Close

A német és lengyel elnök Gdanskban az orosz hatalmi törekvések veszélyeire figyelmeztetett

A jelenlegi orosz hatalmi törekvéseknek az európai békét fenyegető veszélyeire figyelmeztetett a német és a lengyel elnök a II. világháború kitörésének 75. évfordulójáról megemlékező lengyelországi, gdanski ünnepségen.

Oroszország gyakorlatilag véget vetett a partnerségnek Európával Joachim Gauck német államfő szerint, aki hétfő este Bronislaw Komorowski lengyel elnökkel együtt beszédet mondott a gdanski Westerplattén rendezett központi emlékünnepségen.

A német vendég kiemelte, hogy a stabilitás és a béke az európai kontinensen ismét veszélyben van. „Szembe kell szállni azokkal, akik megsértik a nemzetközi jogot, más országoktól területeket csatolnak el és katonai segítséget nyújtanak szakadár mozgalmaknak” – hangsúlyozta Gauck, s hozzátette, „a történelem megmutatta, hogy a területi engedmények gyakran csak növelik az agresszor étvágyát.”

– Azt hittük és hinni akarjuk, hogy Tolsztoj és Dosztojevszkij országa a közös Európa részévé válhat. Ezt a partnerséget mondta fel most gyakorlatilag Oroszország – mondta.

Komorowski figyelmeztette Oroszországot, hogy a nagyságról és a befolyási övezetekről szőtt ábrándok az európai békét veszélyeztetik. Óva intett a megbékítés politikájától, utalva az 1930-as években a Hitler náci vezérrel szembeni politikára és annak kudarcára. „Itt a Westerplattén a történelem különösen világosan szól hozzánk” – jegyezte meg a lengyel elnök. Hangoztatta, még mindig nem késő megállítani azokat Európában és a világon, akik számára az erő és az agresszió a politikai tevékenység eszköztárává vált.

Gauck ünnepi beszédében példásnak nevezte Európa számára a német-lengyel megbékélést. Komorowski úgy fogalmazott, hogy a náci Németország második világháborús lengyelországi pusztítása után a két nemzet kibékülése valóságos csoda. A két országnak most sorsközösségben kell a ma veszélyeivel szembeszállnia – mondta.

A Gdansk melletti Westerplatte-félszigeten dördültek el 1939. szeptember 1-jén a II. világháború első ágyúlövései. A lengyel helyőrség kevesebb mint 200 katonája egy hétig ellenállt a német támadóknak. Hősiességükről minden évben megemlékeznek.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top