Ring Magazin

Péntek, 2017. Január 20.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Foglalkozása: Novák Péter

E-mail Nyomtatás PDF

Előadóművész, szövegíró, zeneszerző, koreográfus, műsorvezető, környezet- és esélyegyenlőség-védő.  A Magyar Köztársaság Lovagkeresztjével kitüntetett, Huszka Jenő- és  Kamera Hungária-díjas.

Produktumai, szerepei  – a teljesség igénye nélkül:
Tizenhárom  éves korában (1983)  szerepelt az István, a király című rockoperában. 1984–1988-ig a Cég együttes tagja volt. 1990– 1991 között az Aranyláz együttesben játszott.  1994-ben megalapította  Kimnowak nevű zenekarát, amely   napjainkban  is létezik. Az együttesnek ő az énekese és a szövegírója is. Az 1999-ben megjelent Nem tudod elvenni a kedvem... című Keresztes Ildikó-lemez szövegírója volt, a Tűnj el című dalban duettet énekelt Ildikóval.  Oláh Ibolya  Egy sima, egy fordított című aranylemeze dalainak többségét ő írta. Szövegíró volt Rúzsa Magdi 2006-os Ördögi angyal című lemezén. 2007-től a Beugró műsorvezetője. 2007 augusztusától a Kultúrpart kulturális portál kreatív igazgatója. Számos színházi előadásban közreműködött alkotóként.  2010-ben a Szegedi Szabadtéri Játékokon a My fair lady koreográfusa volt  és  – majdnem pontosan a negyvenedik születésnapján –  eljátszotta a Dózsa című tánckrónika címszerepét.  Továbbá ő volt a 20. Művészetek Völgye egyik arca és programmestere.

 

Novák Péterrel a Dózsa után  beszélgettem.

 

– Fennállásod kerek évfordulója alkalmából végeztél-végzel valamiféle számvetést? Amolyan karinthys találkozást egy fiatalemberrel? És ha igen, mit mond az akkori Novák Péter és mit a mostani?

– Igazából nem... Általában hagyom megtörténni a dolgokat, igyekszem az ösztöneimre hallgatva választani az elém sodródó lehetőségekből, ez most sem változott. Nagy persze a bukás lehetősége így, de a szabadság minden kockázatot megér. A jelen időmmel pedig kellő békében élek, ha úgy tetszik, szívesebben, mint huszonéves önmagammal.

 – Nézőként úgy látom, hogy a pályafutásod az 1983-as István, a királytól , –  amelyben gyerekként szerepeltél – a Dózsáig egyfajta parabola, amelyre most ,,feltetted a koronát”, de  vajon te is így látod-e? A 2003-as István király Torda szerepéről korábban azt nyilatkoztad, hogy ,,a  világmindenséget jelentette. Egyszeri, megismételhetetlen pillanat volt.”A Dózsa címszerepét eljátszani a szegedi Dóm téren   – éppen  annyi idősen, mint amennyi Dózsa György 1514-ben volt  – most ugyanolyan felemelő érzést jelentett-e, mint 2003-ban Tordát játszani Csíksomlyón?

– Színpadon lenni, mérettől, nézőszámtól függetlenül, hatalmas ajándék a sorstól, minden ott töltött perc kivételes. Kéne, hogy legyen. Az én életemben például rapszodikus; táncos szerepem öt éve volt utoljára, így a Dózsa kapcsán már annak is örültem, hogy végig tudtam csinálni a darabot. Természetesen a kihívás mentálisan is hatalmas, különösen az említett életkori hasonlóság miatt, nem beszélve a Dóm tér szakrális adottságairól. Úgy tűnik, több megismételhetetlen pillanat akad az életben. Hála Istennek.  

–  Az anya- és az apanyelved is a tánc (az édesanyja Foltin Jolán táncművész, koreográfus-rendező, az édesapja Novák Ferenc koreográfus-rendező, mindketten Kossuth-díjasok /a szerk./), a Dózsát pedig az a  Zsuráfszky Zoltán jegyzi rendező-koreográfusként, aki a szüleid táncműhelyéből indult. Ebben a produkcióban nőtt össze az, ami összetartozik? A már-már zavarba ejtően sokoldalú Novák Péter most ,,egyértelműsödik” ?

