Close

Megkezdődött az Ázsia-Európa Találkozó tanácskozása

Milánó, 2014. október 16. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) az Ázsia-Európa Tanácskozás, az ASEM 10., kétnapos csúcstalálkozóján Milánóban 2014. október 16-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

Az ukrajnai válság és a gazdasági növekedés serkentése áll a középpontjában az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) kétnapos értekezletének, amely 50 állam vezetőinek részvételével csütörtökön nyílt meg Milánóban.

A találkozón részt vesz az Európai Unió 28 és a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) 10 tagállamának elnöke vagy kormányfője, mások között David Cameron brit miniszterelnök, Francois Hollande francia elnök, Angela Merkel német kancellár. Emellett José Manuel Barroso, az Európai Bizottság és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, továbbá Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli. Az ázsiai országok közül képviselteti magát a többi között Kína, Japán, India és Dél-Korea.

Az 1994 óta rendszeresen megtartott – idén immár a tizedik – Ázsia-Európa Találkozó multilaterális tárgyalófórum, amelyen a vezető európai és ázsiai országok elnökei vagy kormányfői aktuális gazdasági, politikai, oktatási, kulturális, környezet- és éghajlatvédelmi kérdéseket vitatnak meg. Az ASEM-államok a világ népességének 62, hazai össztermékének (GDP) pedig 57 százalékát képviselik. Az idei találkozó témája: „Felelős partnerség a tartós fejlődés és a biztonság erősítése nevében”.

Az ünnepélyes megnyitón két további ország csatlakozott az ASEM-hez: Kazahsztán, amelyet Nurszultan Nazarbajev elnök képvisel a találkozón, továbbá Horvátország.

A kétnapos találkozón három plenáris ülést tartanak, amelyeken a további feladatok meghatározásán kívül olyan aktuális nemzetközi kérdéseket vitatnak meg, mint az Iszlám Állam előretörése, a közel-keleti helyzet, a szíriai polgárháború, az ebolajárvány, valamint a koreai-félszigeti és ukrajnai feszültség.  A csúcstalálkozó eredményeit a pénteki sajtókonferencián összegzik.

A találkozó lehetőséget ad számos magas szintű két- és többoldalú találkozóra. Az olasz kormányfő által a vendégek tiszteletére adott pénteki reggelin, ahol jelen lesz Putyin és Porosenko is, ugyancsak az ukrajnai konfliktus lesz napirenden. Lesz külön találkozó az orosz, francia, német és ukrán elnök között.

Milánóban rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, több mint kétezer rendfenntartó vigyáz a rendre. Ettől függetlenül számos tüntetést tartanak a lombardiai székvárosban, egyebek között az EU és az olasz kormány politikája ellen.

 

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top