Close

Spinoza Zsidó Fesztivál

2010. szeptember 7-20.
 
1074 Budapest, Dob u. 15. 

A Spinoza Színház nyolcadik éve szervezi saját szeptemberi zsidó fesztiválját (szeptember 7-20). A fesztivál specialitása: egy helyen, egy időben a zsidó kultúra szinte valamennyi aspektusa látható: színház, zene, film, tánc, kiállítás, beszélgetés, kabaré.

    A hét bemutató témája gazdag és változatos. 125 évvel ezelőtt született Salamon Béla, akit most Székhelyi József varázsol elénk, mivel ‘Salamont az ég küldte kedélybetegség ellen’, amire nekünk most épp nagy szükségünk van.
     Ephraim Kishon: Rómeóné és Julia Ura színdarabjában Rómeó és Júlia 30 évvel az esküvő után már nagyon unják egymást.
   És ‘oly jól esik a légyott este a Ruszwurmnál..’, ezért mutatjuk be a Bástyasétány 77 c. darabot dal-koncert formájában.
   A Dob utcai dumaparti neves színészekkel c. sorozat most a fesztivál alkalmából indul be, s sorozat első szereplője Gálvölgyi János.
     Száz évvel ezelőtt Odessza a világ harmadik legnagyobb zsidó városa volt. Ezért az Odessza, a zsidók paradicsoma c. darabban Jávori Fegya és Dunai Tamás a múlt századi Odesszát varázsolják elénk.
     A politikus, majd írónővé vált Lévai Katalin a Spinoza fesztiválon mutatja be Edelman Liza hagyatéka c. drámáját.
    A franciaországi Jiddis színház Rafael Goldwaser előadásában három Sólem Álechem-történetet mutat be. Mindhárom darab a kisvárosi zsidó létről, a zsidó bölcsességről és legfőképp a zsidó humorról szól.
     Ami a további programokat illeti: Zsidó örömtánc címmel – a Spinoza fesztivál megnyitójaként – Villányi András fotókiállítása mutatja be a zsidó ünnepek emelkedett hangulatát, az örömökből eredő táncot.
     ‘Feleségek, lányok és ringyók a zsidó Bibliában‘ címmel Heller Ágnes tart előadást.
Humor és zene ötvöződik a ‘Zsidó villámtréfák klezmerbe csomagolva’ c. programban.
     Újdonság, ahogyan Fröhlich Róbert rabbi és Székhelyi József színész hochmecolnak a zsidóság körül.
Ismét színpadra kerül továbbá Bächer Iván legújabb bővített zsidó kabaréja, akárcsak A Guru c. zenés játék, ami többek között a zsidó identitást járja körbe. Emellett filmek (Magyarok Hollywoodban) és további kabarék (Hacsak és Sejó) gazdagítják a nyolcadik Spinoza Zsidó Fesztivált.
A részletes program itt olvasható.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top