Ring Magazin

Kedd, 2017. Február 21.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Foglalkozása: Novák Péter

E-mail Nyomtatás PDF

Előadóművész, szövegíró, zeneszerző, koreográfus, műsorvezető, környezet- és esélyegyenlőség-védő.  A Magyar Köztársaság Lovagkeresztjével kitüntetett, Huszka Jenő- és  Kamera Hungária-díjas.

Produktumai, szerepei  – a teljesség igénye nélkül:
Tizenhárom  éves korában (1983)  szerepelt az István, a király című rockoperában. 1984–1988-ig a Cég együttes tagja volt. 1990– 1991 között az Aranyláz együttesben játszott.  1994-ben megalapította  Kimnowak nevű zenekarát, amely   napjainkban  is létezik. Az együttesnek ő az énekese és a szövegírója is. Az 1999-ben megjelent Nem tudod elvenni a kedvem... című Keresztes Ildikó-lemez szövegírója volt, a Tűnj el című dalban duettet énekelt Ildikóval.  Oláh Ibolya  Egy sima, egy fordított című aranylemeze dalainak többségét ő írta. Szövegíró volt Rúzsa Magdi 2006-os Ördögi angyal című lemezén. 2007-től a Beugró műsorvezetője. 2007 augusztusától a Kultúrpart kulturális portál kreatív igazgatója. Számos színházi előadásban közreműködött alkotóként.  2010-ben a Szegedi Szabadtéri Játékokon a My fair lady koreográfusa volt  és  – majdnem pontosan a negyvenedik születésnapján –  eljátszotta a Dózsa című tánckrónika címszerepét.  Továbbá ő volt a 20. Művészetek Völgye egyik arca és programmestere.

 

Novák Péterrel a Dózsa után  beszélgettem.

 

– Fennállásod kerek évfordulója alkalmából végeztél-végzel valamiféle számvetést? Amolyan karinthys találkozást egy fiatalemberrel? És ha igen, mit mond az akkori Novák Péter és mit a mostani?

– Igazából nem... Általában hagyom megtörténni a dolgokat, igyekszem az ösztöneimre hallgatva választani az elém sodródó lehetőségekből, ez most sem változott. Nagy persze a bukás lehetősége így, de a szabadság minden kockázatot megér. A jelen időmmel pedig kellő békében élek, ha úgy tetszik, szívesebben, mint huszonéves önmagammal.

 – Nézőként úgy látom, hogy a pályafutásod az 1983-as István, a királytól , –  amelyben gyerekként szerepeltél – a Dózsáig egyfajta parabola, amelyre most ,,feltetted a koronát”, de  vajon te is így látod-e? A 2003-as István király Torda szerepéről korábban azt nyilatkoztad, hogy ,,a  világmindenséget jelentette. Egyszeri, megismételhetetlen pillanat volt.”A Dózsa címszerepét eljátszani a szegedi Dóm téren   – éppen  annyi idősen, mint amennyi Dózsa György 1514-ben volt  – most ugyanolyan felemelő érzést jelentett-e, mint 2003-ban Tordát játszani Csíksomlyón?

– Színpadon lenni, mérettől, nézőszámtól függetlenül, hatalmas ajándék a sorstól, minden ott töltött perc kivételes. Kéne, hogy legyen. Az én életemben például rapszodikus; táncos szerepem öt éve volt utoljára, így a Dózsa kapcsán már annak is örültem, hogy végig tudtam csinálni a darabot. Természetesen a kihívás mentálisan is hatalmas, különösen az említett életkori hasonlóság miatt, nem beszélve a Dóm tér szakrális adottságairól. Úgy tűnik, több megismételhetetlen pillanat akad az életben. Hála Istennek.  

–  Az anya- és az apanyelved is a tánc (az édesanyja Foltin Jolán táncművész, koreográfus-rendező, az édesapja Novák Ferenc koreográfus-rendező, mindketten Kossuth-díjasok /a szerk./), a Dózsát pedig az a  Zsuráfszky Zoltán jegyzi rendező-koreográfusként, aki a szüleid táncműhelyéből indult. Ebben a produkcióban nőtt össze az, ami összetartozik? A már-már zavarba ejtően sokoldalú Novák Péter most ,,egyértelműsödik” ?

