Close

William G. Winkler: A pénzváltó

William G. Winkler A pénzváltó című könyvében Hanna, a szőke izraeli kémnő nemcsak tűzpárbajban jó, más erényei segítségével  gyorsan halad felfelé a ranglétrán. Claudia, az ugyancsak szőke francia kéjnő közben a Moszad egyik legfontosabb ügynökét viszi ágyba, akinek  viszont „hivatalból” a kissé molett banktisztviselőnőt kell elcsábítania. Egy ismert budapesti pénzváltót meggyilkolnak és két izraeli repülőgép engedély nélkül repül be a magyar légtérbe. Mindez mikor, hol, hogyan és miért? Egy kőkemény thriller William G. Winkler tollából, aki mindig megtörtént események nyomában jár.

Herclija gyönyörű strandján, ahol az „Iroda” műveleti osztályának igazgatója nyaral, idilli békesség honol. Avram Meir éppen a házassági évfordulóját ünnepelné, amikor a miniszterelnök magához rendeli, hogy sürgős feladattal bízza meg. Valamit sürgősen tenni kell, mert a palesztin rakéták a legutóbbi támadásból ítélve az izraeli fővároshoz mind közelebbi célpontok elérésére képesek. És a válasz nem lehet katonai ellencsapás, mert a rakétákat nem támaszpontokról, hanem sűrűn lakott arab településekről indítják…

Avram a 39 fokos nyárban nem térhet vissza családjához, hanem még aznap éjszaka hozzá kell fognia egy különítmény megszervezéséhez. A feladat: megakadályozni a soron lévő rakétaüzlet lebonyolítását. A különítmény élére pedig az a férfi kerül, aki sok évvel korábban Münchenben levadászta az izraeli olimpiai csapat elleni bombamerénylet elkövetőit. Most azonban olyasvalakit kell megtalálnia, aki évtizedek óta képes volt láthatatlan maradni.

A zöld pecsét William G. Winkler regényeinek címlapján jelképes emlékeztető a kalandéhes olvasó számára: a szerző minden könyve a világunkat felügyelő titkos vagy nem is annyira titkos szervezetek háborújáról szól. Mindenre elszánt terrorszervezetekről és bűnszövetkezetekről, és az ellenük felsorakozó titkosszolgálatokról. Terroristák, bérgyilkosok és merénylők az egyik oldalon, ügynökök, kémek, titkosszolgák a másikon. Állandó viaskodásuk többnyire úgy nyomja rá bélyegét az átlagember életére, hogy nem is tud róla. És még ha sokszor nemes célért harcolnak is, ők a modern világ igazi vámpírjai.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top