főigazgató-helyettese az 1956-os eseményeket felidézve arról beszélt: a forradalom és szabadságharc főszereplője a magyar társadalom volt. Különösen igaz ez a vidéki településekre, ahol a Rákosi-diktatúra által megnyomorított, megtört, megfélemlített tömegek maguk vették kezükbe saját sorsuk irányítását – közölte.
Hozzátette: ezért is érezhetjük úgy, hogy a kommunista rendszer bukásán is túlmutató módon, minden tragédia és megtorlás ellenére nemzeti közösséget formált ez a végül elbukott, hosszú évtizedekig megvalósíthatatlan álmokat megfogalmazó szabadságharc.
Kitért arra, hogy 1956 „felrázta, magához térítette, és a történelemben ritkán látható, széles egységbe szervezte az „ideológiailag béklyóba kötött, vallásától, egyházától, hagyományaitól és az önigazgatás lehetőségeitől megfosztott”, olykor üldözéseknek kitett magyarságot.
Fülöp Tamás kijelentette: történelmi távlatból sem lehet meghatódottság nélkül szólni azokról az egyszerű emberekről, akik a sorsfordító pillanatokban kénytelenek voltak hőssé, vagy mártírrá válni. 
A főigazgató-helyettes azt mondta, negyedszázaddal a rendszerváltozás után az 1956-os események értelmezése „lassan nyugvópontra jut”, a vidék forradalmával kapcsolatban ugyanakkor még vannak történetírásunknak adósságai.
Az eseményen a karcagi születésű Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is részt vett, akinek a településért és a megyéért végzett munkája elismeréseként Dobos László (Fidesz-KDNP) polgármester a városháza falán lévő emléktábla megkoszorúzását megelőzően tartott ünnepi önkormányzati ülésen átadta a Nagykunságért díjat.     
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top