–  Ez a veszély, azért nem fenyeget! Nekem így, a sokfelé „kapálózással” együtt kerek a világ, tudom, hogy ez sokaknak irritáló, de ez van, nem bújhatok ki a bőrömből.  Ennek ellenére soha nem felejtettem el, hogy honnan jöttem, miféle csodákat láttam az említett műhelyben. És itt nem csak a táncról van szó! Olyan egy nyelvet beszélő közösség tagjaként nőttem fel, amely egyedülálló moralitással ruházza fel az embert, ez egy életre szóló tapasztalat. Bízom benne, hogy a zavarba ejtésen túl, ez a közös nevező a szerteágazó munkáimban.

–  A családi indíttatás okán mennyire volt kötelező gyakorlat a tánc, illetve a tánckultúra elsajátítása, és mennyiben, mikortól volt saját döntésed, hogy foglalkozol vele?

– Semmi nem volt kötelező, meggyőződésem, hogy a szüleim akkor is így szeretnének, ha a mezőgazdaságban találom meg önmagam, és ebben semmi vicc nincs. Legyünk becsületes emberek, tán ez volt minden elvárás felém és testvéreim felé. Természetesen minket is „megfertőzőtt” a mindennapos próba és színházlátogatás, de ha – teszem azt – ritmus- és zenei érzék nélkül jövök a világra, hát nem kínoztak volna a balettrúdnál. Szeretetből, szeretettel, ennyi, amit a pedagógiáról tudni érdemes. Ebben az értelemben minden a saját döntésem volt, az is, amikor elkezdtem, és az is, amikor abbahagytam.


 

–  Azon kívül, hogy a Kárpát-medence zenei és tánckincsének színe-javából merít, miért fontos nekünk, mai európai magyaroknak a Dózsa-krónika? Milyen tanulságot, katarzist  vihet belőle magával a néző?

– Egy agyonpolitizált közéletben történelmi tematikával előrukkolni, és annak aktualitásait firtatni, meglehetősen veszélyes terep. Nekem Dózsa archetípusa az általános értékei miatt fontos, nem a magyar  avagy európai identitásomat keresem benne, hanem mindazt, amit a férfilétről, az áldozathozatalról, a szabadságról, hitről gondolok vagy szeretnék gondolni... Mire lennénk képesek egy kiélezett helyzetben? Mit tennénk meg másokért? Vannak-e vállalásaink, meg tudunk-e felelni az elvárásainknak? Mit ér az adott szó? Amúgy meggyőződésem: ha ezekre a kérdésekre kíméletlen őszinteséggel válaszolunk, egy történet kortárs üzeneteit is felfedezhetjük, a rosszízű üzengetésektől mentesen.

–  Hogy bírta a gerinced a próbák és az előadások terheit? Fizikai értelemben, merthogy gerincsérved van.

–  Jól, gondolom. Egy darab elkészítése, különösen ilyen rövid idő alatt, felfokozott idegállapotot feltételez, az ember képes túllépni önnön fizikai határain. Persze tudatosan is dolgoztam; fogyókúra, bemelegítés, gyúrás, úszás, masszázs, amit csak el lehet képzelni. De miután a tünet az előadások után sem jelentkezett, az is lehet, hogy meggyógyultam. Remélem, mert az egészségügyi elfoglaltságokért nem rajongok. Ha nincs időd az egészségre, lesz időd a betegségre – ahogy a művelt taoista mondja. Hát most igyekszem megőrizni a hozzáállásomat.

–  Nem áll távol tőled a provokáció, a polgárpukkasztás. Például arra gondolok, amikor egy tévéműsorban bejelentetted: ,,Novák Péter vagyok, előadóművész és homoszexuális”. Ez hajaz Szetey Gábor egykori, nagy nyilvánosságnak szánt mondataira: ,,Szetey Gábor vagyok. A Magyar Köztársaság kormányának személyügyi államtitkára. Hiszek Istenben, a szeretetben, a szabadságban és az egyenlőségben. Magyar vagyok, és európai. Közgazdász, személyügyi vezető. Társ, barát, néha ellenfél. És meleg.”  Milyen visszhangja volt a bejelentésednek? Célt értél-e vele?

