Close

Két éve egyre több a kényszer-végelszámolási eljárás

Mintegy 6800 vállalkozás szűnt meg végelszámolással tavaly július 1-je és idén június 30-a között, 55 százalékkal kevesebb, mint az előző 12 hónapban, ám ugyanebben az időszakban csaknem 27 ezer céget kényszertörléssel zártak be – hívta fel a figyelmet a feketelista.hu portál csütörtökön.


    A feketelista.hu emlékeztet, hogy jogszabály-módosítás helyezte hatályon kívül a kényszer-végelszámolási formát 2012-től. Helyébe új megszűnési formaként a kényszertörlési eljárást léptette, hogy meghatározott esetekben meggyorsítsa a cégnyilvántartásból a cégek kivezetését.
    A közlemény szerint a társaságok nagy része nem jut el a végelszámolásig, mivel a cégbíróság előzőleg kényszertörléssel vezeti ki ezeket a nyilvántartásból.
    A feketelista.hu közleményében rámutat: a végelszámolást saját elhatározásából kezdeményező tulajdonos az eljárás ideje alatt is folytathatja gazdasági tevékenységét, lezárhatja az eljárást, és dönthet a továbbműködésről is. Ám ha a cég nem tudja a vele szembeni követeléseket a vagyonából kielégíteni, akkor a cégbíróság felszámolást kezdeményez.
    Kényszertörlési eljárás alatt a cég már nem folytathat gazdasági tevékenységet, nem hozhat az eljárással ellentétes döntéseket, és az eljárás mindenképpen a cég törlésével zárul.
    A feketelista.hu összesítése szerint az elmúlt 12 hónapban a legtöbb céget, 1045-öt, Pest megyében „végelszámoltak”. Egy évvel korábban még 1911, két évvel korábban pedig 4003 vállalkozás végelszámolására került sor a megyében.
    Győr-Moson-Sopron megyében 260 társaság kezdeményezett végelszámolást az egy évvel korábbi 451-gyel szemben. Komárom-Esztergomban 235, Zalában 205, Baranyában 204, Hajdú-Biharban pedig 203 céget végelszámoltak.
    A legkevesebb, 75 cégtulajdonos Tolna megyében, illetve 62 tulajdonos Nógrád megyében választotta a piacról való kivonulásnak ezt a módját.
    Budapesten az elmúlt 12 hónapban 2876 társaság próbálkozott végelszámolással rendezni pénzügyeit. Egy évvel korábban még 8277, két évvel ezelőtt pedig 14 551 cég neve szerepelt a végelszámolást bejelentők listáján – közölte a feketelista.hu.

 

 

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top