Close

Megkoszorúzták Széchenyi István bécsi szülőházát

Bécs, 2012. szeptember 23. Megkoszorúzzák az emléktámlát Széchenyi István bécsi szülőházán a legnagyobb magyar születésének 223. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen 2014. szeptember 23-án. Jobbra Rubovszky György, a KDNP parlamenti frakcióvezető-helyettese. MTI Fotó: Filep István

Széchenyi István születésének évfordulója alkalmából megkoszorúzták a legnagyobb magyar bécsi szülőházán lévő márványtáblát kedden – tájékoztatta a bécsi magyar nagykövetség az MTI-t.

A Bécs belvárosában rendezett eseményen az Országgyűlés küldöttsége mellett a nagykövetség és az ausztriai magyar szervezetek képviselői vettek részt. A Hofburg közelében, a Herrengasse elején álló épület oldalán márványtábla emlékeztet arra, hogy a ház falai között született 1791. szeptember 21-én a legnagyobb magyar.

A már hagyománnyá vált megemlékezésen a magyar törvényhozás képviseletében Rubovszky György, az igazságügyi bizottság elnöke, Vitányi István, a bizottság alelnöke, valamint Takács Imre egykori képviselő, a nagykövetség részéről pedig Hajas Gábor ügyvivő helyezték el az emlékezés koszorúit.

A követség tájékoztatása szerint Hajas Gábor beszédében Széchenyi István (1791-1860)hazaszeretetét és a nemzetért végzett munkáját méltatta. Elmondta: Széchenyi munkássága a ma embere számára is példaértékű, hiszen napjainkban is érvényes: „Itt alkotni, teremteni kell!”.

A közös megemlékezés immár két évtizedes hagyományát elindító Takács Imre az eseményen hangsúlyozta: Széchenyi István kivételes kreativitása és nyughatatlan lelke ugyan olykor a belső harmónia elérésében gátolta, de a nemzet érdekében véghez vitt legnagyobb tettekre buzdította.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top