Close

EP-választás – Ingyenes alkalmazás segíti a választást

EUVOX 2014 néven ingyenes alkalmazást fejlesztett ki három választási kutatóintézet, amely segíthet az európai polgároknak a döntésben a májusi európai parlamenti (EP-) választáson – közölte az EP magyarországi tájékoztató irodája az MTI-vel.

Emlékeztettek: május 25-én több mint 400 millió európai választópolgár dönt a 751 tagú Európai Parlament képviselőiről. A három választási kutatóintézetből álló PreferenceMatcher és a választásokat segítő alkalmazások fejlesztésével foglalkozó holland Kieskompas vállalat ebből az alkalomból indítja el az EUVOX 2014 elnevezésű alkalmazást, amely az EU minden hivatalos nyelvén – így magyarul is – elérhető lesz.

Az EUVOX 2014 választási tanácsadó rendszer abban segít a polgároknak – írták – , hogy a feltett kérdéseket megválaszolva világosan lássák a saját álláspontjukat és így elhelyezkedésüket is Európa „politikai térképén”. Tanulmányozhatják a különböző pártok pozícióit is, és összevethetik saját elképzeléseiket a választásokon induló pártokéval – magyarázták. Az eszköz lehetővé teszi a felhasználónak, hogy viszontlássa, megfontolja és elemezze saját politikai választását.

Mint írták, az EUVOX 2014 az EP-választásra vonatkozó, egymással összehasonlítható adatokat közöl, amelyeket sok felhasználótól kap.

A közleményben kiemelték: a rendszer által ismertetett információk tudományosan megalapozottak. A kérdések megfogalmazása, az álláspontok meghatározása, különösen a pártok álláspontjainak leírása szakértők, akadémikusok bevonásával, szigorú szabályok alapján történt. Az EUVOX 2014 egyes országokra vonatkozó kérdései esetében minden tagállamból több, politikatudományokkal foglalkozó szakértőt kértek fel, hogy segítsék a fejlesztőket az országspecifikus kérdések összeállításában, kiértékelésében.

Magyarországon csütörtökön mutatják be az alkalmazást.

A program ingyenesen feltölthető az azt igénylő internetes médium felületére, és április 24-től a Kieskompas felel a 24 órás online elérhetőségéért és a felület biztonságos működéséért. Az alkalmazás garantálja a felhasználók anonimitását.

A projektről további információ a www.euvox2014.eu oldalon található.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top