Close

Drasztikusan növekszik a rákos betegek száma

Közel 75 százalékkal nőhet a daganatos betegségek előfordulási aránya 2030-ra – állítják francia kutatók. A fejlődő országokban még rosszabb a helyzet: itt 90 százalék is lehet az arány. A kutatás eredményeiről – mely során 184 ország 2008-ban összegyűjtött adatait elemezték – a Lancet Oncology című szaklapban számoltak be.

Dr. Freddie Bray, az International Agency for Research on Cancer (IARC) vezető onkológusa szerint bizonyos daganatos betegségek háttérbe szorulhatnak (így valószínűleg kevesebb lesz a méh- és a gyomorrák), de az emlőrák, a vadtagbélrák és a prosztatarák a következő években sokkal több embert érint majd. „A rák már így is a legfőbb halálozási oknak számít a gazdag országokban és ez valószínűleg a jövőben csak fokozódni fog” – nyilatkozta dr. Bray. „Ez a kutatás is rámutatott arra, hogy szorosabb nemzetközi együttműködésre van szükség a betegség megállításához.”

Az adatokból kiderült: jelenleg a megelőzhető, fertőzésekkel összefüggő daganattípusok a fejlődő országokban (elsősorban Afrikában) pusztítanak, míg a tüdő-, emlő-, prosztata- és bélrákok a gazdagabb, fejlett országokban vannak jelen.

Itthon is riasztó

Magyarországon is növekszik a kimutatott rákbetegségek előfordulási gyakorisága, mára évente 80 ezer új rákbeteget diagnosztizálnak. Dr. Demeter Jolán, a budapesti Szent János Kórház emlőszűrő központjának főorvosa szerint a rossz statisztikai eredmény egyik legalapvetőbb oka, hogy – az orvostudomány fejlődésének köszönhetően – napjainkban jóval magasabb életkort élünk meg. Mivel az életkor előrehaladtával a rákbetegség egyre gyakrabban fordul elő, így nyilvánvalóan a betegség statisztikáját is rontja a magas életkor elérése.

A főorvosnő azt is elmondta: „A rákbetegség kiváltó okát nem ismerjük, azonban az elősegítő tényezők, rizikófaktorok nyilvánvalóak: Ilyen a genetikai adottság, vagy családi halmozódás, a mozgásszegény életmód, a túl sok szénhidrát és zsír fogyasztása, az ebből adódó túlsúly, a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a túlzott gyógyszerfogyasztás, de sajnos – ami nem feltétlenül rajtunk múlik – a környezetszennyezés is.”

Demeter Jolán hozzátette: „A megelőzés nagy része az, ami az életmódunkon, a rossz szokásainkon múlik, de sajnos ez sem mindig elegendő. Fontos viszont, hogy a daganatot minél korábban felismerjük, ezért ajánlott részt venni a szűréseken. A daganatok egy része ugyanis korai stádiumában még gyógyítható.” 

Szerző: Mozer Mária

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top