– Szetey vállalása egy őszinte, bátor pillanat volt, az én polgárpukkasztásom ehhez képest semmi. Afféle médiahack  – persze szintén fontos filozófia nevében. Kiváncsi voltam, esélyegyenlőségi műsorunk, az azóta már megszünt Strucc, milyen nézettséget érhet el  egy ilyen bejelentés kapcsán, illetve az én megítélésem mennyiben változik majd. Jelzem,  semennyiben. Bulvárország lakói lapoznak. Ha van felelőssége a médiának, hát ez az! Sikerült mérhetetlenül lebutítani az embereket, a jó fogyasztás avagy nézettség érdekében.

– A különböző internetes fórumokon kapsz  hideget, meleget. Olvasod, miket írnak a szerepléseidről? Ha igen, számít-e a ,,nép” véleménye?

–  Személyesen igen, bármikor. A „netanonímitás” viszont nem érdekel. Igyekszem mindig a lehető legnagyobb szakmaisággal, odaadással és energiával végezni a munkámat, de hogy ezt bárki, bárhol álnéven lehúzza néhány mondatban, azzal már tényleg nem tudok foglalkozni. Általában a felgyorsult idő nehézségeitől tartjuk terhesnek a mindennapokat, holott az idő minőségével, nem a tempójával van a baj! Ez, az információs társadalom korában hatványozottan igaz. 

– Amióta apa vagy jobban mérlegeled, hogy mennyire ,,lőj túl” a célon?

– Remélem, nem szoktam azon túl lőni, de ha a kérdésed arra irányul, minek változott a prioritása, hát a család mindenek előtt! Így, közhelyesen, régivágásúan gondolva.


 

–  Hova tovább? Hol szeretnél tartani öt, tíz, húsz év múlva?

– Ilyen értelemben nem firtatom a végzetem, beszélgetésünk elején adott válaszom itt is érvényes. Ha valami valóban aggaszt, foglalkoztat és cselekvésre ösztönöz a jövő tekintetében, az maga a planéta sorsa, és az emberiség, mint „kiválasztott” faj esélyei a bolygón. Nem véletlenül vállalok annyi társadalmi célú munkát, viszem a civilszervezeti ügyeket, legyen szó a Médiaunióról, a Jövő/Menő programról, vagy a Szívlapát Alapítványról. Akinek van kedve, nézzen utána a neten. Meg fog lepődni!
 

Lásd még:

www.youtube.com/watch

www.youtube.com/watch

www.youtube.com/watch 

 


(4 értékelés)
 

Hozzászólások  

 
0 #7 2015-09-10 07:55
WOW just what I was looking for. Came here by searching for
Health Benefits Of Coconut Oil: http://is.gd/vL9fmc Oil
Idézet
 
 
0 #6 2015-08-26 14:02
Hi! I could have sworn I've visited this web site before but after browsing through some of
the articles I realized it's new to me. Anyhow, I'm definitely pleased I came across it and
I'll be bookmarking it and checking back regularly!


Feel free to surf to my page; quest bars: http://tinyurl.com/nc9xbqx
Idézet
 
 
0 #5 2015-08-21 08:27
Saved as a favorite, I really like your site!

Feel free to visit my blog post quest bars: http://wheyproteinnow.com/quest-bars-by-quest-nutrition/
Idézet
 
 
0 #4 2015-08-18 10:36
Great delivery. Outstanding arguments. Keep up the amazing spirit.


Here is my weblog; quest bars: http://myboxingnews.com/quest-bars/
Idézet
 
 
0 #3 2015-06-21 20:06
I'm gone to say to my little brother, that he should also visit this blog on regular basis to obtain updated from newest reports.


Feel free to surf to my blog post - JcRMillhouse: http://www.wtzbeniowskiego.pl/wiki/O21:_Basic_Strategies_On_How_To_Become_A_Successful_Person.._by_Cynthia_K._Micheal
Idézet
 
 
0 #2 2015-06-20 20:59
Hi there excellent website! Does running a blog such as this take a massive amount work?
I have absolutely no knowledge of computer programming but I
had been hoping to start my own blog in the near future.