–  Ez a veszély, azért nem fenyeget! Nekem így, a sokfelé „kapálózással” együtt kerek a világ, tudom, hogy ez sokaknak irritáló, de ez van, nem bújhatok ki a bőrömből.  Ennek ellenére soha nem felejtettem el, hogy honnan jöttem, miféle csodákat láttam az említett műhelyben. És itt nem csak a táncról van szó! Olyan egy nyelvet beszélő közösség tagjaként nőttem fel, amely egyedülálló moralitással ruházza fel az embert, ez egy életre szóló tapasztalat. Bízom benne, hogy a zavarba ejtésen túl, ez a közös nevező a szerteágazó munkáimban.

–  A családi indíttatás okán mennyire volt kötelező gyakorlat a tánc, illetve a tánckultúra elsajátítása, és mennyiben, mikortól volt saját döntésed, hogy foglalkozol vele?

– Semmi nem volt kötelező, meggyőződésem, hogy a szüleim akkor is így szeretnének, ha a mezőgazdaságban találom meg önmagam, és ebben semmi vicc nincs. Legyünk becsületes emberek, tán ez volt minden elvárás felém és testvéreim felé. Természetesen minket is „megfertőzőtt” a mindennapos próba és színházlátogatás, de ha – teszem azt – ritmus- és zenei érzék nélkül jövök a világra, hát nem kínoztak volna a balettrúdnál. Szeretetből, szeretettel, ennyi, amit a pedagógiáról tudni érdemes. Ebben az értelemben minden a saját döntésem volt, az is, amikor elkezdtem, és az is, amikor abbahagytam.


 

–  Azon kívül, hogy a Kárpát-medence zenei és tánckincsének színe-javából merít, miért fontos nekünk, mai európai magyaroknak a Dózsa-krónika? Milyen tanulságot, katarzist  vihet belőle magával a néző?

– Egy agyonpolitizált közéletben történelmi tematikával előrukkolni, és annak aktualitásait firtatni, meglehetősen veszélyes terep. Nekem Dózsa archetípusa az általános értékei miatt fontos, nem a magyar  avagy európai identitásomat keresem benne, hanem mindazt, amit a férfilétről, az áldozathozatalról, a szabadságról, hitről gondolok vagy szeretnék gondolni... Mire lennénk képesek egy kiélezett helyzetben? Mit tennénk meg másokért? Vannak-e vállalásaink, meg tudunk-e felelni az elvárásainknak? Mit ér az adott szó? Amúgy meggyőződésem: ha ezekre a kérdésekre kíméletlen őszinteséggel válaszolunk, egy történet kortárs üzeneteit is felfedezhetjük, a rosszízű üzengetésektől mentesen.

–  Hogy bírta a gerinced a próbák és az előadások terheit? Fizikai értelemben, merthogy gerincsérved van.

–  Jól, gondolom. Egy darab elkészítése, különösen ilyen rövid idő alatt, felfokozott idegállapotot feltételez, az ember képes túllépni önnön fizikai határain. Persze tudatosan is dolgoztam; fogyókúra, bemelegítés, gyúrás, úszás, masszázs, amit csak el lehet képzelni. De miután a tünet az előadások után sem jelentkezett, az is lehet, hogy meggyógyultam. Remélem, mert az egészségügyi elfoglaltságokért nem rajongok. Ha nincs időd az egészségre, lesz időd a betegségre – ahogy a művelt taoista mondja. Hát most igyekszem megőrizni a hozzáállásomat.

–  Nem áll távol tőled a provokáció, a polgárpukkasztás. Például arra gondolok, amikor egy tévéműsorban bejelentetted: ,,Novák Péter vagyok, előadóművész és homoszexuális”. Ez hajaz Szetey Gábor egykori, nagy nyilvánosságnak szánt mondataira: ,,Szetey Gábor vagyok. A Magyar Köztársaság kormányának személyügyi államtitkára. Hiszek Istenben, a szeretetben, a szabadságban és az egyenlőségben. Magyar vagyok, és európai. Közgazdász, személyügyi vezető. Társ, barát, néha ellenfél. És meleg.”  Milyen visszhangja volt a bejelentésednek? Célt értél-e vele?

