Close

Árvízhelyzet – a ma reggel eseményei

Lassan enyhülni kezd a helyzet Északkelet-Magyarország folyói mentén, az árhullám elkezdett levonulni. Ma este már kevesebb esőre számíthatunk. A ma reggel eseményei.

A Zala megyei Lentiben visszaköltözhetett otthonába az a 124 ember, akiket még szombaton telepített ki a katasztrófavédelem a település üdülőövezetéből. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Cseresznyés Dániel beszámolója alapján – a környező vízfolyások csökkenő vízszintjének köszönhetően – az áramszolgáltató reggel hat óra után visszakapcsolta az áramot a Lenti üdülőövezetében lévő területen. Azt is elmondta továbbá a szóvivő, hogy Kiscsehiből végül mégsem kellett kitelepíteni 30 lakost; a maróci víztározó 60 méter hosszan megcsúszott gátja nem veszélyezteti a települést. A Szijártóházáról és Zalaszombatfáról vasárnap este kiköltöztetett 82 ember azonban egyelőre nem térhet haza.

Bár Lentiben elmúlt a közvetlen veszély, a terület ingatlanjain és utcáin a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának munkatársai megelőző fertőtlenítést végeznek – áll Rigó Csaba kormánymegbízott közleményében.

Zala és Vas megyében is jelentősen csökkent az árvíz miatti bejelentések száma: Zalában a szombati 111 után vasárnap csak 36 esetben riasztották a katasztrófavédelmet, ma reggel pedig még nem érkezett hívás. Vas megyében tegnap este 6 óra óta csak 4 riasztás érkezett, mindegyiknél pincékből kellett a vizet szivattyúzni. 

A Rába tegnap 454 cm-nél tetőzött, azóta apadásnak indult, a Zala folyó is apad, a Mura azonban még emelkedik, ott harmadfokúra emelték a készültséget.

A meteorológusok szerint ma délután-este mérséklődik határozottan az esőzések intenzitása, viszont addig az ország 16 megyéjére adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést. A rövid ideig tartó felhőszakadásokból is pillanatok alatt lehullhat 25-30 mm csapadék.

MTI nyomán Molnár Gergő István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top