Anyway, if you have any suggestions or techniques for new blog owners please share.
I understand this is off subject nevertheless I simply had to ask.
Appreciate it!

My blog post; DonnellXShula: http://mindcockpit.com/?p=94312&share=google-plus-1
Idézet
 
 
0 #1 2015-06-18 05:49
It's nearly impossible to find experienced people on this subject, but you seem like you know what you're talking about!

Thanks

Check out my website TonjaKGarvis: http://www.yarisgunu.com/index.php/component/k2/itemlist/user/145388
Idézet
 

Megjelent az A Mi Otthonunk februári száma, keresse az újságárusoknál!

amiocimlap 1702

Az újévi fogadalmak között netán ott szerepelt otthonunk szebbé és komfortosabbá tétele is? E feltevést megelőlegezve, magazinunkat újabb tartalommal gazdagítottuk, hogy még több izgalmas lakberendezési trendet kínálhassunk Olvasóinknak. Formabontó minták, színek és anyagok kavalkádja között idén divat a greenery, a lombzöld falak, a természetes és geometrikus mintájú hálószobai textilek vagy a kivételesen merész és sokoldalú angol stílus. Számtalan ötlet, amelyek segítségével különlegessé tehetjük enteriőrjeinket a helyes egyensúlyt megtalálva. Legyen szó városról vagy hegyekről, a februári hideg elől is menedéket nyújtó Inspiráló Otthonaink egyszerre dizájnosak és melegséget sugárzóak. A vintage dizájn szinte már a modern komfort előírásává vált, egy csepp művészi ihletéstől megfűszerezve, mindez az egyszerűség és természetszeretet jegyében. Kandallós faház a salzburgi hegyekben, téliesített balatonfűzfői nyaraló, Budaliget energiatakarékos családi háza...mind-mind csordulásig telítve kreativitással és stílusérzékkel, a jövő korszerű elvárásaira is figyelemmel. Végül most is az innováció felé fordulunk, felújítókhoz, építkezőkhöz szól vinyl- és műgyantapadlós témánk, segítünk továbbáeloszlatni a fa- és gerendaházakról szóló tévhiteket, megcsillantani előnyeiket. Tervezzen velünk előre egy szebb 2017 reményében! 

Dr. Vérti Zsuzsanna
főszerkesztő

 

 

