Close

Megújul a kisújszállási városháza és környéke

Európai uniós és magyar állami támogatással megújítják a kisújszállási városházát és környékét. Az 1900-ban elkészült, az ország egyik legszebb hivatalaként számon tartott épület visszakapja a második világháború idején leégett két középső tornyát is.

Kecze István (Fidesz-KDNP – Nagykun Polgári Kör) polgármester az MTI-nek elmondta: a városháza új cserépfedést kap, felújítják a tornyait, a belső részeit akadálymentesítik, lifttel szerelik fel, a keleti oldalán térfigyelő kamerákat helyeznek el.

Az udvart leburkolják, padokat állítanak fel közösségi rendezvényekhez, míg a városháza előtti téren úgynevezett humán napóra készül, amelynek a mutatója a középre álló ember árnyéka lesz.

A városháza parkjában egy a múlt század első felében létező zenepavilont építenek fel egy régi fénykép alapján, felújítják az első világháborús emlékművet, és ismét díszíti majd szökőkút a teret.

A városközpont egyedi épületegyüttese, az évek óta üresen álló Vigadó is megújul, falai között többfunkciós színházterem, kamaraterem, foglalkoztatók, próbatermek, irodák, bowlingpálya és kávéház kap helyet. A felújítás megkezdésekor a Vigadó eddig nem ismert építészeti kincseire bukkantak, így a nagyterem falemezekkel és egyéb módon burkolt falai mögül ólomüveg ablakok, stukkókkal díszített falak tárultak fel, amelyeket szintén megőriznek az utókornak.

A kisújszállási városközpont megújításának összköltsége több mint egymilliárd forint, ebből az európai uniós és a magyar állami támogatás 737 millió, a saját erő 294 millió forint. A városházát és parkját az év végére 239 millió forintból újítják fel, a Vigadóra 451 millió forintot fordítanak, a kivitelezés befejezése 2015-ben várható.

A projekt első ütemében elkészült a régi piaccsarnok emlékét őrző Kálvin tér felújítása, a munkálatokra 113 millió forintot költöttek.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top