Close

A Zöldüzlet program folytatódik

Díjátadóval zárult az egy éven át tartó, Magyarországon egyedülálló környezettudatos üzlet mintaprojekt, amelyet a Survive Enviro Nonprofit Kft. indított el a Magyar Telekom támogatásával.

A „Zöldülnek a Királyok” program célja az volt, hogy a budapesti és a pécsi Király utcában és az azokat övező területen környezettudatosságra ösztönözze az ottani üzletek tulajdonosait, dolgozóit, beszállítóit és természetesen vásárlóit is. A program mellé állt Budapesten a VI. és VII. kerület önkormányzata, Pécs önkormányzata, továbbá a Pécs-Baranya Kereskedelmi és Iparkamara, és más szakmai szervezetek.
A versenybe az üzletek mellett szállodák, vendéglátó egységek, játszó- és parkolóház, rendezvény helyszínek egyaránt bekapcsolódtak. A résztvevők felismerték: miközben szakértő segítséggel zöld üzletté, környezettudatos vállalkozássá válnak, költségeiket is jelentősen csökkenthetik, továbbá jó hírük is terjed vásárlóik, ügyfeleik körében.
A „Zöldülnek a Királyok” versenyben 21 pécsi és budapesti üzlet vett részt. Az üzletek vállalták, hogy környezetbarát tisztítószereket használnak, csökkentik energia-, víz-, gázfogyasztásukat. A verseny győztese a Ruhatár (Pécs) és a Casati Budapest Hotel. Közönségdíjat kapott a budapesti Orange Optika. A Ruhatár például perlátor felszerelésével harmadára csökkentette a vízfogyasztását. A Casati Budapest Hotel a három alapvállalásán túl több zöld vállalást is teljesített, így környezetbarát papírt használ, illetve törekszik helyi magyar termékek beszerzésére és felszolgálására. A díjakat formatervező hallgatók készítették az ökodesign jegyében.
A Zöldüzlet-ökodíjakat Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere, Rónaszékiné Keresztes Mónika országgyűlési képviselő, Erzsébetváros polgármestere és Mácz Ákos, a Telekom EU kapcsolat vezetője adta át. 
A budapesti Club 22 Esélyegyenlőségi és Ökopub-ban tartott eseményen bejelentették: a Zöldüzlet-program 2014-ben is folytatódik és április 18-ig az ország bármely üzlete csatlakozhat. A programot kidolgozó Survive Enviro Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft. az év során a vállalásokat folyamatosan ellenőrzi, a teljesítményeket hitelesíti, biztosítja a képzést és a személyre szabott tanácsadást. A Zöldüzlet-kezdeményezésben sikeresen szereplők védjegyet kapnak a környezettudatos, felelős működés iránti elkötelezettségük igazolásaként. A Zöldüzlet logót tavaly októberben a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala védjegyként lajstromozta.
További részletek a www.zolduzlet.hu oldalon.
Szöveg és kép: Bognár Mária

 

               

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top