Close

Ukrajna: oroszok működtették a rakétarendszert, amellyel lelőtték a gépet

Orosz állampolgárok működtették azt a rakétarendszert, amely a Kelet-Ukrajnában csütörtökön lezuhant maláj utasszállító tragédiájáért felelőssé tehető, és az ukrán kormány rendelkezik ezt alátámasztó bizonyítékokkal – állította szombaton Vitalij Najda, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) elhárítási részlegének egyik vezetője.

Vitalij Najda egy kijevi sajtótájékoztatón azt mondta, Kijev igazolni tudja, hogy három BUK-1 (nyugati kódnevén SA-11) föld-levegő rakétarendszer és egy három fős kezelőszemélyzet érkezett Oroszországból a szomszédos Ukrajna területére. „Súlyos bizonyítékkal rendelkezünk azzal kapcsolatban, hogy ezt a terrorcselekményt Oroszország segítségével követték el. Pontosan tudjuk, hogy a rendszert kezelő személyzet orosz állampolgárokból állt” – mondta az SZBU illetékese.

Najda felszólította Moszkvát, fedje fel az érintett három állampolgár kilétét, hogy az ukrán hatóságok kihallgathassák őket. Hozzátette, hogy a három szóban forgó rakétarendszert már visszaszállították Oroszországba. Képeket mutatott az újságíróknak, amelyeken ezek a fegyverek különböző helyeken láthatók.

Képeket mutatott az újságíróknak, amelyeken ezek a fegyverek különböző helyeken láthatók. Nyilvánosságra hozott egy olyan fotót is, amelyen az elhárítás szerint a malajziai utasszállító gépet eltaláló rakéta kondenzcsíkja látható rögtön a kilövés után. A kép állítólag a Donyeck megyei Torez környékén készült. A titkosszolgálat közlése szerint a rakétát olyan területről indították el, amelyet „terroristák és orosz katonák” tartanak ellenőrzésük alatt.

A maláj nemzeti légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe csütörtökön zuhant le Kelet-Ukrajnában, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen. A katasztrófában 298 ember vesztette életét. Kijev szerint a gépet légvédelmi rakétával, vélhetően egy Buk típusúval találták el, és a kelet-ukrajnai szeparatistákat, valamint Oroszországot teszi felelőssé a katasztrófáért. Moszkva és a szakadárok tagadják, hogy közük lenne az esethez.

Kijev: a szakadárok eltüntetik a bizonyítékokat

A kijevi kormány szerint a kelet-ukrajnai szakadárok akadályozzák a malajziai repülőgép lezuhanásának kivizsgálását, és igyekeznek eltüntetni a bizonyítékait annak, hogy közük volt a tragédiához.

A kabinet szombaton kiadott közleményében azt állította, hogy a szeparatisták 38 holttestet a katasztrófa helyszínéről egy donyecki halottasházba szállítottak. „Ott erős orosz akcentussal beszélő szakértők közölték, hogy ők végzik el a boncolást” – áll a közleményben. A kormány azzal is megvádolta a szakadárokat, hogy „olyan nagy méretű járműveket próbálnak szerezni, amelyeken a repülőgép roncsait orosz területre szállíthatják”.

Kijev azzal vádolta továbbá az általa „Oroszország irányította terroristáknak” nevezett szakadárokat, hogy nem engedik az illetékes ukrán szervek munkatársait, valamint a nemzetközi közösségek és külföldi kormányok szakértőit a katasztrófa helyszínére.

„Az ukrán kormány hivatalosan kijelenti, hogy az Oroszország támogatásával tevékenykedő terroristák igyekeznek megsemmisíteni a bizonyítékait ennek a nemzetközi bűncselekménynek. A nemzetközi közösséghez fordulunk azzal a felhívással, hogy kötelezze Oroszországot terroristáinak visszarendelésére, valamint arra, hogy adjon lehetőséget az ukrán és a nemzetközi szakértőknek a tragédia körülményeinek körültekintő kivizsgálására” – hangsúlyozta a kabinet.
Közleményében leszögezte, hogy „nem lesz bocsánat a nemzetközi bűnözőknek, sem azoknak, akik őket kiképezték, finanszírozzák és fegyverekkel látják el”.

A vizsgálat akadályairól az ukrán kormány hivatalosan tájékoztatta az Európai Unió tagországait és az Egyesült Államokat.

Kijev kijelentette továbbá, hogy minden szükséges technikai eszközt, és megfelelő szakembereket biztosított a tragédia körülményeinek kivizsgálásához, beleértve a holttestek törvényszéki kórboncnoki vizsgálatának elvégzését, valamint az elhunytak külföldre szállítást is. „Mindezt azonban a szakadárok jelenleg lehetetlenné teszik” – szögezte le a kormány.

Pénteken az orosz védelmi minisztérium tétlenséggel vádolta meg Kijevet a Donyeck megyei Torez közelében csütörtökön lezuhant malajziai Boeing 777-es utasszállító csaknem háromszáz halálos áldozatot követelő tragédiájának kivizsgálásában. Kijev szerint a gépet légvédelmi rakétával, vélhetően egy Buk típusúval találták el, és a kelet-ukrajnai szeparatistákat, valamint Oroszországot teszi felelőssé a katasztrófáért. Moszkva és a szakadárok tagadják, hogy közük lenne a légi balesethez.

Fekete zsákokba gyűjtik a holttesteket

Az AFP francia hírügynökség munkatársa a gép lezuhanásának helyszínén arról számolt be, hogy féltucatnyi ember járja a katasztrófa helyszínén lévő búzamezőt, hogy nagyméretű fekete zsákokba gyűjtse össze a holttesteket. A francia hírügynökség szerint Donyeckben két felfegyverzett szakadár őrzi a szóban forgó halottasház bejáratát, és megtiltották a fényképek vagy videofelvételek készítését.
Ukrajna korábban kijelentette, hogy az áldozatok családtagjai számára fogadóközpontot állít fel Harkovban, és ide szállítják majd a holttesteket is. Kijev úgy ítélte meg, hogy a szakadárok ellenőrizte területen fekvő Donyeck halottasházának befogadóképessége nem elegendő a feladat ellátására.

Pénteken az orosz védelmi minisztérium tétlenséggel vádolta meg Kijevet a Donyeck megyei Torez közelében csütörtökön lezuhant malajziai Boeing 777-es utasszállító csaknem háromszáz halálos áldozatot követelő tragédiájának kivizsgálásában. Kijev szerint a gépet légvédelmi rakétával, vélhetően egy Buk típusúval találták el, és a kelet-ukrajnai szeparatistákat, valamint Oroszországot teszi felelőssé a katasztrófáért. Moszkva és a szakadárok tagadják, hogy közük lenne a légi balesethez.

Közben Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője szombati sajtótájékoztatóján közölte, hogy a lezuhant gép fekete dobozai közül még egyetlen sincs az ukrán fél birtokában. Szintén azzal vádolta a szeparatistákat, hogy akadályozzák a tárgyi bizonyítékok begyűjtését. Hozzátette, hogy a mentést végzők „fegyveres fenyegetettségben” dolgoznak a helyszínen.

Forrás: MTI/hirado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top