– Szetey vállalása egy őszinte, bátor pillanat volt, az én polgárpukkasztásom ehhez képest semmi. Afféle médiahack  – persze szintén fontos filozófia nevében. Kiváncsi voltam, esélyegyenlőségi műsorunk, az azóta már megszünt Strucc, milyen nézettséget érhet el  egy ilyen bejelentés kapcsán, illetve az én megítélésem mennyiben változik majd. Jelzem,  semennyiben. Bulvárország lakói lapoznak. Ha van felelőssége a médiának, hát ez az! Sikerült mérhetetlenül lebutítani az embereket, a jó fogyasztás avagy nézettség érdekében.

– A különböző internetes fórumokon kapsz  hideget, meleget. Olvasod, miket írnak a szerepléseidről? Ha igen, számít-e a ,,nép” véleménye?

–  Személyesen igen, bármikor. A „netanonímitás” viszont nem érdekel. Igyekszem mindig a lehető legnagyobb szakmaisággal, odaadással és energiával végezni a munkámat, de hogy ezt bárki, bárhol álnéven lehúzza néhány mondatban, azzal már tényleg nem tudok foglalkozni. Általában a felgyorsult idő nehézségeitől tartjuk terhesnek a mindennapokat, holott az idő minőségével, nem a tempójával van a baj! Ez, az információs társadalom korában hatványozottan igaz. 

– Amióta apa vagy jobban mérlegeled, hogy mennyire ,,lőj túl” a célon?

– Remélem, nem szoktam azon túl lőni, de ha a kérdésed arra irányul, minek változott a prioritása, hát a család mindenek előtt! Így, közhelyesen, régivágásúan gondolva.


 

–  Hova tovább? Hol szeretnél tartani öt, tíz, húsz év múlva?

– Ilyen értelemben nem firtatom a végzetem, beszélgetésünk elején adott válaszom itt is érvényes. Ha valami valóban aggaszt, foglalkoztat és cselekvésre ösztönöz a jövő tekintetében, az maga a planéta sorsa, és az emberiség, mint „kiválasztott” faj esélyei a bolygón. Nem véletlenül vállalok annyi társadalmi célú munkát, viszem a civilszervezeti ügyeket, legyen szó a Médiaunióról, a Jövő/Menő programról, vagy a Szívlapát Alapítványról. Akinek van kedve, nézzen utána a neten. Meg fog lepődni!
 

Lásd még:

www.youtube.com/watch

www.youtube.com/watch

www.youtube.com/watch 

 


(4 értékelés)
 

Hozzászólások  

 
0 #7 2015-09-10 07:55
WOW just what I was looking for. Came here by searching for
Health Benefits Of Coconut Oil: http://is.gd/vL9fmc Oil
Idézet
 
 
0 #6 2015-08-26 14:02
Hi! I could have sworn I've visited this web site before but after browsing through some of
the articles I realized it's new to me. Anyhow, I'm definitely pleased I came across it and
I'll be bookmarking it and checking back regularly!


Feel free to surf to my page; quest bars: http://tinyurl.com/nc9xbqx
Idézet
 
 
0 #5 2015-08-21 08:27
Saved as a favorite, I really like your site!

Feel free to visit my blog post quest bars: http://wheyproteinnow.com/quest-bars-by-quest-nutrition/
Idézet
 
 
0 #4 2015-08-18 10:36
Great delivery. Outstanding arguments. Keep up the amazing spirit.


Here is my weblog; quest bars: http://myboxingnews.com/quest-bars/
Idézet
 
 
0 #3 2015-06-21 20:06
I'm gone to say to my little brother, that he should also visit this blog on regular basis to obtain updated from newest reports.


