Close

Szeptemberben döntenek a szabadkai vérengzések emlékművének kivitelezőjéről

Közbeszerzési pályázatot írt ki a szabadkai önkormányzat egy szobor elkészítésére, amelyet az 1944/45-ös vérengzések emlékére állítanak majd a tavaly ellopott emlékmű helyén. A kivitelezőről várhatóan szeptember elején döntenek – számolt be róla szerdán a Vajdaság Ma című újvidéki hírportál.

 

A megbízás a Vergődő madár nevet viselő szobor modelljének elkészítésére, a bronzszobor kiöntésére, valamint a jelenlegi talapzat eltávolítására és az új felállítására vonatkozik. A közbeszerzés becsült értéke 1,083 millió dinár (2,89 millió forint).

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere korábban a tervvel kapcsolatban kifejtette: az új szobrot „kerítéssel, kivilágítással és kamerarendszerrel igyekeznek majd megóvni”.

Az új szobor a korábbi, hamvaiból feltámadó főnixmadarat – más vélemények szerint turult – ábrázoló emlékmű pontos mása lesz ( a képen a szerk.), és várhatóan október végére elkészül. Az eredeti alkotást Kalmár Ferenc szobrászművész készítette 1994-ben. Az alkotó a szobor ellopása előtt egy héttel hunyt el.

A 350-400 kilogrammos bronzszobrot máig ismeretlen tettesek lopták el a szabadkai Zentai úti temetőből október közepén. A rendőrség szerint most már lehetetlen az elkövetők nyomára bukkanni, az emlékművet pedig valószínűleg beolvasztották. A szobor annak a 852, Szabadkáról és környékéről elhurcolt főleg magyar, horvát és német embernek állított emléket, akit 1944 őszén a temetőben végeztek ki.

A szoborlopást a szerb kormány is elítélte.

Egyesek szerint színesfémtolvajok vitték el, mások szerint viszont politikai indíttatásból távolították el az emlékművet, és ezzel akartak „gátat vetni” annak a megbékélési folyamatnak, amely a szerb és a magyar nép között tavaly nyáron megindult. Akkor a vajdasági Csúrogon Áder János magyar és Tomislav Nikolic szerb elnök közösen hajtott fejet a második világháborúban és utána ártatlanul kivégzett szerb és magyar áldozatok emléke előtt.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top