Close

Utazó szavazatok: nem várható lényeges változás a parlamenti arányokban

60 szavazattal nyert a Fidesz-KDNP jelöltje, Kucsák László abban a választókerületben, ahol a legszorosabb volt a küzdelem az első és a második helyezett között az április 6-i választáson.

Két lezárt dobozban érkeztek az átjelentkezéses és a külképviseleteken leadott szavazatok a 18. kerületi polgármesteri hivatalba. Ott összekeverték azokat az eddig elzárva őrzött, 34-es szavazókör voksaival, majd megkezdődött a számlálás. Április 6-án ebben a választókerületben volt a legszorosabb a küzdelem az 1. és 2. helyezett között. A Fidesz-KDNP jelöltje, Kucsák László akkor összesen 22 szavazattal kapott többet, mint a baloldali összefogás jelöltje, Kunhalmi Ágnes. Így a mostani mintegy 1500 szavazat elvileg változtathatott volna a sorrenden. Végül a fideszes Kucsák Lászlónak még sikerült is növelnie az előnyét és összességében 60 szavazat lett a különbség a két jelölt között ebben a szavazókörben: „Kunhalmi Ágnes érvényes szavazata 508. Fidesz-KDNP jelölőszervezet nevében Kucsák László 546.”

Kucsák László az MTI-nek úgy nyilatkozott, reméli, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre a jövőben már csak pozitív ügyek miatt kerül majd a hírekbe. A képviselő ezzel arra utalt, hogy a baloldali összefogás eredetileg azt a Simon Gábort indította itt, aki eltitkolt százmilliói miatt lemondott pártbeli tisztségeiről és a képviselőjelöltségtől is visszalépett.

Jelenleg a legérdekesebb körzet a miskolci székhelyű Borsod megyei 2-es választókerület, ahol a múlt vasárnapi adatok szerint 360 szavazattal vezet az MSZP-s Varga László a Fideszes Sebestyén László előtt, de itt akár még a Jobbikos Pakusza Zoltán is fordíthat.

Az előzetes végeredmény szerint az átjelentkezéses és a külképviseleteken leadott szavazatok miatt lényeges változás a parlamenti mandátumok arányában nem várható. Az LMP ötfős frakciót alakíthat, a jobbik némileg veszített a négy évvel ezelőtti parlamenti erejéhez képest, a baloldali pártoknak nagyjából a képviselői helyek egyötöde jut, a Fidesz-KDNP-nek pedig fölényes többsége lesz az új országgyűlésben.

A választókerületi eredmények ellen kedd délután 4-ig lehet fellebbezni a Nemzeti Választási Bizottságnál – mondja a testület elnöke, Patyi András. Hozzátette: várhatóan április végén lehet jogerős végeredményt hirdetni. Az új országgyűlés alakuló ülését a választás után 30 napon belül kell összehívnia a köztársasági elnöknek, legkésőbb május 6-ra.

Reggel 8 órától szállították el a külképviseleteken leadott és az átjelentkezéssel szavazók voksait

Folyamatosan érkeztek a szavazatszámláló bizottságok vezetői a Nemzeti Választási Iroda épületébe, hogy átvegyék azt a több mint százezer szavazatot, amelyet a lakóhelyüktől távol voksolók adtak le. Az átjelentkezők szavazatait hétfőn csoportosították a 106 egyéni választókerület szerint. Ezeket kellett most átvenniük és elszállítaniuk a szavazatszámláló bizottságoknak.

Az úgynevezett utazó szavazatokat dobozokba csomagolva és gondosan lezárva tárolták, több helyen is lepecsételték őket, hogy ellenőrizni lehessen az érintetlenséget. Volt olyan szavazókör, ahová szigorú biztosítás mellett szállították el a szavazatokat.

Az átjelentkezők és a külképviseleteken voksolók szavazatait összekeverték a vasárnap este felbontatlanul hagyott és szigorúan őrzött urna tartalmával. Ezek után kezdődött a számlálás. Annyiszor számolják újra a voksokat, amíg kétszer egymás után ugyanaz az eredmény születik.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top