Feel free to surf to my blog post - JcRMillhouse: http://www.wtzbeniowskiego.pl/wiki/O21:_Basic_Strategies_On_How_To_Become_A_Successful_Person.._by_Cynthia_K._Micheal
Idézet
 
 
0 #2 2015-06-20 20:59
Hi there excellent website! Does running a blog such as this take a massive amount work?
I have absolutely no knowledge of computer programming but I
had been hoping to start my own blog in the near future.

Anyway, if you have any suggestions or techniques for new blog owners please share.
I understand this is off subject nevertheless I simply had to ask.
Appreciate it!

My blog post; DonnellXShula: http://mindcockpit.com/?p=94312&share=google-plus-1
Idézet
 
 
0 #1 2015-06-18 05:49
It's nearly impossible to find experienced people on this subject, but you seem like you know what you're talking about!

Thanks

Check out my website TonjaKGarvis: http://www.yarisgunu.com/index.php/component/k2/itemlist/user/145388
Idézet
 

Megjelent az A Mi Otthonunk téli duplaszáma, keresse az újságárusoknál!

cimlap1612

Bár életünk mindennapjai nem egyszerűek, mégis az év végén, engedelmeskedve a naptárnak, adjuk meg a kellő tiszteletet a hagyományoknak, hogy egybegyűlve szeretteinkkel boldogan karácsonyozhassunk, szilveszterezhessünk. A tradicionálisabbak (remélem, ezzel nem vagyok egyedül!), évről-évre elővesszük a garázsban vagy padláson tárolt kartondobozok viharvert kincseit, amelyek jó néhány évet megéltek már, de mit számít! Minden egyes karácsonyfadísz vagy aranyozott angyalka kedves emlékeket idéz, és újraélesztik a varázst. Azért mindig feltámad bennünk az a vágy is, hogy az idén egy kicsit máshogy csináljuk a dolgokat, és az újdonságoknak megtaláljuk a helyét. Ebben segít az A MI OTTHONUNK. Merítsen ötleteket a retrós elemekkel játszó genti, a kaliforniai modern country, a letisztult vonalúbb eleganciát vagy a kissé etnósabb hangvételt képviselő hazai lakásriportjainkból! A szépítgetést természetesen mi magunk is megérdemeljük: e havi összeállításunk a wellness és spa imádóinak szól. Már egészen egyszerű megoldásokkal is a nyugalom szigetévé varázsolhatjuk otthonunkat (8. oldal). És ne felejtsünk el előre tervezni az új évre! Nagyfelújítás, nyílászárócsere, hőszigetelés, panel tágassá tétele, buktatók nélkül? Higgyük el, lehetséges (90. oldal)! Szilveszteri falatok, legjobb programajánlataink országszerte… mindezeket kínáljuk téli duplaszámunkban.
Jó feltöltődést kívánunk!

Dr. Vérti Zsuzsanna
főszerkesztő

 

 

