Close

Opten: csökken a felszámolások száma

Legutóbb csaknem egy évvel ezelőtt, 2013 szeptemberében szűnt meg olyan kevés cég Magyarországon, mint idén augusztusban; a nyár utolsó hónapjában a cégbíróság 2309 céget törölt, miközben idén február óta minden hónapban bőven 3000 fölött zárt a mutató – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató hétfői közleményéből.

 
Az Opten ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy júliusban viszont minden korábbit meghaladó számban szűntek meg társas vállalkozások, akkor majdnem 5100 cég szűnt meg.
A cégbíróság július eleje óta nagyon lerövidítette az egyes határozatok bejegyzése és közzététele között eltelő időt, így júliusban olyan közzétételek is terhelték a statisztikát, amelyek a régi rendszerben augusztusban vagy szeptemberben jelentek volna meg – idézi a közlemény Tóth Tamást, az Opten ügyvezető igazgatóját.
Az Opten közleményében felhívta a figyelmet arra is: folyamatosan csökken a frissen felszámolás alá kerülő cégek száma. Ez a mutató júliusban is a tavaszi átlagot reprezentáló 1500-as szint körül maradt, augusztusban pedig 925-re csökkent.
Augusztusban 1431 új céget jegyeztek be, vagyis folytatódik a cégek számának lassú csökkenése.
A piaci szakértők által kedvezőnek tartott jelenség mögött az Opten szerint az áll, hogy a korlátolt felelősség kiterjesztésével és más szigorító intézkedésekkel a kormány sikeresen szorította háttérbe azokat, akik cégeik bedöntésével kívántak megszabadulni adósságaiktól vagy a közterhektől.
Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top