Close

Robert Capa-emlékest

Robert Capa élettörtének bemutatása verssel, zenével, fotóval a Zsidó Nyári Fesztivál keretében
2014. szeptember 4. 19:30
Uránia Nemzeti Filmszínház (1088 Budapest, Rákóczi út 21.)

“MINDIG AZ ELSŐ VONALBAN…”
Olaszország ismert kortárs költője, Bruno Cicchetti 13 verset írt a világhírű fotós életéről, ezen belül barátságai, szerelmei, a háborúk frontjain való tevékenysége ihlette az olasz költő verseit, melyek egy másik dimenzióba emelik Robert Capa különleges életét.
A verseket a Budapest Klezmer Band vezetője, Jávori Ferenc zenésítette meg, a magyar fordítást a közönség feliratban olvashatja.
 
A versek és megzenésített versek előadója Maia Morgenstern. Az előadásban Robert Capa rendkívül izgalmas élettörténetének főbb állomásait dokumentumok alapján Nagypál Gábor színművész tolmácsolja.
 
 
Előadók: Maia Morgenstern, Nagypál Gábor
Közreműködik: Jávori Ferenc – zongora. Nagy Anna – harmonika, Gazda Bence – hegedű
Rendező: Koltai M. Gábor
A programhoz kapcsolódóan érdemes elolvasni Kati Marton Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot című könyvét.
 
 
A népszerű, magyar származású amerikai újságírónő könyve annak a kilenc magyar emigránsnak az élettörténetét dolgozza fel, akik a nácizmus elől külföldre menekültek, s akik új hazájukban a maguk területén, a tudományban vagy a művészetben világhíresek lettek, s kiemelkedően fontos helyet töltenek be a huszadik század történelmében, kultúrájában, művészetében. A kilenc magyar, akiről a könyv szól: Teller Ede (Edward Teller), Kertész Andor (André Kertész), Korda Sándor (Alexander Korda), Neumann János (John von Neumann), Kösztler Artúr (Arthur Koestler), Kertész Mihály (Michael Curtiz), Szilárd Leó (Leo Szilard), Wigner Jenő (Eugen Wigner), Friedmann Endre (Robert Capa).
Lásd még: 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top