gitta

Harmincegyedik részlet

Közjáték Izraelben

Lehetséges az, hogy velem soha, sehol, semmi érdekes nem történt?
Mert ha igen, az azt jelenti, hogy én magam vagyok „nem érdekes”, átlagos, sőt, lehet, hogy taszítom a „közjátékokat”. Jó lenne írni egy novellát „Közjáték Prágában” címmel, de semmi érdekes nem jut eszembe, pedig ott tartózkodtam leghosszabb ideig – három hónapig – ösztöndíjjal, egyedül. Kellett volna valaminek történnie, de én azt hiszem képtelen voltam egyetlen bennszülöttel is kapcsolatot teremteni. Semmi félrészeg beszélgetés a kocsmákban, semmi ismerkedés, még egy kurva sem szólított le, egy rendőr sem alázott meg, semmi. Ugyanezt mondhatnám az összes külföldi utazásunkról: bejártuk az USA-t (mindkét partját), Olaszországot, Franciaországot (Párizst), Angliát, Belgiumot, Ausztriát, Lengyelországot, Horvátországot; voltunk Erdélyben, a Felvidéken még a Szovjetunióban is; én még Mongóliában is. Egyszer a Szentföldön: igaz, ott mintha történt volna valami. Egy kis közjáték, igen.
Az izraeli biztonsági erők terroristának néztek! De ha nem is, mindenesetre valami veszélyt sejtettek, kizárólag a külsőm alapján. Fehér öltönyben voltam, fehér inggel, nyakkendővel és trópusi nád kalapban. Ja, és a napszemüveg. Ennyi. Ehhez hosszú haj és az ábrázatomon a megvetés, a félelem, de nem tőlük! Abban az évben tudtam meg, hogy gyógyíthatatlan beteg vagyok, és még a nyáron elsiettünk a Szentföldre, Jézus életének színhelyeire, Jeruzsálembe, Betlehembe. Ciprus volt a kiindulópont. Igaz, mintha itt is lett volna egy kis közjáték, mert lemaradtunk az utaslistáról. Se szállás, se kirándulás Egyiptomba.
De az izraeliek érdekesebbek voltak. Elkülönítettek roppant profi módon. Mégse léphetek csak úgy lazán be az országukba! Azok után… Hamar egy kihallgató helyiségben találtam magam. Angolul folyt a beszélgetés. Ők sem álltak a helyzet magaslatán. Nem tudták mit akarnak? Úgy emlékszem csak kérdeztek, pedig ilyen helyzetekben az a veszélyes, ha állítanak. A csomagom. Ez mi? (Rengeteg gyógyszer.) Magyarázkodás.
Nem éreztem felháborodást, inkább valamiféle derűt. Egyszer veszem fel ezt az öltönyt – tiszteletből (a tenger iránt), s ez rögtön gyanússá tesz. Nem tudom mit magyaráztam el, de végül is beengedtek az országukba. Eljátszhatnék a gondolattal, mi lett volna, ha nem tudom ártalmatlanságomról meggyőzni őket? Hol kötök ki? Hogyan viselkedem? Bármit is tehetett-e volna a Hazám értem, vagy G.? Kihozhattak volna-e egy titkos izraeli, vagy amerikai fogolytáborból? Ha a prednisolonomat kábítószernek nyilvánítják?
Miféle közjáték ez? Semmi. Kiengedtek: irány Jeruzsálem. Jeruzsálem, Jeruzsálem. Jézus útja. A siratófal. Olajfák hegye. Betlehem. (Külváros.) A sír. A születés helye. Nehezen hisszük, nehezen hiszünk. A hitünk megrendült. Vagy erősödött. Mit keresnénk különben itt? Miért dugdosnánk kis papírdarabokat a hatalmas kövek közé? Miért imádkoznánk átszellemült zarándokok között? Miért érintenénk csodát várón a kitüntetett márvány darabkákat. Hol volt itt márvány Jézus születésekor? Hol volt itt tömjén, illat és kegyelem? Por és sivatag.
Visszafelé az izraeli autópályán gúnyolódunk: lámpás kereszteződés. Holott, nyilván csak négysávos autóútról van szó. Látjuk a zsidók erődszerű építkezését a dombokon. Európában a völgyekbe épültek a városok, a dombokra várakat építettek. De itt állandó fenyegetettség van. Micsoda szánalmas vég következik ebből. Minden várat elfoglalnak egyszer, minden erősség összeomlik, főleg a Szentföldön. A biológiai fegyver százszor erősebb, mint az atomfegyver. A népesedés… Nem védenek meg a falak. Nem védenek meg a fegyverek. Mikor jön rá erre Izrael? Mikor? Mikor már késő lesz. Ezt kérdeztem magamtól a buszon a tenger felé haladva, egynapos nagy élményemet rakosgatva.
Pálköve, 2012

*

Mint arról már hírt adtunk, Földesi Margit történész, újságíró, a ringmagazin.hu portál alapító főszerkesztője 2016. január 17-én, vasárnap reggel elhunyt. Férje, Szerencsés Károly történész, író Felesé –G – em  könyve című kötetéből szemezgetve rá emlékezve sorozatot indítunk, hetenkénti megjelenéssel.  Egyúttal tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, érdeklődés esetén a kötet az ELTE Könyv és jegyzetboltjában megvásárolható (1088 Budapest, Múzeum krt. 6. szám).

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 253 vendég böngészi