Ring Magazin

Szombat, 2016. Február 6.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Arcvonások  arcvonások Foglalkozása: Novák Péter

Foglalkozása: Novák Péter

E-mail Nyomtatás PDF

Előadóművész, szövegíró, zeneszerző, koreográfus, műsorvezető, környezet- és esélyegyenlőség-védő.  A Magyar Köztársaság Lovagkeresztjével kitüntetett, Huszka Jenő- és  Kamera Hungária-díjas.

Produktumai, szerepei  – a teljesség igénye nélkül:
Tizenhárom  éves korában (1983)  szerepelt az István, a király című rockoperában. 1984–1988-ig a Cég együttes tagja volt. 1990– 1991 között az Aranyláz együttesben játszott.  1994-ben megalapította  Kimnowak nevű zenekarát, amely   napjainkban  is létezik. Az együttesnek ő az énekese és a szövegírója is. Az 1999-ben megjelent Nem tudod elvenni a kedvem... című Keresztes Ildikó-lemez szövegírója volt, a Tűnj el című dalban duettet énekelt Ildikóval.  Oláh Ibolya  Egy sima, egy fordított című aranylemeze dalainak többségét ő írta. Szövegíró volt Rúzsa Magdi 2006-os Ördögi angyal című lemezén. 2007-től a Beugró műsorvezetője. 2007 augusztusától a Kultúrpart kulturális portál kreatív igazgatója. Számos színházi előadásban közreműködött alkotóként.  2010-ben a Szegedi Szabadtéri Játékokon a My fair lady koreográfusa volt  és  – majdnem pontosan a negyvenedik születésnapján –  eljátszotta a Dózsa című tánckrónika címszerepét.  Továbbá ő volt a 20. Művészetek Völgye egyik arca és programmestere.

 

Novák Péterrel a Dózsa után  beszélgettem.

 

– Fennállásod kerek évfordulója alkalmából végeztél-végzel valamiféle számvetést? Amolyan karinthys találkozást egy fiatalemberrel? És ha igen, mit mond az akkori Novák Péter és mit a mostani?

– Igazából nem... Általában hagyom megtörténni a dolgokat, igyekszem az ösztöneimre hallgatva választani az elém sodródó lehetőségekből, ez most sem változott. Nagy persze a bukás lehetősége így, de a szabadság minden kockázatot megér. A jelen időmmel pedig kellő békében élek, ha úgy tetszik, szívesebben, mint huszonéves önmagammal.

 – Nézőként úgy látom, hogy a pályafutásod az 1983-as István, a királytól , –  amelyben gyerekként szerepeltél – a Dózsáig egyfajta parabola, amelyre most ,,feltetted a koronát”, de  vajon te is így látod-e? A 2003-as István király Torda szerepéről korábban azt nyilatkoztad, hogy ,,a  világmindenséget jelentette. Egyszeri, megismételhetetlen pillanat volt.”A Dózsa címszerepét eljátszani a szegedi Dóm téren   – éppen  annyi idősen, mint amennyi Dózsa György 1514-ben volt  – most ugyanolyan felemelő érzést jelentett-e, mint 2003-ban Tordát játszani Csíksomlyón?

– Színpadon lenni, mérettől, nézőszámtól függetlenül, hatalmas ajándék a sorstól, minden ott töltött perc kivételes. Kéne, hogy legyen. Az én életemben például rapszodikus; táncos szerepem öt éve volt utoljára, így a Dózsa kapcsán már annak is örültem, hogy végig tudtam csinálni a darabot. Természetesen a kihívás mentálisan is hatalmas, különösen az említett életkori hasonlóság miatt, nem beszélve a Dóm tér szakrális adottságairól. Úgy tűnik, több megismételhetetlen pillanat akad az életben. Hála Istennek.  

–  Az anya- és az apanyelved is a tánc (az édesanyja Foltin Jolán táncművész, koreográfus-rendező, az édesapja Novák Ferenc koreográfus-rendező, mindketten Kossuth-díjasok /a szerk./), a Dózsát pedig az a  Zsuráfszky Zoltán jegyzi rendező-koreográfusként, aki a szüleid táncműhelyéből indult. Ebben a produkcióban nőtt össze az, ami összetartozik? A már-már zavarba ejtően sokoldalú Novák Péter most ,,egyértelműsödik” ?

