Close

Zsanett-ügy Spanyolországban

Áll a bál az andalúziai Málaga egyik városnegyedében, és egy valenciai fürdőhelyen, mert két olyan eset történt a közelmúltban, amely több szempontból hasonlít a 2007-es, úgynevezett Zsanett-ügyre. Ugyanis a valenciai közösséghez tartozó fürdőhelyen, Gandíában több fiatalember élt vissza létszámfölényével és „férfiasságával”. Az előbbi esetben a vizsgálóbírónő arra hivatkozva zárta le az ügyet, hogy az esetről rögzített és általa is megtekintett felvételek szerint a lány beleegyezésével történt, ami történt.

Málagában három nap után szabadlábra helyeztek három személyt a 20 éves lány által feljelentett és azonosított öt gyanúsítottból, és a két kiskorú ügyvédje is közölte, hogy rágalmazás miatt mind az öten perbe fogják az őket csoportos nemi erőszak miatt feljelentő lányt. A spanyolországi sajtó egyelőre csak a gyanúsítottakat mutatja és szólaltatja meg, a lány eddig nem kapott szót.
Az eddigi ismeretek szerint augusztus 17-én, a málagai vásár első estéjén öt nagykorú férfi, köztük két kiskorú a lány vádja szerint miután munkája végeztével hazafelé tartott a vásár területén átvágva, fenyegetőzve a vásár tér mögötti területre vonszolta, majd mindannyian megerőszakolták. A járőröző rendőrök találtak rá, nem sokkal később, amint vigasztalhatatlanul zokogott. A vizsgálóbírónő először előzetes letartóztatást rendelt el a nagykorúak ellen, sőt megtiltotta nekik, hogy 500 méteres körzetnél közelebb nem mehetnek hozzá, a két kiskorút pedig nevelőintézetbe küldte. De másnap nemcsak szabadlábra helyezte az összes gyanúsítottat, hanem le is zárta az ügyet az igazságügyi szakértő jelentése, és öt szemtanú vallomása és a mobilfelvételeken látottak alapján.
Az eset miatt pánik lett úrrá a környékbeli lakosokon, ezért a város egyik szegénynegyedében, La Cortában élő három nagykorú azt nyilatkozta a helyi sajtónak, hogy tönkre akarták tenni őket egész életükre, ezért perlik be a lányt, és már csak a saját lakásukban érzik biztonságban magukat.
A pszichológus Javier Urra Madridban a kiskorúak ombudsmanja volt, és szerinte veszedelmes eset terjed. Mert elszigetelt, magányos erőszakolók mindig voltak, de ijesztőnek tartja, hogy egyre több a csoportosan elkövetett nemi erőszak. Még aggasztóbbnak érzi, hogy egy csoport arra hivatkozzon, buli volt, be voltak rúgva, és közös beleegyezéssel történt, ami történt. Sőt a technológiai eszközök robbanásszerű fejlődésével vége a párok intimitásának is, és még aggasztóbb jelenség, hogy a fenti eset felvételei is felkerülhetnek a világhálóra, és attól kezdve gyakorlatilag szinte eltávolíthatatlanok lesznek. Az ABC írása szerint a közösségi hálózatok ebből a szempontból csak rontanak a helyzeten, mert banalizálják azt, amit nem szabad, sőt tilos, arról nem is beszélve, hogy lábbal tiporják a másik ember tiszteletét.

Folytatjuk.

SOBIESKI TAMÁS
(ABC, El País – Spanyolország)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top