Close

Most ők mozgatják a spanyol foci játékospiacát

Nagyon közeledik a spanyol bajnokság átigazolási idényének a vége, tehát szaporodnak a telefonhívások az egyes klubok és a játékosok menedzserei között. A spanyol gazdasági napilap, az El Economista bemutatta azt a négy legfontosabb menedzsert, aki a legtöbb klubbal bonyolítja le a legtöbb átigazolást. Az Ibériai-félsziget nagyobbik országában összesen 575 FIFA-ügynök dolgozik, és ez a szám a második helyre elég Európában.

Csak Olaszország előzi meg (1058), viszont maga mögé utasítja Nagy-Britanniát (471), és az első helyen a portugál Jorge Mendes áll, aki nemcsak játékosokat, hanem edzőket is ügyfelei között tud. Csaknem 550 millió eurót érnek együtt: Cristiano Ronaldo, José Mourinho, Pepe, Fábio Coentrão, a Manchester hálóőre, a spanyol David De Gea, a brazil Marcelo, az argentin Di María és a július végén megszerzett egyik kolumbiai csatár, James Rodríguez. Mendes most javában azon dolgozik, hogy elhelyezze a Real Madridban a másik kolumbiait, a még az AS-Monacóhoz tartozó Radamel Falcaót. A spanyol lap úgy tudja, hogy James sikeres becserkészése óta csökkent a Gestifute vezetőjének a befolyása a madridi fehéreknél. A lap tudomása szerint akár napi 20 órát is lóg okos telefonján, amikor aláírás előtt az utolsókat simítja egy-egy szerződés egyeztetésén. De Mendes szinte szabad kezet kapott az élvonalba idén visszakerült galíciai klub, a Deportivo La Coruña  csapatépítésében, mert Augusto Joaquín César Lendoiro, az gykor szebb napokat látott csapat volt elnöke az ő jó barátja.
A következő befolyásos személy José Antonio Martín Otín, akit a futball világában „Petón” néven ismernek inkább, ő a Bahía Internacional ügynökség vezetője, és öt FIFA-ügynökkel dolgozik. Ez a híres sportkommentátor és platformja július végén mentette meg a még mindig másodosztályú Real Zaragozát a kieséstől, és korábbi mindenható elnökétől, Agapito Iglesiastól. A lap 200 millió euróra becsüli a Bahía hazai csapatokban játszó „ügyfeleinek” – köztük Pedro (Barcelona), Illarramendi (Real Madrid) Parejo (Valencia), Mikel Rico (Athletic de Bilbao), Raúl García (Atlético Madrid) vagy Rubén Castro (Real Betis) – jelenlegi átigazolási „árfolyamát”. A külföldi klubokba igazolt játékosok közül őket érdemes megemlíteni: Fernando Torres, (Chelsea), Jesús Navas (Manchester City), Monreal (Arsenal) vagy Javi Martínez (Bayern München). Utóbbiak, tehát a legértékesebb játékosok értéke 150 millió euró körül mozog.
Ginés Carvajal és Manuel García Quilón a spanyol menedzserek két veteránja, előbbi tíz éve a Real Madrid meghatározó játékosainak többségét képviselte – mint most Jorge Mendes -, és Fernando Morientes, Michel Salgado, Raúl és a kapus Santiago Cañizares csak néhány név közülük. De Luis Enrique, a Barcelona jelenlegi edzője is az ő pártfogoltja volt, akárcsak a Valencia fénykorának két erőssége, a baszk Gaizka Mendieta és David Albelda, vagy Ismael Urzaiz, az Athletic szintén baszk volt csatára.
Carvajal most az ismert játékosok közül elsősorban Juanfran (Atlético Madrid), Jesé (Real Madrid), Roberto Soldado (Tottenham), a most sérülése miatt csapat nélküli Víctor Valdés (ex-Barcelona) és a Barcelonából a Sevillának átengedett Gerard Deulofeu ügyeit intézte. Az El Economista szerint a legjobb játékosok összértéke 50 millió euró körül mozoghat.
García Quilón a hazai játékospiacon az alábbi ismertebb nevekkel dolgozik: Álvaro Arbeloával, a Real Madrid csendes fenegyerekével, Moyával és Gámezzel, az Atlético Madridban, és a most csapatot kereső Carlos Marchenával, a Valencia korábbi alapemberével. A közelmúltban külföldre igazolta több ügyfelét, például a kapus Diego López, aki a rövidebbet húzta a Casillasszal és a Real Madrid vezetésével folytatott taktikai küzdelemben, és végül Milánóban, a piros-feketéknél kötött ki. Nápolyba segítette a Liverpoollal sikeredző Rafa Benítezt, José Callejónt, és Raúl Albiolt a Real Madridból, Pepe Reinát most a Bayernbe vitte, a brazil Filipe Luíst pedig a Chelsea-be szervezte Mourinho kérésére.
A négy említett menedzseren kívül persze még vannak többen olyanok, akiknek meg kell említeni a nevét, de nem csoportosan foglalkoznak játékosok ügyes-bajos dolgaival. Elsőnek Pere Guardiola neve kívánkozik ide – ő nem más, mint a Barcelona korábbi sikeredzőjének az öccse -, aki Andrés Iniestának és a „harapós” uruguayi Luis Suáreznek ad tanácsokat a Barcelonában. A Barçában Sergio Busquets Josep Maria Orovitg tanácsait követi, akárcsak a Sevillából Fernando Navarro, Orovitg viszont Spanyolországon kívül Pep Guardiolának is tanácsadója.

SOBIESKI TAMÁS
(El Economista – Spanyolország)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top