Close

Világháborús centenárium – Lakossági gyűjtésből lesz tárlat Pécsen

Lakossági gyűjtőmunka révén rendeznek kiállítást idén ősszel Pécsen az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából – mondta Márta István, a helyi Első Világháborús Emlékbizottság elnöke kedden, a baranyai megyeszékelyen.

    A pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként is dolgozó emlékbizottsági elnök a kezdeményezésről tartott sajtótájékoztatón közölte: az idén ősszel, a Zsolnay Kulturális Negyedben nyíló tárlatra a nyár közepéig várnak olyan korabeli tárgyakat, fotókat, képeket és más dokumentumokat, amelyeket tulajdonosaik kölcsönadnának a szervezőknek, hozzájárulva, hogy azokat a nagyközönség is megismerhesse.
    Hozzátette, tárgyakat nemcsak Pécsről és környékéről, hanem az egész országból, sőt, a határon túli területekről is várnak, az emlékbizottság pedig a kiállítás megnyitását követően több, a centenáriumi évhez kapcsolódó programot tervez.
    Páva Péter, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pécsi Tankerületének igazgatója arról szólt, hogy a közelmúltban kérték a tankerülethez tartozó iskolák diákjait, végezzenek kutatómunkát a családjukban és lakóhelyükön fellelhető első világháborús tárgyak, emlékek megtalálására, dokumentálására.
    Szavai szerint a kiállítás anyagát gazdagító munkára azért van szükség, mert az első világháború túlélői már meghaltak, így ez a korszak főként az emléktárgyak, naplók, fotók révén ismerhető meg és idézhető fel a fiatalabb generációk számára. 
    Pécs első világháborús történelméről szólva megjegyezte, hogy a város két jelentős katonai egységnek, az 52-es gyalogezrednek és a 8-as huszárezrednek volt a toborzási székhelye.
    Kitért rá, hogy a Janus Pannonius Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára, a Pécsi Tudományegyetem, a Zsolnay Örökségkezelő és a tankerület közreműködésével nyíló tárlat lehetőséget teremt interaktív történelemórák megtartására is.
    Földesi Virág, az emlékbizottság koordinátora elmondta: a Zsolnay-negyedben gyűjtőpont nyílt, ahol átveszik a kiállításra felajánlott tárgyakat. Az erre kialakított helyiség hétfőn 9 és 12, kedden 12 és 16, szerdán 15 és 18, csütörtökön 12 és 16 óra között tart nyitva, s érhető el a 72/500-381-es telefonszámon.
    Páva Péter és Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere családi gyűjteményéből egy katonai sapkát és számos fotót, képeslapot adott le a gyűjtőpontban, hogy segítse a kiállítás megrendezését.
 
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top