Close

A lengyelek két filmmel is emlékeznek a varsói felkelés 70. évfordulójára

Két filmet is készített Jan Komasa lengyel rendező a varsói felkelés kitörésének 70. évfordulójára: A varsói felkelés című dokumentum- és A város 44 című játékfilmet.


    Eltérő műfajuk ellenére közös a két filmben, hogy a legmodernebb technika segítségével, szuggesztív módon rekonstruálják a háborús valóságot, a korabeli harcoló várost, a felkelők és a lakosok mindennapjait. A varsói felkelés című dokumentumfilm ezt korabeli filmhíradók felhasználásával teszi.
    A város 44 című alkotásban 3 és fél ezren működtek közre, a film költségvetése több mint 9,5 millió euró (csaknem 3 milliárd forint) volt, a speciális vizuális effektusokról a hollywoodi Richard Bain gondoskodott. A film bemutatóját a varsói nemzeti stadionban tartják több tízezer ember előtt a felkelés évfordulója alkalmából rendezett ünnepi hét közepén.
    Mindkét filmről elmondható: annak ellenére, hogy van konkrét sorsokra épülő cselekményük is, nem a személyes történetek bemutatása miatt megrázóak.
    A közös vonás az is, hogy a filmek gyártása a Lech Kaczynski volt államelnök kezdeményezésére létrehozott, az idén tízéves Varsói Felkelés Múzeumához kötődik.
    A két film rendezője, Jan Komasa a magyar mozinézők előtt sem ismeretlen: Öngyilkosok szobája című, Lengyelországban nagy visszhangot keltett filmjét 2012-ben a XVIII. Lengyel Filmtavasz keretében vetítették Budapesten.
    A varsói felkelést 70. évvel ezelőtt, 1944. augusztus 1-jén robbantotta ki a Honi Hadsereg, a londoni lengyel emigráns kormány fegyveres szervezete. A szovjet Vörös Hadsereg nem sietett a német megszállás ellen felkelők segítségére, így a véres küzdelem két hónap után elbukott.

 

 

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top