Close

Második Pozsonyi Piknik

2010. augusztus 28., 8:00 – 22:00
Helyszín: Újlipócia

Pozsonyikifli-sütő verseny

Tudja, hányféle pozsonyi kifli létezik? Kettő? Az ki van zárva! A Pozsonyi Piknik pozsonyikifli-sütő versenyéről viszont senki sincs kizárva. Sőt! Várunk minden vállalkozó szellemű falunkbelit (vagy egyszerű járókelőt), aki augusztus 28-ára megsüti a legfinomabb kifliket.

Megkötés nincs; a versenyre nevezhetnek bármilyen mérettel, formával vagy töltelékkel. A lényeg: a süti neve pozsonyi kifli legyen!
Minden jelentkező tombolajegyet kap ajándékba, így a verseny mellett még a tombolán is nyerhet!

Kedves kiflisütő szomszédok! A Pozsonyi Piknik szervezői kerülni szeretnék a részrehajlásnak még a látszatát is. Ezért kérnek mindenkit, aki nevezni szeretne a pozsonyikifli-sütő versenyre, hogy a versenykifli leadásakor (a kijelölt Pozsonyi Piknik Ponton) a kifli mellé zárt borítékban jeligét mellékeljenek. Ugyanezt a jeligét a versenyző – egy másik papíron – tartsa magánál, hogy a szigorú szakmai zsüri előtt igazolni tudja: övé a nyertes pályamunka.

Kérünk továbbá mindenkit, aki nevezni szeretne, hogy az alábbi űrlapon is tegye ezt meg, csak hogy tudjuk, hányan jelentkeznek, és mekkora asztalt kell biztosítanunk.

Jelentkezési lap:  ezen az oldalon, valamint a Láng Tékában és a Keserédes Csokoládéboltban.

Fődíj: A Láng Téka és a Keserédes ajándékcsomagja.
 
 
Jótékonysági árverés

Nagy siker volt a tavalyi Pikniken a jótékonysági árverés. Akkor Göncz Árpád egykori köztársasági elnök személyes tárgyai, művészi fotók és grafikák kerültek kalapács alá. Akik ott voltak, biztosan emlékeznek Király Júliára, a Nemzeti Bank alelnökére, aki elképesztő vehemenciával kiáltotta ki a különleges tárgyakat (Árpi bácsi „kinőtt” olvasószemüvegét, Bill Clinton ajándéktollát vagy éppen Tettamanti Béla tusrajzát).

Az idei árverés az irodalomról szól: kortárs és XX. századi magyar írók, költők kézirataira lehet licitálni.

A különleges kincsek között van Örkény István egyik egyperces novellájának első változata, Somlyó György, Salamon Pál, Parti-Nagy Lajos, Benedek István Gábor, Konrád György és Spiro György egy-egy kézirata. A legnagyobb érdeklődésre talán Márai Sándor levelezőlapja tarthat számot, amelyet egy hölgyhöz írt.
 
Az árverésre felajánlott kéziratokat bekeretezzük, és ezután egészen a Piknik napjáig megtekinthetők lesznek a Láng Tékában. Az idei árverés bevétele a Pozsonyi Piknik Egyesület kasszájába kerül, és – reményeink szerint – ez képezi majd a jövő évi Pozsonyi Piknik (pénz)magját.


 
Ha az ember piknikezni készül, vesz egy kockás plédet, egy kosarat, némi kenyeret, egy szál kolbászt, némi paprikát, paradicsomot, egy üveg bort (lehetőleg rozét vagy savanykásabb fehéret), valami süteményt, és irány a szabadba! Amikor másfél évvel ezelőtt elhatároztuk, hogy Pikniket rendezünk Lipóciában, nagyjából ennyi tapasztalatunk volt piknikezés ügyben. És így is láttunk hozzá. Ehhez képest a tavalyi Pozsonyi Pikniken – szerény számítások szerint – több mint ötezren jöttek-mentek, ettek-ittak, mulatíroztak, vagy egyszerűen csak leültek egy kis beszélgetésre a Pozsonyi úton és környékén. És jól érezték magukat!

Pedig higgyék el, Pikniket szervezni idegőrlő vállalkozás. Mert a Pozsonyi Piknikhez nem elsősorban kosár, kolbász és paprika kell, hanem lelkesedés, kitartás, pénz, újabb lelkesedés és … mit is hagytunk ki? Ja: pénz. Sok pénz. Hogy pontosan mennyi, azt ne firtassuk. Mi sem tudjuk ugyanis. Valószínűleg pontosan annyi, amennyit Ti, kedves adakozó kedvű újlipótvárosi polgárok, boltosok, vendéglátósok, fodrászok és kozmetikusok, ügyvédek és orvosok összeadtatok, összeadtok és – reményeink szerint – jövőre és azután is össze fogtok adni. Mert nélkületek nem lenne Piknik.

Egy év után most újból piknikezni készülünk. Bár ez az egy év sem telt Piknik nélkül. Megalakult a Pozsonyi Piknik Egyesület (amelynek itt és most, vagy a jövőben bármikor bárki tagja lehet, aki sajátjának érzi „kis falunkat”, Újlipóciát); elindultak a Pozsonyi Piknik Estek a Hollán Ernő utcai zeneiskolában, és április óta folyamatosan szervezzük az idei Pikniket. Lelkesedünk, kitartunk és pénzt gyűjtünk. Reméljük, hogy az időjárás-felelős idén is ránk emeli óvó tekintetét, és akkor megint jól fogjuk érezni magunkat: eszünk-iszunk, mulatírozunk, vagy egyszerűen csak leülünk beszélgetni egymással. És többen leszünk, mint tavaly, de – reméljük – kevesebben, mint jövőre.
 
Rédei Éva és Kövesdi Péter

További információk: http://www.pozsonyipiknik.hu/

Lipócia ,,félhivatalos” himnusza
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top