Close

Nyelv, ideológia, média 6.

A TÁRSADALMI NEMI VISZONYOK INTÉZMÉNYESÜLÉSEI: 
A „magyarság” és „nemiség” metszetei
 
Szeged, 2010. október 1-2.
A magyar nyelvhasználat és a hatalom, a nyelvhasználat és az ideológia magyarországi összefüggéseit feminista szempontból vizsgáló konferenciasorozatot hatodik alkalommal rendezi meg a Társadalmi Nem Kutatócsoport, a TNT szervezésében.

A 6. konferencia témájául a társadalmi nemi viszonyok különféle intézményesülési folyamatainak vizsgálatát választottuk, hogy rámutathassunk a nemi megkülönbözetés társadalmi gyakorlat jellegére. A konferencián elhangzó előadások a magyar nők különféle csoportjainak mindennapjait, illetve azok kulturális reprezentációját elemzik. Az elhangzó előadások a feminista szempontú irodalmi, kulturális, pedagógiai, történettudományi, szociológiai és nyelvészeti kutatások eredményeiről adnak számot, középpontjukban a nemiség és a magyarság összefüggései állnak. Az előadások nem kívánják a nemiség gyakorlatát, reprezentációját és fogalmát leválasztani és különlényegűnek láttatni a „magyarság” kérdéseitől, hanem a kettő metszetét, kölcsönös meghatározottságát kutatják. Különösen érdekesnek ígérkeznek azok az előadások, amelyek a „magyarság” és „nemiség” intézményesülését, azok egymásra hatását, a különféle geopolitikai és etnikai határvonalak, esetenként demarkációs vonalak (!) megkérdőjelezése jegyében gondolják újra.
 
Az előadások magyar nyelvűek és 20 percesek, melyeket 10 perc vita követ.
 
A konferencia színhelye a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészkar Konferenciaterme (Egyetem u. 18.). (A vasútállomástól sétálva kb. 10-15 perc).
 
Utazás: Szeged és Budapest között óránként jár vonat. Ezek egyik fele gyorsvonatként közlekedik, ezért nem kell rá helyjegyet váltani, másik fele helyjegyes, de kényelmesebbek a kocsik. A menetidő kb. 135 perc. Pontosabb információkért lásd a www.elivra.hu online vasúti menetrendet.
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top