Close

Ukrán válság – További szankciókat sürget az amerikai Közép- és Kelet-európai Koalíció

Csatlakozott az Ukrajna elleni orosz inváziónak az Egyesült Államok kormánya általi elítéléséhez, valamint újabb Moszkva elleni szankciók bevezetésére sürgette Washingtont a Közép- és Kelet-európai Koalíció (CEEC)

    Az erről szóló nyilatkozatot pénteken juttatta el az MTI-hez az Amerikai Magyar Koalíció, amely tagja a közép- és kelet-európai gyökerekkel rendelkező amerikaiak szervezeteiből álló tömörülésnek. A CEEC a deklaráció szerint 18 amerikai etnikai szervezetet tömörít és több mint 20 millió amerikait képvisel.
    A CEEC támogatásáról biztosította Ukrajnának azon törekvését, hogy demokratikus társadalomban, valamint biztonságban éljen szomszédjaival. A koalíció szerint az eddig bevezetett amerikai szankciók elégtelennek bizonyultak ahhoz, hogy megállítsák Oroszország ukrajnai agresszióját, és ha az Egyesült Államok, a NATO és az Európai Unió nem lép fel haladéktalanul, akkor az egész közép- és kelet-európai térség biztonsága és stabilitása veszélybe kerülhet.
    A CEEC egyebek között arra hívta fel az amerikai kormányt, hogy szövetségeseivel együtt támogassa az ukrajnai EBESZ- és ENSZ-békefenntartói missziók létrehozását, ossza meg a szükséges hírszerzési információkat az ukrán kormánnyal, tartson NATO-hadgyakorlatot Ukrajnában és olyan NATO-tagállamokban, mint Lengyelország és a balti államok.
    A CEEC sürgette, hogy ezekben a „frontvonalbeli” országokban létesüljenek állandó NATO-támaszpontok, hogy amerikai hadihajók fogadják el ukrán kikötők baráti látogatásra szóló meghívást és hozzanak létre egy olyan, a NATO-n kívüli státust Ukrajna számára, amely lehetővé teszi katonai és gazdasági előnyökkel és privilégiumokkal történő felruházását, beleértve a fegyverszállítást is.
    Az amerikai etnikai szervezetek koalíciója szerint Grúziával és a térség más államaival haladéktalanul közölni kell a NATO-taggá válás akciótervét, növelni kell a Grúziának, Örményországnak, Moldovának és Fehéroroszországnak a függetlenség megőrzése érdekében nyújtott amerikai támogatást, fel kell gyorsítani Ukrajna csatlakozását a nyugati struktúrákhoz és támogatni kell az ott elindult demokratikus átalakulást.
    A CEEC szorgalmazta, hogy Barack Obama elnöknek az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókról szóló rendelete ne csak Vlagyimir Putyin orosz elnök legszűkebb körére, hanem az orosz gazdaság ágazataira is vonatkozzon, és az Egyesült Államok nyújtson segítséget az Oroszországgal határos országoknak a szankciók hatásának minimalizálásához.
    A koalíció kezdeményezte, hogy az Ukrajna támogatásáról szóló, Obama elnök által április 3-án aláírt törvény értelmében növeljék meg a Szabad Európa Rádió és a Szabadság Rádió orosz, ukrán és tatár nyelvű adásainak nyújtott, valamint az Oroszországgal és vele szomszédos államokkal folytatott diák- és oktatócserére fordított támogatást.
    A CEEC mindemellett egy 21. századi Marshall-tervet is sürgetett Ukrajna számára.

 

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top