Close

Javulhat Kína és a Vatikán kapcsolata

Kína hajlandóságát fejezte ki a Vatikánnal való párbeszédre, ami a kínai sajtó szerint a kétoldalú kapcsolatok javulását vetíti előre.

Kína mindig is őszintén és keményen dolgozott a Vatikánnal való kapcsolatok erősítésén, s Peking hajlandó építő jellegű párbeszéd kialakítására és a szálak szorosabbra húzására – fogalmazott Hua Csun-jing, a kínai külügyminisztérium szóvivője a Global Times című napilaphoz kedden eljuttatott közleményében.
    
A tárca a dél-koreai útjáról hazatérő Ferenc pápa szavaira reagált, amelyek szerint az egyházfő szívesen ellátogatna a hivatalosan ateista kelet-ázsiai országba. A katolikus „egyház azonban szabadságot kér munkájának végzésére, más feltételt nem szab” – fogalmazott a pápa.
    
Kína nem ismeri el a szentszék fennhatóságát a kínai katolikus hívők felett. A kereszténység irányító szerve az 1957-ben alapított kínai hazafias katolikus szövetség, amely egyebek közt a kínai püspökök kinevezésének jogát is gyakorolja.
    
Napokkal a pápa dél-koreai látogatása előtt Peking azt jelentette be, hogy a kínai típusú szocializmussal és nemzeti értékekkel összeegyeztethető, saját keresztény hittudományt fejleszt ki.
    
Ferenc pápa szavaira, illetve a dél-koreai látogatása előtt és után a Kína légteréből küldött üzeneteire a héten a kínai sajtó is reagált. A China Daily című napilap szerdán szerkesztőségi cikkében azt írta: a „virtuális párbeszéd” már az enyhülés kezdete, a két fél ugyanis korábban egyáltalán nem kommunikált egymással. A lap megjegyezte: Ferenc pápa kinevezése óta aktívan kiállt a kínai kapcsolatok javítása mellett.
    
A china.com.cn állami fenntartású hírportál kínai oldalán „bravúros légi diplomáciának” nevezte Ferenc pápa tevékenységét, s megjegyezte, hogy Kína nemzetközi megítélését is javíthatja a Vatikánnal való kapcsolatok szorosabbra fűzése, a nyugati országok ugyanis gyakran bírálják hozzáállását a vallás kérdéséhez. A közeledéshez ugyanakkor további erőfeszítésre, a Tajvan és Vatikán közötti kapcsolatok rendezésére is szükség lesz – írta a hírportál.

Forrás: MTI, crossed-flag-pins.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top