Close

Fejlődés és tradció a magyar forintbankjegyek életében

 

Megújulnak bankjegyeink! Elsőként az új tízezer forintos lát majd napvilágot 2014. szeptember 2-án, tudtuk meg a Magyar Nemzeti Bank mai sajtótájékoztatóján. A megújulás pedig nem csupán „ráncfelvarrás”, ennél sokkal többről van szó. A változásokkal ugyan szembe kell nézni, azonban a hagyományok mellett maradva érhetjük el a fő fogyasztók termék iránti szimpátiáját. Nade, milyen változásokról is van szó?

Azt le kell szögeznünk máris, hogy új címletek nem fognak napvilágot látni, ez ugyanis nem szerepel a Magyar Nemzeti Bank tervében, hanem a jelenlegi bankjegyeink korszerűsítése vált esedékessé. A biztonságosan működő készpénzforgalom fenntartása érdekében a jegybankok átlagosan 10-15 évente megújítják, s továbbfejlesztett változatban bocsátják ki a bankjegycímleteket. A jelenlegi sorozatot az 1997-2001 közötti időszakban bocsátotta ki a jegybank, így a sorozat megújítása több szempontból is időszerű. 
A megújuló bankjegyek olyan markáns, korszerű és biztonsági elemeket tartalmaznak, melyek jól felismerhetővé, és még nehezebben hamisíthatóvá teszik mindennapi fizetőeszközünket. Máté László grafikailag is illusztrált prezentációjából megtudtuk, hogy a megújulás többféleképpen is értelmezhető: grafikailag, amely nemcsak a külcsín miatt lesz lényeges számunkra, hanem az új bankjegyek sokkal színspecifikusabbak lesznek majd, kevésbé fogjuk majd összetéveszteni egymással az egyes címleteket. Biztonságtechnikai szempontból pedig olyan nyomdatechnológiai újításokat vezettek be, amely az eddigieknél is jobban ellenáll a hamisítók próbálkozásainak.  Noha büszkék lehetünk arra, hogy a magyar forint e tekintetben eddig is nagyon jól állta a sarat. Most pedig olyan, még korszerűbb, szabad szemmel nem létható biztonsági elemek kerültek elrejtésre az új címletekben – mint például az UV-A és UV-C fényre megjelenő korona embléma, vagy a mozgatással is ellenőrizhető minta – amelyekkel a hamisítási kísérletek még inkább kizárhatók. Ezzel a fejlesztéssel – Máté László szavaival élve – a hazai bankjegy a világ egyik legnehezebben hamisítható bankjegye lesz. Ugyanakkor lényeges cél volt a lakosság, mint fő felhasználók érdekeit éppúgy szem előtt tartani: a színspecifikusság mellett a vakok és gyengén látók jelének megújítása, és a dombornyomat még erőteljesebbé tétele, hogy fogyatékkal élő embertársaink számára is még könnyebben felismerhetőek legyenek az egyes címletek, megkönnyítve a napi használatot. Ugyanakkor nem kevésbé elhanyagolható tény az sem, hogy az új bankjegyek előállítási költségeiket nézve is kedvezőbbek elődeiknél. Mindezek mellett pedig, a korszerűsített bankjegyeket a feldolgozó és elfogadó automaták is egyszerűbben és gyorsabban tudják majd kezelni. Így tehát a változások valamennyiünk érdekeit szolgálják majd, hiszen Magyarország sikeréért, eredményességéért, tradícióinak megőrzéséért együtt vagyunk felelősek! – hangsúlyozta az előadó.

A Magyar Nemzeti Bank elsőként a tízezer forintost újítja meg a hat címlet közül. Az új tízezer forintos 2014. szeptember 2-ától válik törvényes fizetőeszközzé, ám itt lényeges kiemelnünk, hogy a jelenleg használatos tízezer forintos bankjegyek ugyanúgy forgalomban maradnak, ezek bevonásáról csak később dönt a jegybank. A kapacitások adottsága, és a készletek arányainak és igényeinek szempontjából döntően a jövő évben fognak majd továbblépni az újítás terén a második címlettel. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top