–  Ez a veszély, azért nem fenyeget! Nekem így, a sokfelé „kapálózással” együtt kerek a világ, tudom, hogy ez sokaknak irritáló, de ez van, nem bújhatok ki a bőrömből.  Ennek ellenére soha nem felejtettem el, hogy honnan jöttem, miféle csodákat láttam az említett műhelyben. És itt nem csak a táncról van szó! Olyan egy nyelvet beszélő közösség tagjaként nőttem fel, amely egyedülálló moralitással ruházza fel az embert, ez egy életre szóló tapasztalat. Bízom benne, hogy a zavarba ejtésen túl, ez a közös nevező a szerteágazó munkáimban.

–  A családi indíttatás okán mennyire volt kötelező gyakorlat a tánc, illetve a tánckultúra elsajátítása, és mennyiben, mikortól volt saját döntésed, hogy foglalkozol vele?

– Semmi nem volt kötelező, meggyőződésem, hogy a szüleim akkor is így szeretnének, ha a mezőgazdaságban találom meg önmagam, és ebben semmi vicc nincs. Legyünk becsületes emberek, tán ez volt minden elvárás felém és testvéreim felé. Természetesen minket is „megfertőzőtt” a mindennapos próba és színházlátogatás, de ha – teszem azt – ritmus- és zenei érzék nélkül jövök a világra, hát nem kínoztak volna a balettrúdnál. Szeretetből, szeretettel, ennyi, amit a pedagógiáról tudni érdemes. Ebben az értelemben minden a saját döntésem volt, az is, amikor elkezdtem, és az is, amikor abbahagytam.


 

–  Azon kívül, hogy a Kárpát-medence zenei és tánckincsének színe-javából merít, miért fontos nekünk, mai európai magyaroknak a Dózsa-krónika? Milyen tanulságot, katarzist  vihet belőle magával a néző?

– Egy agyonpolitizált közéletben történelmi tematikával előrukkolni, és annak aktualitásait firtatni, meglehetősen veszélyes terep. Nekem Dózsa archetípusa az általános értékei miatt fontos, nem a magyar  avagy európai identitásomat keresem benne, hanem mindazt, amit a férfilétről, az áldozathozatalról, a szabadságról, hitről gondolok vagy szeretnék gondolni... Mire lennénk képesek egy kiélezett helyzetben? Mit tennénk meg másokért? Vannak-e vállalásaink, meg tudunk-e felelni az elvárásainknak? Mit ér az adott szó? Amúgy meggyőződésem: ha ezekre a kérdésekre kíméletlen őszinteséggel válaszolunk, egy történet kortárs üzeneteit is felfedezhetjük, a rosszízű üzengetésektől mentesen.

–  Hogy bírta a gerinced a próbák és az előadások terheit? Fizikai értelemben, merthogy gerincsérved van.

–  Jól, gondolom. Egy darab elkészítése, különösen ilyen rövid idő alatt, felfokozott idegállapotot feltételez, az ember képes túllépni önnön fizikai határain. Persze tudatosan is dolgoztam; fogyókúra, bemelegítés, gyúrás, úszás, masszázs, amit csak el lehet képzelni. De miután a tünet az előadások után sem jelentkezett, az is lehet, hogy meggyógyultam. Remélem, mert az egészségügyi elfoglaltságokért nem rajongok. Ha nincs időd az egészségre, lesz időd a betegségre – ahogy a művelt taoista mondja. Hát most igyekszem megőrizni a hozzáállásomat.

–  Nem áll távol tőled a provokáció, a polgárpukkasztás. Például arra gondolok, amikor egy tévéműsorban bejelentetted: ,,Novák Péter vagyok, előadóművész és homoszexuális”. Ez hajaz Szetey Gábor egykori, nagy nyilvánosságnak szánt mondataira: ,,Szetey Gábor vagyok. A Magyar Köztársaság kormányának személyügyi államtitkára. Hiszek Istenben, a szeretetben, a szabadságban és az egyenlőségben. Magyar vagyok, és európai. Közgazdász, személyügyi vezető. Társ, barát, néha ellenfél. És meleg.”  Milyen visszhangja volt a bejelentésednek? Célt értél-e vele?

