Close

Beszélgetés Hoffmann Zsuzsival, a Magyar-Svéd Panoráma Világklub alelnökével

Mióta él Svédországban?

-Már négy évtizede. Édesapám halála után Svédországba ment férjhez újra édesanyám. Tanulmányaimat is Svédországban fejeztem be. 1980-ban végzős hallgatója voltam a Lundi Zene Akadémiának.
Majd szerelmes lettem Hoffmann Renébe, akihez feleségül mentem. 1981-ben házasodtunk össze. Első gyermekünk Mónika 82-ben született. Öt évre rá jött Erika.

Svéd férje mellett hogyan tudott magyar maradni?

-Egyáltalán nem volt könnyű. Nekem sikerült! A gyerekeimmel magyarul beszéltem, de a reggelinél a férjemmel mindig svédül. Az egyik este a férjem mesélt svéd gyermekmeséket a gyerekeknek, másik este én illetve édesanyám olvasott fel magyar mesét. Férjem anyja hosszú évekig az USA-ban élt, így ha ő volt az unokákkal, angolul beszélt velük. Úgy építettem fel az életemet, hogy többnyelvű barátokkal társaloghattam. Legkedvesebb barátnőm Csongrádi Báder Judit, neki is két lánya van. Ők a keresztlányaim. Linda Budapesten él, Budapesten jár egyetemre, Bettina ügyvédnek tanul a Lundi Akadémián.  A lányok négyesben barátkoztak, jártak táncolni, zenélni és magyarul beszéltek egymás között. Együtt szerepeltek is például a malmöi Pannónia Klubban. Gyakran szavaltak, táncoltak én zongorán kísértem őket.

Miért őrizte meg magyarságát, anyanyelvét?

-Az anyanyelv megőrzését, használatát és megtanítását a gyerekeimnek kötelességemnek éreztem és érzem. Életem egyik fő célja: magyarnak maradni. A magyar kultúrát, anyanyelvet népszerűsíteni. De fontos számomra a család is.

Zenei életútját követték-e lányai?

-Mónika már 3 éves korában hegedült. Ma a Malmöi Zeneiskola tanára. Sokoldalú zenész, zongorázik, dobol, szaxofonozik, énekel. Énekelt az USA-ban, Dániában, Németországban, Lengyelországban és természetesen Magyarországon. Erika elsősorban a rajzolásban, festészetben tehetséges. A japán nyelv és kultúra szerelmese.
Boldog vagyok, mert mind a két lányom szorgalmas, tehetséges, sikeres és szülőszeretők. Becsülöm kitartásukat, a magyar gyökerek iránti szeretetüket.

Mióta alelnöke a Magyar-Svéd Panoráma Világklubnak, és milyen céllal?

-2012. februárja óta. Remélem, hogy tovább erősíti kapcsolatunkat a világ minden részén lévő magyarokkal. Elsősorban az anyaországgal és Skandináviával. A magyar gyökereit senki nem tudja elfelejteni.
Ez fontos magam és családom számára is.

Szerző: dr. Szalontai Éva

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top