Close

Boldog Születésnapot Budapest!

boldogszuletesnapotbp01

Szokatlan születésnapot tartott péntek éjjel a „Hosszúlépés.Járunk” budapesti mozgalom. A civil szerveződés, akiknek fő tevékenysége a fővárosi városnéző séták szervezése, az éjszaka során több száz léggömbbel díszítette fel a köztéri szobrokat. Kékbe és sárgába öltöztették reggelre a várost. Születésnapot köszöntöttek és emlékeztettek rendhagyó módon bennünket, városlakókat is az ünnepre: Budapest 144 éves.1873. november 17-én egyesítették hivatalosan a Duna partján álló két települést Buda és Pest városát.

Mi voltunk – hírdették ki és vallották be közösségi oldalukon a „Hosszúlépés. Járunk” aktivístái péntek reggelre. A várost védő és értő mozgalom munkatársai, régóta tervezték a mai ünnepet. A csapat évek óta ismert arról, hogy város szerető, felfedező túrákat szervez, ház nézőket, lépcsőház-járókat és egyéb szokatlan, rendhagyó fővárosi felfedező utakat. Mindig is elhagyták a járt utakat ezekért a felfedezésre váró járatlanokért és ezt örömmel vállalták is, sőt egy ideje már hivatalosan másokat is csábítanak ezekre a programokra.

Nem tudtak tétlenül elmenni a fővárosi szülinap mellett sem. Péntek reggel fura önvallomásukkal találkozhattunk: November 17-én reggel Budapest furcsa jelenségre ébredt. A város szobrai lufikkal és koronákkal ünnepelnek, és egyre többen kérdezték: miért a nagy öröm? Ki öltöztette fel a szobrokat? Egyáltalán, mi ez az egész? 

Jól-jártunk a Hosszúlépéssel

Most leleplezzük magunkat: mi voltunk! – írták. A Hosszúlépés. Járunk küldetése, hogy közelebb hozza Budapestet a város lakóihoz, és ehhez remek eszköz együtt megünnepelni a város majdnem feledésbe merült születésnapját. Ma 144 éve, 1873. november 17-én tartották az egyesített Pest, Buda és Óbuda első ünnepi közgyűlését, így ezt a napot tekintjük a város születésnapjának. Egy valamirevaló születésnapot pedig bulival illik köszöntetni, ezért ma a város szobraival együtt üzenjük, van mit ünnepelnünk! Büszkék vagyunk rá, hogy Európa legfiatalabb metropolisza az otthonunk, rajongunk Budapestért minden történetével, ízével, illatával és felfedezésre váró titkával együtt, és mi, budapestiek tudjuk csak igazán: a világ legjobb városa az otthonunk.

budapestszuletesnap02

Boldog születésnapot, Budapest!

Kérdések és válaszok: Miért pont a szobrok? Nap mint nap köztéri alkotások százai mellett megyünk el anélkül, hogy belegondolnánk, kit ábrázolnak és miért vannak ott Budapest utcáin – fedték fel tettük szándékát. Azzal, hogy feldíszítettük őket, fel is hívjuk rájuk a figyelmet: történelmi alakok, mesehősök, írók, színészek, zenészek és állatok sokasága vesz körbe minket a mindennapokban, érdemes rájuk az év többi 364 napján is figyelni. Hogy jutott eszünkbe? Szeretnénk emlékeztetni a budapestieket erre a feledésbe merült ünnepnapra és egy kis vidámságot csempészni a novemberi szürkeségbe.
Szeptemberben kezdtek el gondolkodni az ötleten, utána terveztek és megrendelték az évszámos lufikat, az 1873.11.17 dátummal, a koronákat és a többi kelléket. – A lufikat éjfélkor kezdtük el fújni – mesélik. Egy három fős kemény mag az irodánkban éjszakázott. Hajnali 4 órától csatlakoztak a többiek, utána párosával nyakunkba vettük a várost térképekkel, szoborlistával, lufikkal és koronákkal felszerelkezve. A végeredményt pedig mindenki láthatja.

23632718 894269477413173 1700061566055417098 o 1

Köszönjük a Hosszúlépés,járunk-nak

Fotók: Hosszúlépés.Járunk 

{jcomments on}

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top