– Szetey vállalása egy őszinte, bátor pillanat volt, az én polgárpukkasztásom ehhez képest semmi. Afféle médiahack  – persze szintén fontos filozófia nevében. Kiváncsi voltam, esélyegyenlőségi műsorunk, az azóta már megszünt Strucc, milyen nézettséget érhet el  egy ilyen bejelentés kapcsán, illetve az én megítélésem mennyiben változik majd. Jelzem,  semennyiben. Bulvárország lakói lapoznak. Ha van felelőssége a médiának, hát ez az! Sikerült mérhetetlenül lebutítani az embereket, a jó fogyasztás avagy nézettség érdekében.

– A különböző internetes fórumokon kapsz  hideget, meleget. Olvasod, miket írnak a szerepléseidről? Ha igen, számít-e a ,,nép” véleménye?

–  Személyesen igen, bármikor. A „netanonímitás” viszont nem érdekel. Igyekszem mindig a lehető legnagyobb szakmaisággal, odaadással és energiával végezni a munkámat, de hogy ezt bárki, bárhol álnéven lehúzza néhány mondatban, azzal már tényleg nem tudok foglalkozni. Általában a felgyorsult idő nehézségeitől tartjuk terhesnek a mindennapokat, holott az idő minőségével, nem a tempójával van a baj! Ez, az információs társadalom korában hatványozottan igaz. 

– Amióta apa vagy jobban mérlegeled, hogy mennyire ,,lőj túl” a célon?

– Remélem, nem szoktam azon túl lőni, de ha a kérdésed arra irányul, minek változott a prioritása, hát a család mindenek előtt! Így, közhelyesen, régivágásúan gondolva.


 

–  Hova tovább? Hol szeretnél tartani öt, tíz, húsz év múlva?

– Ilyen értelemben nem firtatom a végzetem, beszélgetésünk elején adott válaszom itt is érvényes. Ha valami valóban aggaszt, foglalkoztat és cselekvésre ösztönöz a jövő tekintetében, az maga a planéta sorsa, és az emberiség, mint „kiválasztott” faj esélyei a bolygón. Nem véletlenül vállalok annyi társadalmi célú munkát, viszem a civilszervezeti ügyeket, legyen szó a Médiaunióról, a Jövő/Menő programról, vagy a Szívlapát Alapítványról. Akinek van kedve, nézzen utána a neten. Meg fog lepődni!
 

Lásd még:

www.youtube.com/watch

www.youtube.com/watch

www.youtube.com/watch 

 


(4 értékelés)
 

Hozzászólások  

 
0 #7 2015-09-10 07:55
WOW just what I was looking for. Came here by searching for
Health Benefits Of Coconut Oil: http://is.gd/vL9fmc Oil
Idézet
 
 
0 #6 2015-08-26 14:02
Hi! I could have sworn I've visited this web site before but after browsing through some of
the articles I realized it's new to me. Anyhow, I'm definitely pleased I came across it and
I'll be bookmarking it and checking back regularly!


Feel free to surf to my page; quest bars: http://tinyurl.com/nc9xbqx
Idézet
 
 
0 #5 2015-08-21 08:27
Saved as a favorite, I really like your site!

Feel free to visit my blog post quest bars: http://wheyproteinnow.com/quest-bars-by-quest-nutrition/
Idézet
 
 
0 #4 2015-08-18 10:36
Great delivery. Outstanding arguments. Keep up the amazing spirit.


Here is my weblog; quest bars: http://myboxingnews.com/quest-bars/
Idézet
 
 
0 #3 2015-06-21 20:06
I'm gone to say to my little brother, that he should also visit this blog on regular basis to obtain updated from newest reports.


Feel free to surf to my blog post - JcRMillhouse: http://www.wtzbeniowskiego.pl/wiki/O21:_Basic_Strategies_On_How_To_Become_A_Successful_Person.._by_Cynthia_K._Micheal
Idézet
 
 
0 #2 2015-06-20 20:59
Hi there excellent website! Does running a blog such as this take a massive amount work?
I have absolutely no knowledge of computer programming but I
had been hoping to start my own blog in the near future.