gitta

Harminckettedik részlet

Várod tőlem

Lépj át. Tudom, hogy várod tőlem a fontos gondolatot. Várod tőlem a megváltó igét. Várod tőlem az „értelme volt” feloldozást. Várod tőlem a megoldást. Várod az alapigazságot. Várod az „értelme volt” igét. Várod a megfeszülést. A meghalást. Nem a halált. A meghalás receptjét: hogyan is kell csinálni? Várod a győzelmes csatakiáltást! Győzni szeretsz! Győzni akarsz. A halálunk is győzelem legyen!
Korai, értelmetlen, felfoghatatlan, sírást igénylő, meghökkentő halálunk.
Győzelmünk. Túlélésünk. Sírunk. Sírásunk. Sírásóink. Tudom, hogy várod tőlem a végső, nagy mondanivalót. Az nem lehet, hogy rám áldoztad gyönyörű életed, s nem jön a megoldás! Nem jön a megváltás! De lehet, hogy abban a pillanatban kettészakad a kárpit, lehet, hogy abban a pillanatban leszakad az ég, fények cikáznak, a föld hullámzik, mint a tenger, lehet, hogy abban a pillanatban életek születnek, új fajok, új lények, lehet, hogy abban a pillanatban a megszűnés egyben születés is lesz, de nem nekünk, nem a számunkra. Mi: K. és G. távozunk és soha vissza nem térhetünk. Nem lesz ötszáz év múlva sem olyan technika, amellyel újjászülethetnénk: de én most is meghajlok előtted: igen, egyenek meg a férgek, maradok, ha csak csontváz formájában is, maradok. Mert így akarod. Mert így akarom. Ámen.
Ma a végrendeleteinkről beszéltünk. Megkérdezted, hol legyen a sírom. Farkasrétben maradtunk. Én nem kérdeztem meg, hol legyen a te sírod? Azt akarom, hogy egy helyen legyünk. Két „helyet” kell megvenni. Ott is egymás mellett örökké. Ki fog kijönni a sírunkhoz? Átkozott vizuális fantáziámban már láttam is a sírkövet. Mégis csak rettenet! Szerencsés Károly és Földesi Margit. Inkább fordítva: Földesi Margit és Szerencsés Károly. Jézusom! Uram! Tudom, hogy várod tőlem a belépő megfizetését. Nincs meg a zsetonom. Most éppen 124 a pulzusom. De talpon vagyok, talpon és észnél. Nincs belépőm. Nem tudom előteremteni. Senki vagyok. Nem fontos ember. Nem tesz senki értem semmit. G. megsimogat. Ez megment néhány percre. Az érintése. De nekem több kellene. A nemzet akarata kellene. A nemzet áldozatkészsége! Különben meghalok. Ó a nemzet! Hagyjuk…
A nemzetet az én esetemben orvosoknak kellene képviselni. De itt szó sincs ilyesmiről… Persze, ha sikerül megalkotnom, mit elvártak tőlem. Prezentálni a megoldást. Alább nem adhatom. Életem tragédiája volt ez. Alább nem adhattam: a megoldásra törekedtem, de megoldás nincs. Itt nincs. Ebben a szférában nincs. Talán be kellett volna lépnem a közélet gyakorlatába. Lusta voltam, kényelmes. Finnyás. Hiba volt? Hiba az üveglap, amelyet a világ és az életem közé eresztettem? Nem tudom, de most itt a pillanat: várják tőlem a fontos gondolatot. Volt időm kiérlelni. Volt időm átgondolni. Volt időm megfontolni. Tessék: legalább a gyermekeimnek, utódaimnak néhány jó tanácsot! Legalább… A nemzet? Az Úr! Lám ez a szféra érdekel. Ez nyugtat meg. Ez tölt el reménnyel.
(Meg kell személyesítenem.)
Csak olyan tervet érdemes meghirdetni, amely függetleníthető a személyünktől. Ezer évre érdemes tervezni, kisebb időtartamra nem.
Vagyis: ha már nem leszünk: a gondolatunknak akkor is helytállónak kell lennie. Kell, hogy legyenek követői, hirdetői, mártírjai és tömegei.
Meg nem öl, de megvakít a sok igazság. Érdemes-e ismerni? Csukjuk be a szemünk, és ismerjük meg Jézus, Szent Tamás, Kant, Heidegger, Marx, Nietzsche, Lenin, Mao és a többi önjelölt próféta igazságait. De ne fogadjuk el ezeket: csak az új, a teljesen független ellibbenő új érték jelentheti a megváltó igazságot.
Igazságodnak vihar közepette kell helytállnia! Vihar, özönvíz, nem ideális körülmények közepette. Forgószélben, csillaghullás idején. Az igazságodnak nagy – végső baj, rettentő forróság – közepette kell megmutatnia a kivezető utat. Más értelme nem is lenne.
Lépj át az idő megszokott értelmezésén. Nincs múlt, jelen és jövő. Ezek nem elválaszthatóak. Egybefolynak, mint egy források táplálta patak a magas hegyekben. Képezz egy megújuló napot, amely egybeolvasztja e három dimenziót. Érzed a múlt lovagjainak kínját, a jelen bajnokainak eredményeit és a jövő angyalainak örömét. Együtt. Csak együtt!
Rettenetes a hőség! Május van.

Budapest, 2013. május 18.

*

Mint arról már hírt adtunk, Földesi Margit történész, újságíró, a ringmagazin.hu portál alapító főszerkesztője 2016. január 17-én, vasárnap reggel elhunyt. Férje, Szerencsés Károly történész, író Felesé –G – em  könyve című kötetéből szemezgetve rá emlékezve sorozatot indítunk, hetenkénti megjelenéssel.  Egyúttal tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, érdeklődés esetén a kötet az ELTE Könyv és jegyzetboltjában megvásárolható (1088 Budapest, Múzeum krt. 6. szám).

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 213 vendég böngészi