Close

Hét somogyi település ivóvizét javítják uniós támogatással a Surján völgyében

Hét somogyi település ivóvízgondját oldja meg az a program, amelynek keretében az Európai Unió és a magyar állam több mint négyszázmillió forintos támogatásával 2500 lakó ellátását szolgáló fejlesztést valósítanak meg.

Izményi Éva, az Ivóvízprogram Információs Központ projektkommunikációért felelős munkatársa az MTI-vel azt közölte: a hét Surján-völgyi község – Bőszénfa, Cserénfa, Gálosfa, Hajmás, Kaposgyarmat, Sántos, Szentbalázs – által létrehozott Surján-völgyi Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás azért pályázott az ivóvíz minőségének javítására, hogy csökkentsék a kutakból származó víz magas ammónium- és vastartalmát a települések otthonait ellátó négy vízmű mindegyikében, továbbá Sántoson a mangán-, Bőszénfán pedig az arzéntartalmat, amelyek meghaladják az európai uniós határértéket.

A központ közleménye szerint a társulás a 466 millió forintos beruházáshoz 403 millió forint európai uniós forrást nyert el. A fennmaradó csaknem 63 millió forintot az önerőalap-pályázat igénybevételével teremtik elő, így a lakosság számára semmilyen anyagi terhet nem jelent a korszerűsítés.

Az ivóvízminőség-javító program keretében Gálosfán új vízkezelési technológiát alakítanak ki és bővítik az épületet. Szentbalázson ugyancsak új vízkezelési technológia kiépítése, vasiszap-ülepítő kialakítása és a vízkezelő épület bővítése várható. Sántoson vasiszap-ülepítő, udvartéri medence és egy kezelőépület épül. Bőszénfán a jelenlegi konténeres kezelőépület helyett új épületet terveztek, emellett vasiszap-ülepítőt, udvartéri medencét és új, komplex vízkezelő berendezést alakítanak ki. Mindegyik vízműben felújítják a meglévő kutakat, Bőszénfán pedig új kutat is fúrnak.

A társulás a közbeszerzési eljárás során nyertesnek nyilvánított, a Wolfbau Team Építőipari és Kereskedelmi Kft. és a Vattenteknik Hungary Kft. alkotta WV 2014 – Surján Völgy Konzorciummal kötötte meg a kivitelezésre szóló szerződést.

A hét településen 2015 júniusától már a mai igényeknek megfelelő, korszerű berendezések szolgáltatják az Európai Unióban elfogadott határértékeknek megfelelő, egészséges ivóvizet a lakosságnak.

A közlemény kiadója a beruházás jelentőségét hangsúlyozva kiemelte: az ammónium közvetlenül nem mérgező, de a körülményektől függően nitritté, illetve nitráttá alakulhat, amely különösen a csecsemők szervezetére veszélyes. A vas nehezíti a víz felhasználását a sárgás színe és zavaros állaga miatt. Az arzén felhalmozódása a szervezetben előidézője lehet különféle daganatos betegségeknek, ezért mértékének csökkentése különösen fontos feladat.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top