Anyway, if you have any suggestions or techniques for new blog owners please share.
I understand this is off subject nevertheless I simply had to ask.
Appreciate it!

My blog post; DonnellXShula: http://mindcockpit.com/?p=94312&share=google-plus-1
Idézet
 
 
0 #1 2015-06-18 05:49
It's nearly impossible to find experienced people on this subject, but you seem like you know what you're talking about!

Thanks

Check out my website TonjaKGarvis: http://www.yarisgunu.com/index.php/component/k2/itemlist/user/145388
Idézet
 

Videótéka

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 332 vendég böngészi

Búcsú Földesi Margittól

(1961–2016)

foldesimargit
Pótolhatatlan veszteség, ha egy értékteremtő ember távozik közülünk. Hatványozottan az azonban, ha olyasvalaki hagy el bennünket testi valójában, aki különösen vitális volt, s egyfajta energiaközpontként működött. Ezért is igen fájdalmas Földesi Margittól búcsút venni e földi árnyékvilágban, hiszen a jeles történész, tanár, újságíró valódi örökmozgó volt. Olyan ember, aki sohasem áll le, mindig új célokat talál ki és magával ragadó stílusban az egész kisebb és nagyobb közösség, a haza számára fontos ügyeknek igyekszik mindenkit megnyerni.

Földesi Margittal kapcsolatban egyszerűen lehetetlen tudomásul venni a visszafordíthatatlan, kegyetlen valóságot, hogy hiába várjuk tőle a lelkesítő telefonokat. Kegyes szokás persze ilyenkor egy kicsit felfelé kerekíteni az eltávozott kvalitásait, jó tulajdonságait. Margit életpályáján azonban annyi kezdeményezés, kedvesen rámenősen végigvitt terv, könyv, televíziós műsor sokasodik, amelyeknek pusztán a felsorolása komplikált feladat volna és értelemszerűen túlfeszítené egy kései méltató írás szűkös kereteit.

Mindegyik művének közös jellemzője, hogy a magyar nemzet, az ország nagy kérdéseit igyekezett körüljárni, s a válaszokat megtalálni. Sokan beleássák magukat részletkérdések felfejtésébe, partikuláris szakmai problémák taglalásába, illetve publikálásába. Földesi Margit ezzel szemben mai kifejezéssel unortodox, nonkonformista módon nem sokat kukoricázott – minden esetben csalhatatlan biztonsággal halászta ki magának a politikailag legkényesebb témákat, területeket, s belevágott „right to the core”, egyenest a közepébe. S mindezt a szellemi rezervoárt, tárházat úgy dolgozta föl, hogy sohasem engedett a populizmus, könnyű nézőtéri taps csábításának. A lényeget igyekezett megragadni mindenben. Pedig de könnyű a történészi, értelmiségi lét egy olyan világban, ahol a szakértőnek az a legfőbb ismérve, hogy semmiről nem lehet harapófogóval sem kihúzni belőle a saját véleményét. Legtöbbször persze éppen azért, mert nincs. Hát Margit nem tartozott ebbe az egyesek által szakértőinek tartott, önfelkent kasztba.

A köntörfalazás kerülése, a szókimondás nemcsak politikai, hanem tudományos kérdésekben is jellemezte. „A Szövetséges Ellenőrző Bizottság Magyarországon 1945–1947”, „A magyar jóvátétel és ami mögötte van”, „A megbélyegzés hatalma. Pfeiffer Zoltán” vagy „A megszállók szabadsága. Hadizsákmányról, jóvátételről, szovjet megszállásról” című kötetei mind arról tanúskodnak, hogy távol állt tőle az egyrészt-másrésztek dialektikus posztmarxista felfogása, ami mögé bújva sokan azt szeretnék bebiztosítani, hogy a különböző oldalak egyaránt kimazsolázhassák belőle a nekik tetszőt, s így megmenekedjenek a politikailag inkorrektség vádjától. Az igazság nála nem taktikai kategória volt, hanem a kutatás, tudomány valódi tárgya. Egyszerűbben fogalmazva: bátor munkák az övéi, legyen szó bármilyen műfajról, korszakról. Mert ugyanez a tisztázó, feltáró törekvés hatotta át tevékenységét, munkásságát minden más területen is, amihez csak hozzáfogott. Televíziós sorozatműsora az EchoTV-ben, kultúrtörténeti kalandozásai tizenkilencedik-huszadik századi múltunkban, intellektuális beszélgetései Gyurkovics Tiborral, a legendás íróval, valamint Szerencsés Károllyal, férjével és alkotótársával, a szintén kiváló történésszel sokak számára jelentett maradandó, szívet-lelket frissítő, karbantartó – s DVD-kiadásai révén is egy egész életre elraktározható – élményt.

