Close

Ukrán válság – Fegyveresek újabb épületeket foglaltak el Kelet-Ukrajnában, Donyeck megyében

Fegyveresek újabb épületeket foglaltak el szombaton Kelet-Ukrajnában, Donyeck megyében.

Szlovjanszk városában ismeretlen fegyveresek előbb a város rendőrkapitányságát, majd az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) épületét is megszállták.

A helyi rendőrség jelentése szerint az oroszbarát épületfoglalók legalább 400 marok- és 20 automata lőfegyvert kaparintottak meg a rendőrségtől, mielőtt megszállták volna a második épületet is.

Egyes források szerint a szlovjanszki akciók végrehajtói a szomszédos nagyvárosból, Donyeckből érkeztek. A rendőrség épületében helyszíni források szerint jelenleg húszan tartózkodnak, és úgy mutatkoztak be a nyilvánosság előtt, mint a „donyecki köztársaságot kezdeményezők csoportja”. A városban mintegy ötszáz oroszbarát tüntető gyűlt össze, akik között az épületfoglalók elkezdték szétosztani a zsákmányolt fegyvereket.

Gépkarabéllyal felfegyverzett álarcosok zárták le eközben a városba vezető utat, hogy megakadályozzák a rendőrségi autóbuszok bejutását.

Közben oroszbarát tüntetők botokkal felfegyverzett csoportja délután behatolt a Donyeck városi rendőrkapitányságának épületébe. A mintegy kétszáz behatoló nem ütközött ellenállásba. Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál helyszíni értesülése szerint az épületet őrző rendőrök átálltak a tüntetők oldalára. Az Osztrov helyi portál azt jelentette, hogy a feloszlatott Berkut rohamrendőri egység volt tagjai autóbuszon érkeztek a helyszínre, és bementek az épületbe. A rendőrkapitányság előtt többek között szovjet zászlóval tüntetők skandálva éltették őket. Követelték, hogy mondassák le a megyei rendőrkapitányt, és „a nép nevében” vegyék át a hatalmat. A volt berkutosok kis idő elteltével kijöttek az épületből. Közölték a tüntetőkkel, hogy ők mindig is a néppel voltak, és nem teljesítenek „népellenes” parancsot, majd beszálltak az autóbuszokba, és elhajtottak.

Az Interfax-Ukrajina hírügynökség később jelentette, hogy Konsztyantin Pozsidajev rendőrkapitány a tüntetők követelésének eleget téve lemondott posztjáról. Az épületre kitűzték a „Donbassz (Donyec-medence) népi milíciájának” zászlaját, és a tüntetők kérésére a hozzájuk átállt rendőrök engedélyezték, hogy a rendőrkapitányságot 20-30 szakadár fegyveres vonja ellenőrzése alá. Az épületben maradt rajtuk kívül néhány rendőr a fegyverszoba védelmére.

A tüntetők azt követelik, hogy a március elején menesztett Roman Romanov foglalja el ismét a megyei rendőrkapitány posztját.

Donyeckben emellett mintegy másfélszáz – a hagyományos orosz cári jelképet, a katonai Szent György-érdemrend fekete-naracsos sávú szalagját viselő – tüntető elállta egy mikrobusszal az egyik helyi rendőri laktanya kapuját, hogy ne tudjanak onnan Szlovjanszkba indulni az alakulat fegyveresei.

Arszen Avakov belügyminiszter délelőtt a Facebook közösségi portálon keresztül azt üzente a szlovjanszki fegyveres épületfoglalóknak, hogy „a válasz tettükre nagyon kemény lesz, mert van különbség tüntetők és terroristák között”.

Andrij Descsica ügyvivő ukrán külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott telefonbeszélgetést, amelyben a Szlovjanszkban történtekre célozva sürgette, hogy Oroszország azonnal hagyjon fel „provokatív akcióival”, amelyeket ügynökei révén hajt végre Kelet-Ukrajnában – tájékoztatott közleményben az ukrán külügyminisztérium.

Az országrész Ukrajnáról való leválását követelő oroszbarát tüntetők április 6-án és 7-én elfoglalták a megyei adminisztrációt a kelet-ukrajnai Donyeckben és Harkivban, Luhanszkban pedig az SZBU épületét. A harkivi közintézményt a héten visszafoglalták a hatóságok, azonban a másik két épületet még mindig felfegyverzett szakadárok tartják megszállva.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top