Close

Az EU-s agrárminiszterek foglalkoztak a zöldségpiacot ért károk mérséklésével

Az európai agrárminiszterek tanácsa két alkalommal is tárgyalt a németországi hasmenésjárvány miatt az európai zöldségtermelőket ért veszteségekről, és politikai döntés született kártalanításukról, ebbe a körbe beleértve a magyar gazdákat is – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter rögtönzött sajtótájékoztatón Kunmadarason. A tárca vezetője Szanyi Tibornak, az MSZP országos elnökségi tagjának arra a kijelentésére reagált, miszerint az ellenzéki párt úgy ítéli meg, hogy a vidékfejlesztési miniszternek az európai uniós elnökség végén távoznia kellene posztjáról, mert nem látta el megfelelően a feladatát a német hasmenésjárvány miatt az európai zöldségpiacot ért kár mérséklésével összefüggésben.

Véleményem szerint az unió gyorsan reagált a problémára, „és (…) arról nem tehetek, hogy vannak országgyűlési képviselők, akik (…) nem olvasnak újságot” – fogalmazott Fazekas, hozzátéve: „az lehet hogy Szanyi az MSZP arca, de az biztos, hogy nem az esze”.
Szanyi az elmúlt hét szombatján azt mondta, hogy Fazekas Sándor annak ellenére „nem csinált semmit, menekült a feladat elől”, hogy az uniós agrárminiszterek május végi debreceni informális tanácskozásán európai problémának minősítették a németországi élelmiszerbotrányt, Magyarország pedig az Európai Unió soros elnöke.
Az MSZP-s képviselő szerint a magyar agrárminiszter feladata lett volna egy asztalhoz ültetni a német és spanyol felet, a hisztéria mérséklése és az, hogy nyilatkozataival megerősítse az európai élelmiszerellenőrzés biztonságosságát. Fazekas Sándor azonban érdemi cselekvés helyett „hagyta kibontakozni azt a botrányt, ami az európai zöldségpiac összeomlásához vezetett” – hangoztatta a szocialista politikus.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top