Close

Londoni elemzések szerint Budapest a felső középmezőnyben foglal helyet élhetőségi szempontból

Ausztrália és Kanada nagyvárosaiban a legjobb az általános életminőség a világon; Budapest a rangsor középmezőnye felett szerepel – ez derül ki az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház szerdán ismertetett friss összeállításából.

    Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb nem befektetési banki jellegű elemző és előrejelző intézete az idén is 140 nagyváros életminőségét vizsgálta a stabilitás, egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából. A cég ezekre számszerű minősítéseket ad, és ezeket összegzi különböző súlyozásokkal egy nullától százig terjedő átfogó minőségi indexben.
    A zéró osztályzat az EIU meghatározása szerint „elviselhetetlen”, a 100-as „ideális” életkörülményeket jelöl.
    Az idei listán az ausztráliai Melbourne megőrizte első helyét, 97,5 ponttal a megszerezhető 100-ból. A második helyre Bécs (97,4), a harmadikra a kanadai Vancouver (97,3) került.
    A felső tízes mezőnyben nyolc ausztrál, kanadai és új-zélandi nagyváros szerepel. Bécsen kívül a másik európai város ebben a csoportban a 8. helyezett Helsinki.
    Ausztráliából Melbourne mellett Adelaide, Sydney és Perth, Kanadából Vancouver, Toronto és Calgary, Új-Zélandból Auckland található az élmezőnyben.  
    Budapest az idei rangsorban az 50. helyre került 88,9 pontos átfogó életminőségi mutatóval.
    A magyar főváros „élhetőségi” kritériumai közül az oktatási feltételekre az EIU elemzői a maximális 100 pontot adták. A kultúra és környezet kategória 90, az egészségügyi ellátás 91,7 pontos lett. A budapesti infrastruktúra általános állapotát 83,9 pontra, a stabilitást pedig 85 pontra értékelték az idei lista összeállítói.
    Budapest értékelése az elmúlt években fokozatosan javul: öt évvel ezelőtt még az 55. helyen állt.
    Az EIU idei élhetőségi rangsorának alján, a 140. helyen Damaszkusz áll, mindössze 30,5 pontos átfogó életminőségi mutatóval. A szíriai főváros mások mellett a bangladesi Dakkával, a nigériai Lagosszal, a zimbabwei Hararéval és a líbiai Tripolival együtt szerepel a legrosszabb életminőségi feltételeket nyújtó alsó tízes csoportban.

forrás: MTI / Kertész Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top