Close

Megérkezett Harkivba a holttesteket szállító szerelvény

A több mint 280 áldozatot nemzetközi szakértői csoport vizsgálja meg egy helyi üzem speciális helyiségében. Az uniós külügyminiszterek egy perc csönddel tisztelegtek a Kelet-Ukrajnában szerencsétlenül járt maláj utasszállító repülőgép áldozatainak emléke előtt keddi tanácskozásukon.

Megérkezett a kelet-ukrajnai Harkivba, a Balaskova vasútállomásra a maláj utasszállító repülőgép több mint 280 utasának holttestét szállító hűtővonat a szakadárok ellenőrzése alatt álló Donyeck megyei Torezből. A szerelvény helyi idő szerint délelőtt 11 óra 20 perckor futott be a pályaudvarra. Az állomáson a négy hűtővagont egy másik mozdonyhoz csatolják, és a szerelvény tovább megy a harkivi Maliseva üzembe, ahová külön sínpálya vezet a vasútállomásról. Az előzetes hírek szerint nemzetközi szakértői csoport vizsgálja meg a holttesteket az üzemben, ahol erre alakítottak ki egy speciális helyiséget.

***

Maláj utasszállító: egy perc csönddel emlékeztek az áldozatokra az uniós külügyminiszterek

Egy perc csönddel tisztelegtek a Kelet-Ukrajnában szerencsétlenül járt maláj utasszállító repülőgép csaknem 300 szörnyethalt utasának az emléke előtt keddi tanácskozásukon az uniós külügyminiszterek – tudatta a megbeszéléseket követően Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője.

Az uniós diplomácia vezetője kijelentette: a területet ellenőrző fegyveres szakadároknak azonnali, teljes és biztonságos hozzáférést kell biztosítaniuk a katasztrófa helyszínéhez, amelyet egyúttal biztosítani kell, le kell zárni az illetéktelenek előtt, állapotát meg kell őrizni, hogy hiteles, független, átlátható nemzetközi vizsgálat tárhassa fel a tragédia okait. Azokat, akik közvetve vagy közvetlenül felelősek a történtekért, bíróság elé kell állítani – jelentette ki Ashton.

A politikus ismét felszólította Oroszországot, hogy vesse latba befolyását a szeparatistáknál, valamint vessen véget annak, hogy fegyverek és fegyveresek szivárognak át a határon Ukrajnába, továbbá vonja vissza csapatait az ukrán határ környékéről.

A külügyminiszterek megállapodtak, hogy felgyorsítják az esetleges további büntetőintézkedések előkészítését az új feltételek alapján, valamint összeállítják azon természetes és jogi személyek listáját, akiket és amelyeket szankciókkal sújtanak Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi egysége veszélyeztetésének anyagi vagy pénzügyi támogatása miatt, ahogyan arról a múlt héten döntött az Európai unió állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács.

„Arra is készen állunk, hogy haladéktalanul szankciók további jelentős csomagját fogadjuk el, amennyiben nem tapasztalunk azonnali és teljes együttműködést” – közölte Catherine Ashton, aki egyúttal tudatta: a miniszterek tanácsa arra kérte az Európai Bizottságot és az Európai Külügyi Szolgálatot, hogy készítse elő a javaslatokat azokra az intézkedésekre, amelyek a többi között hatással lehetnek Oroszország hozzáférésére a tőkepiacokhoz, érinthetik a védelmi célú, illetve úgynevezett kettős felhasználású, katonai és polgári célokra is használható, valamint érzékeny termékek exportját, beleértve az energiaszektort is. Ezeket csütörtökön ismertetik majd – jelentette ki Ashton.

Ashton újságírói kérdésre elmondta, hogy azt majd a megfelelő munkacsoportok és nagykövetek készítik elő, hogy kikkel bővüljön az eddig szankciókkal sújtottak köre, rendkívüli uniós csúcstalálkozó ismételt összehívásáról pedig Herman Van Rompuynek, az Európai Tanács elnökének annak tükrében kell majd határoznia, hogy mekkora horderejű a meghozandó döntés.

A külügyminiszterek emellett a közel-keleti helyzetről is tanácskoztak, s úgy határoztak, erőteljesen elítélik, hogy a Hamász és más fegyveres csoportok válogatás nélkül lőnek ki rakétákat izraeli célpontokra. Ezek indokolhatatlan bűncselekmények – jelentette ki Catherine Ashton.

Az uniós külügyminiszterek mindazonáltal emlékeztettek, hogy Izraelnek minden joga megvan, hogy megvédje magát, de válaszlépéseinek arányosnak kell lenniük, valamint összhangban kell állniuk a nemzetközi humanitárius joggal. „A polgári lakosságot minden körülmények között meg kell óvni” – jelentette ki Catherine Ashton. Hozzátette: az EU-t súlyosan aggasztja a humanitárius helyzet gyors romlása, és mindkét féltől azt kéri, hogy tegyenek eleget nemzetközi kötelezettségeiknek, s biztosítsák a humanitárius segítségnyújtás lehetőségét. 

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top