Close

Újra megjelenik Hitler fő műve, a Mein Kampf

Tudniillik a jövő év végén lejár a kötelező 70 év a szerző, Adolf Hitler 1945. április 30-án elkövetett öngyilkossága óta, és ettől a pillanattól kezdve bármelyik német intézmény vagy személy újra kiadhatja a Mein Kampfot.

Az irodalmi művek szerzői jogai érvényüket vesztik, amikor letelik a a szerzők halála utáni 70 év, és ebben az esetben ez a következő év utolsó napja, 2015. december 31. Hitler a sikertelen müncheni sörpuccs (1923. november 8.) után a börtönben írta ezt a művét, 1924-ben. Az 1926-ban először megjelent mű kiadója (Eher-Verlag) megszűnt a második világháború után, és ezzel a bajor tartományra szállt vissza a kiadási jog. Ezért a bajor parlament azt a megoldást találta ki, hogy többé nem járul hozzá a mű németországi kiadásához, és törvényt is megfogalmaztak volna róla. Csakhogy az antikváriumokban továbbra is lehetett kapni a korábbi kiadásokat, sőt más országokban, például Portugáliában is kiadták minden további nélkül. Egy-két kivételtől eltekintve a bíróságok nem léptek fel a külföldi kiadások ellen. És mivel nagyon közeledik a jövő év vége, kikerülni sem lehet az új (németországi) kiadást, a bajor parlament megszavazott félmillió eurót a Müncheni Jelenkori Történeti Intézetnek, hogy lássa el magyarázó jegyzetekkel az új kötetet. De Horst Seehofer, a váratlan döntéseiről híres bajor keresztény-szociális kormányfő és tartományelnök nemrég Izraelben járt a Holokauszt egyik túlélőjével, aki rábeszélte, hogy vonja vissza a megbízást. A történészek és a kommentátorok is felháborodtak a döntés miatt, és nyílt vita kezdődött a kérdésről. A kiadás hívei azzal érveltek – több tekintélyes értelmiségivel együtt -, hogy a döntés a szólás- és véleményszabadság megsértése. Arról nem is beszélve, hogy a könyvet már régóta lehet olvasni a világhálón is, ezért tartják fontosnak, hogy az esetleg befolyásolható olvasók az ő kiadásukban végre lássák a Hitler eszméi mögötti hátteret.
Ez az érv hatott a leginkább, és Seehofer visszavonta bojkottját. 2016. január elsején megjelenhet a Mein Kampf, de már a hozzáfűzött magyarázatokkal.

SOBIESKI TAMÁS
(Forrás: Expresso – Portugália)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top