Close

Peking: nem volt veszélyes az amerikai repülőgépet azonosító pilóta manővere

Peking cáfolta, hogy a kínai légierő vadászgépe veszélyesen közel merészkedett volna egy amerikai járőrrepülőhöz a múlt héten Hajnan szigettől nem messze, a nemzetközi légtérben – derült ki a kínai védelmi minisztérium közleményéből, amit hétfőn idézett a kínai sajtó.

Amerikai beszámoló szerint a vadászgép tízméteres közelségbe került az amerikai géppel, kockáztatva annak biztonságát. A Pentagon pénteken teljességgel elfogadhatatlannak minősítette az esetet. A manővert, amelynek során háromszor is közel húzott el a kínai vadászrepülő, Washingtonban szakszerűtlennek és provokatívnak nevezték.

A kínai védelmi tárca hét végén kiadott közleményében azonban úgy vélte, a kínai pilóta által végrehajtott akció szakszerű volt, a gép biztonságos távolságot tartott. Jang Jü-csün ezredes közölte, hogy a J-11-es akkor emelkedett a magasba, amikor az amerikai haditengerészet P-3-as típusú tengeralattjáró elleni felderítő repülőgépe és egy P-8-as járőrgép 220 kilométeres távolságba érkezett a dél-kínai Hajnan szigethez.

Jang szerint az amerikai felderítő repülések kiterjedtsége és gyakorisága veszélyt jelent Kína biztonságára, és összeütközések forrása lehet. Egyúttal felszólította az amerikai felet a megfigyelések számának csökkentésére és a két ország hadserege közötti „pozitív légkör megteremetésére”.

Megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy kínai részről úgy a tengeren, mint a levegőben rendszeresen igyekeznek megzavarni az amerikai információgyűjtést. 2001-ben egy kínai vadászgép össze is ütközött az amerikai haditengerészet EP-3 típusú kémrepülőjével, aminek következtében a kínai pilóta meghalt, az amerikai gép 24 tagú legénységével pedig kényszerleszállást hajtott végre Hajnanon. A hatóságok 11 nap után engedték el őket.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top