Close

Megújult és kibővült a Vakok Állami Intézetének épületegyüttese

Budapest, 2014. szeptember 19. Lakók a Vakok Állami Intézete Hermina úti felújított épületében 2014. szeptember 19-én. Az intézmény a 600 millió forintos beruházás során új funkciókat is kapott, benne lesz az Országos Módszertani Központ és az Országos Látásvizsgáló és Állapotfelmérő Központ. MTI Fotó: Mohai Balázs

Kibővült és megújult a Vakok Állami Intézetének zuglói, Hermina úti épületegyüttese. Az intézmény a 600 millió forintos beruházás során új funkciókat is kapott, ott lesz az Országos Módszertani Központ és az Országos Látásvizsgáló és Állapotfelmérő Központ.

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a pénteki átadási ünnepségen elmondta: az intézmény felújítása azt mutatja, hogy az állam lehet jó gazda, és a fenntartó megbecsüli a szakmában dolgozókat.

Felhívta a figyelmet, hogy a kormány nemcsak béremeléssel kívánja kifejezni a szociális szakma megbecsülését, hanem azzal is, hogy kiszámíthatóvá, stabillá teszi a hivatást és ahhoz méltó munkafeltételeket is teremt.

Közölte, hogy a jövő héten véglegesítik azokat a terveket, amelyek alapján októberben a kormány elé kerülhet a szociális ellátásban dolgozók életpályaprogramja, valamint az ahhoz kapcsolódó intézkedések.

Elmondta, a most átadott beruházás csak része egy mintegy négymilliárd forintos programnak, és azzal nemcsak a nyolcvanezer látássérült embernek, hanem mindenkinek azt akarják üzenni, hogy a következő években az állam javítani fog az ellátás színvonalán, „az épített és a humán struktúrán” egyaránt.

Szabóné Berta Irén, az intézet igazgatója arról adott tájékoztatást, hogy az egyik épület egy szinttel bővült, ennek köszönhetően ki tudják alakítani az elemi rehabilitációt segítő gyakorlóapartmant, ahol a látássérültek meg tudják tanulni az önállóbb életvitelükhöz szükséges háztartási munkákat.

A sajtónak kiosztott tájékoztató szerint a látás teljes vagy részleges elvesztésével évente 4-6 ezer embernek kell megküzdenie Magyarországon. Sokan egyedül vagy a család bevonásával próbálnak meg alkalmazkodni az új helyzethez, ám az igazi segítséget a – gyakran szintén vak – tapasztalt szakemberek jelenthetik, akik olyan önálló tevékenységekre is megtanítanak, mint a kávéfőzés vagy a bevásárlás.

A Hermina úti beruházás során 39 lakószoba, 24 vizesblokk, hét terápiás helyiség és három teakonyha újult meg. A központ új tornateremmel és informatikai oktatóteremmel is gazdagodott, és az épületegyüttest akadálymentesítették a mozgássérült emberek számára is. Az intézmény konyháját felújították és a legmodernebb eszközökkel szerelték fel.

A gazdaságos üzemeltetés jegyében az épület külső hőszigetelést kapott, az elavult fűtésrendszert kicserélték, az energiaellátásba pedig napkollektorokat is bevontak a fejlesztők.

A beruházás költségének 90 százalékát magyar költségvetési forrásokból biztosították, a többit uniós pályázaton nyerte el az intézet – áll a sajtónak kiosztott tájékoztatóban.

Szűcs István, a kivitelező cég ügyvezetője az épület kulcsának átadásakor azt mondta, az elmúlt hónapokban megismerhették a Vakok Állami Intézetében dolgozók értékes munkáját, és annak elismerésére az intézmény alapítványának egymillió forint felajánlást tesznek.

Szekeres Pál, az Emmi miniszteri biztosa arról beszélt, hogy a fogyatékossággal élőknek – így neki, kerekes székkel közlekedőnek is – egy-egy ilyen projekt sokkal többet jelent a rekonstrukciónál. Arra hívta fel a figyelmet, hogy számukra a megújult épületek életteret jelentenek, ahol közösségben tudnak élni, ahol értéket tudnak teremteni.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top