A műsorfolyam címe – Még nem késő – Gyurkovics Tibor egyik híres verséről kapta címét, ám máig ható küldetésének ereje, tartalma révén mintha a magyarság és egyben Földesi Margit egész életét szimbolizálná. A polihisztor történész hidat teremtett a múlt és jelen között. A tanári hivatást a legszélesebb értelemben gyakorolta. Hogy az emberek a nemzet történelmét ne ballasztnak, tehernek, hanem lehetőségnek, adománynak érezzék. Volt benne valami, amit sokan megpróbálnak lenézni sznob, nagyképű dilettáns módon: lelkesedés. És amit szintén divat leszólni: hivatástudat. Talán még tényleg nem késő, hogy ezeket az örök értékeket, ahogy Földesi Margit életművét is – végre széles körben elismerjék.

Megyeri Dávid

Forrás: Magyar Idők


Megjelent az A Mi Otthonunk decemberi-januári dupla száma, keresse az újságárusoknál!

decembericimlap

AKTUÁLIS
7 TREND, HELY, EMBER, HANGULAT...
Otthoni spa, wellness újdonságok és trendek, fiók divat, karácsonyi ajándékötletek és sok más…

INSPIRÁLÓ OTTHONOK
„SHABBY CHIC” ELEGANCIA
Budapesten, a vidéki Anglia századelos kúriáinak világát
megidéző három hálószobás panellakás sok vintage-zsal.

MANZÁRD ÚJRATERVEZVE
Árpádföldön, társasház kicsi tetotéri lakását tervezte újra Fest Krisztina lakberendező ötletesen és színesen.

MESÉK A TORNÁCOS HÁZBÓL
Szentendrén, egykori erdélyi otthonuk miliőjét varázsolta a Bükkös patak partjára a neves képművész házaspár.

NOIES, CSALÁDIAS HARMÓNIA
Raleigh-ben, múlt századi családi házat rendezett be Heather Garrett amerikai lakberendező a kortárs stílus jegyében.

ÖTVÖZNI RÉGIT AZ ÚJJAL
Boise-ban, egykor volt szarvasmarhatelep helyén indusztriális és rusztikus elemeket társító meghitt otthon.

MODERN EKLEKTIKA
Londonban, viktoriánus sorház fiatalos, kényelmes és élhető lakása tobzódik a különféle textúrák és korok jelenlététol.

ZÖLD ÉPÍTÉS
KÖZÉPPONTBAN A KÁLYHA
Törökbálinton, modern elemeket emberközeli megoldásokkal jól ötvöző passzív ház a fenntarthatóság jegyében.

ÖTLETEINK
PIKÁNS ÍZEK AZ ÜNNEPI ASZTALRA
Gesztenyeimádat! Főszerepben a gesztenye és a barna rum.

GYERTYALÁNGOK BUVÖLETÉBAN
Készítsünk a karácsonyi asztalra gyertyatartót, gipszből.

FELÚJÍTÁS A-TÓL Z IG
UTÓLAGOS HOSZIGETELÉS BÖKKENOKKEL
Mivel jár a homlokzat, födém szigetelése? Haszonos tanácsaink, hogy eligazodjunk az anyagok, termékek dzsungelében.

KORSZERUSÍTÉS PASSZÍV KÖZELI MINOSÉGBEN
Kifizetodő-e házunkat alacsony energiafelhasználásúvá átalakítani, vagy érdemesebb-e új passzívházat építeni?

ORSZÁGJÁRÓ
Hévíz, Gyor, Mátra… Feltöltodést ígérő helyszínek, programok.