Close

Felhőszakadás miatt figyelmeztetés van érvényben

Élénk szél, zápor, zivatar – továbbra is csapadékos, borult, felhős idő várható. Hajnalban akár ködfoltok is kialakulhatnak.
Kedden eleinte jellemzően erősen felhős lesz az ég, de nyugat, délnyugat felől átmenetileg felszakadozik, csökken a felhőzet, és néhány órára a nap is kisüthet. Összességében viszont többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar, majd késő estére az ország legnagyobb részén megszűnik a csapadék.

Éjszaka alacsony szintű rétegfelhőzet képződik, elszórtan lehet kisebb eső, zápor, emellett párássá válik a levegő, és ködfoltok is kialakulhatnak.
Szerdán a rétegfelhőzet feloszlását követően erőteljes gomolyfelhő-képződésre és többórás napsütésre számíthatunk, szórványosan fordulhat elő záporeső, néhol zivatar is lehet.
Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, de a Dunántúlon az északi szél megélénkülhet, zivatarok környezetében pedig átmenetileg megerősödhet a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 20 és 24 fok között várható.
Figyelmeztető előrejelzés szerda éjfélig
Kedden és szerdán is a nappali órákban valószínű helyenként zivatar kialakulása. Zivatarhoz átmenetileg szélerősödés (50-60 km/h), néhol kisméretű jég társulhat. Emellett kedden a Győr–Budapest–Szeged tengely mentén és északkeleten, szerdán a Dunántúl középső és déli részén, valamint a főváros környékén felhőszakadás (20-30 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék) is előfordulhat.
Orvosmeteorológia
Továbbra is meleg levegő áramlik térségünk fölé, emiatt a különösen érzékenyek melegfront jellegű hatásra számíthatnak. Náluk előfordulhat fejfájás, migrén, álmatlanság. Ingadozhat a vérnyomás. Csökkenhet a koncentrálóképesség.
Az időjárási helyzet Európában
Kontinensünk nyugati, déli és középső területeinek időjárását egy nagy kiterjedésű sekély ciklonális mező alakítja. Területén többfelé erősen felhős az ég, és több helyen fordul elő eső, zápor, zivatar. A Spitzbergák térségében markáns ciklon örvénylik, de frontjai csak a sarkkörtől északra fekvő területekre vannak hatással.
A Kelet-európai-síkság időjárását anticiklon alakítja, arrafelé derült, napos és borult, párás területek egyaránt előfordulnak.
Európa nagy részén az ilyenkor megszokottakhoz képest melegebb van; például Finnország déli részén 20, Skócia nyugati partvidékén pedig 19 fokig melegszik fel délutánra a levegő. Ugyanakkor a mediterrán térségben is 18, 24 fok között alakul a nappali csúcshőmérséklet. Szerda estig a Kárpát-medence időjárását a már említett ciklonális mező alakítja.
Magyarország időjárása
Hétfőről keddre virradó éjszaka északkelet kivételével beborult az ég, és reggelig többfelé esett az eső. Hajnalra általában 8 és 13 fok közé hűlt le a levegő. A reggelig lehullott csapadék mennyisége csapadéknyom és 13 mm között változott.
Délelőtt többfelé esett az eső, a nap inkább csak északkeleten sütött ki hosszabb időre. A hőmérséklet 11 órára 13 és 21 fok közé emelkedett. A főváros külterületén hétfőn a hőmérséklet napi középértéke 14,2 fok volt, ez 2,9 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.
 
Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig
A több-kevesebb napsütés mellett az időszak nagy részén többször lesz erősen felhős az ég, de pénteken sok lesz a felhő. Több helyen, több alkalommal várható eső, zápor, helyenként zivatar. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 80 százalékán valószínű.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 8, 14 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet az időszak elején 19, 24, később 15, 22 fok között várható.
 
Forrás:  mno.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top