Close

Ukrán válság – Beregszászi hírportál: szélsőségeknek nincs helye Kárpátalján

A nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt és a Jobbik tevékenysége régóta felháborítja Kárpátalja közvéleményét, mert a két szervezet igyekszik destabilizálni a politikai helyzetet a térségben; kitiltásukat még 2013-ban javasolta az egyik ruszin szervezet vezetője – írta pénteken a karpatalja.ma beregszászi hírportál.

 
Elemző cikkében Darcsi Karolina beregszászi politológus emlékeztet arra, hogy az ukrajnai helyzet közel fél éve aggodalommal tölti el az ország lakosságát és a kárpátaljai magyarságot. Kárpátalja ugyanakkor mindvégig a béke szigete volt, ám ez az állapot most megbomlani látszik – írja, megállapítva, hogy a soknemzetiségű vidék nyugalmát az elmúlt években különböző szélsőséges csoportok többször próbálták megzavarni.
Kárpátalján megjelent a Jobbik, Kovács Béla európai parlamenti képviselőként irodát nyitott Beregszászban, majd jött válaszként az ukrán szélsőségesek fáklyás menete a városban – írta a szerző. Pedig első kárpátaljai látogatásakor – folytatja – Kovács és Vona Gábor, a Jobbik pártelnöke a Szabadság párttal vette fel a kapcsolatot, amellyel az utóbbi kezdeményezésére együttműködési megállapodást készült kötni. Nem lehet tudni, hogy miben állapodtak meg, de azóta Kárpátalján több, az ukránok és a magyarok közötti nemzetiségi konfliktus kirobbantására irányuló esemény történt, köztük az ukrán zászló meggyalázása Beregszászon, a Szvoboda éjszakai fáklyás felvonulása, a magyar gyerekek elleni támadások Ungváron, magyar emlékművek megrongálása” – tette hozzá a cikkíró.
A politológus szerint a Szabadság párt és a Jobbik tevékenysége már régóta felháborítja Kárpátalja közvéleményét, mivel a két szervezet igyekszik destabilizálni a politikai helyzetet a térségben. Kitiltásukat már 2013-ban javasolta a Podkarpatszka Rusz Népi Tanácsa megyei szervezetének elnöke. Az ukrán események kapcsán sem maradtak tétlenek a radikálisok, de míg a többnyire a Majdanon küzdő szvobodásoknak a magyarokra nem nagyon jutott idejük, addig a Jobbik és helyi emberei propagandájukkal több alkalommal is pánikot keltettek Kárpátalján – jegyzi meg a szerző, emlékeztetve: a rémhírek terjesztése kapcsán kárpátaljai magyar értelmiségiek még márciusban nyilatkozatban szólították fel a magyarországi ellenzéki pártokat, hogy tartózkodjanak a hasonló magatartástól, és hagyjanak fel a riogatással.
A cikkíró szerint a Jobbik most Gajdos Istvánnal, az ukrán parlament képviselőjével, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) nemrég leköszönt elnökével keresi a kapcsolatot azzal, hogy azonnal támogatásáról biztosította a honatya mozgósításra vonatkozó módosító indítványát. Amikor viszont a mozgósításról szavazott a kijevi parlament, Gajdos nem volt jelen, pedig – a szerző szerint – már akkor előterjeszthette volna indítványát és fel is szólalhatott volna az ügyben, vagy szavazhatott volna nemmel. Darcsi úgy véli, a Jobbik folyamatosan partnereket keres Kárpátalján, de érthetetlennek tartja, miért olyan vezető révén tájékozódik, aki a magyarságot érintő kérdésekben vagy nem jár be szavazni, vagy nem figyel, hogy miről szavaznak.
Most ismét támadásba lendült a Szabadság párt, amely nemrég még Gajdos tevékenységét és az UMDSZ-t akarta betiltani, ezúttal pedig Bocskor Andrea kárpátaljai EP-képviselőt vádolja kémkedéssel, amiről érdekes módon a Jobbik egyik internetes felülete ad hírt – emlékeztet Darcsi Karolina. Szerinte a vázoltak tükrében egyértelmű, hogy Kárpátaljának nincs szüksége a Jobbik tevékenységére, a térségben ugyanis nincs helye a szélsőségeknek.
Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top