Close

Kitoloncoltak az Egyesült Államokból egy egykori SS-őrt

Az SS egykori tagja, Jakiw Palij – akit bűnrészességgel vádolnak 7000 zsidó megölésében, amikor „önkéntes” őr volt a trawniki koncentrációs táborban Lengyelországban – megérkezett kedden Németországba, miután kiutasították az Egyesült Államokból, az országból amely a vádakat emelte.

 

Palij Lengyelországban született és az USA-ba emigrált 1949-ben, a második világháború után. Miután átutazta az óceánt, elrejtette a múltját és mindig falusi emberként mutatta be magát.
1957-ben megkapta az amerikai állampolgárságot, amelyet évtizedekkel később visszavontak, amikor igazi története kiderült. Washington 2005 óta próbálja kiutasítani a férfit, mivel az amerikai bíróságok nem ítélhetik el a háború alatt elkövetett bűncselekmények miatt, mert azok nem az USA területén történtek. Németország viszont nem volt hajlandó befogadni Palijt, mivel soha nem volt német állampolgár és nem volt elfogatóparancs ellene.

Megsemmisítő gépezet

A Bild című német lap szerint a tényt, hogy a férfit „önkéntes őrként” toborozta az SS, német táborokban képezték ki és a náci megsemmisítő gépezetbe építették be, olyan pontok, amelyeket a német kormány eddig nem vett figyelembe.
Sem Lengyelország, sem Ukrajna (amelyhez Palij szülővárosa jelenleg tartozik) nem akarta befogadni az egykori SS-őrt.
Palij mindig tagadta, hogy aktívan részt vett a háborús bűncselekményekben és biztosított arról, hogy az volt a feladata – amelyre azt mondta, hogy kényszerítették őt -, hogy figyelje a hidakat és a folyókat, mint azt 15 éve a New York Times-nak egy interjúban kijelentette. Azonban a nyilvános vizsgálat az Egyesült Államokban a náci táborok „elpusztító gépezetének lényeges elemének” tekinti.

A német jog szerint nem büntethető

Nem világos, hogy Németországban fognak-e eljárást indítani ellene. Pillanatnyilag „a puszta tagság az SS-ben vagy a Trawnikiben kapott képzés nem büntetendő a német jog szerint” – mutatott rá az ügyész Jens Rommel közleményében a Bildnek.
Három évvel ezelőtt a Würzburgi Ügyészség nyomozást indított ellene, de bizonyíték hiányában le kellett zárnia. Az ügy azóta a Ludwigsburgban lévő nemzeti szocializmus bűneinek tisztázásával foglalkozó központi irodában van.

elperiodico.com

A fotón Jakiw Palij 1957-ben. Forrás: telegraph.co.uk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top