Close

A 25 évvel ezelőtti barcelonai játékok magyar hőseit ünnepelték

Budapest, 2017. november 9. Hajtós Bertalan ezüstérmes cselgáncsozó, Nébald György, az ezüstérmes kardcsapat tagja, olimpiai bajnok, Kőbán Rita olimpiai bajnos kajakos, Egerszegi Krisztina olimpiai bajnok úszó, Dónusz Éva olimpiai bajnok kajakos (b-j) a 25 évvel ezelőtti barcelonai játékokon kiválóan szereplő sportolók köszöntésén Budapesten 2017. november 9-én. A rendezvényt a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja szervezte. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A 25 évvel ezelőtti, barcelonai nyári olimpiai játékokon sikeresen szereplő magyar sportolókat köszöntötték csütörtökön este.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának közös rendezvényén Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke köszöntőjében emlékezetett arra, hogy a magyar csapat 1992-ben a 11 arany-, 12 ezüst- és 7 bronzéremmel olyan kiemelkedő teljesítményt nyújtott, amely Helsinki mögött a második legeredményesebb szereplés a nyári olimpiákon. Az elnök hozzátette: a vasfüggöny lebontása után ez volt az első olyan ötkarikás játékok, amelyen már a teljes függetlenségét visszanyerve vehetett részt Magyarország. Végül Kulcsár Krisztián elárulta, számára ez volt az első olimpia, amelyen versenyzőként részt vett, egyben ehhez fűzik a legszebb személyes emlékek.

Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja beszédében kiemelte, három bojkottált olimpia után – Moszkva, Los Angeles és Szöul – Barcelonában teljes és egyben békés játékokat rendeztek. A magyar delegációt MOB-elnökként első nyári olimpiáján vezető sportdiplomata külön hangsúlyozta, hogy a játékokon a magyar olimpiai család is teljes létszámban vehetett részt, így 19 sportágban összesen 217 sportoló indult, akik a nemzetek pontversenyében nyolcadik helyet szerezték meg.
„A csapat tagjai között olyan nagyszerű emberek voltak, akik azóta fényes karriert csináltak” – utalt Schmitt többek között Kulcsár Krisztiánra, a sportállamtitkár Szabó Tündére és az olimpiai bajnokok klubját vezető Nébald Györgyre.
Az ünnepségen videofelvételeken felidézték a magyar aranyérmek születését, Darnyi Tamás, Egerszegi Krisztina, Repka Attila, Farkas Péter, Kovács Antal, Ónodi Henrietta, Szabó Bence és a női kajaknégyes diadalát. Végül a barcelonai magyar érmesek közül a jelenlévők felmentek a színpadra és együtt koccintottak az egykori eredmények emlékére.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top