Close

Brüsszelben 92 százalékos a francia nyelv túlsúlya

Forrás: polgeonow.com

A legutóbbi személyi jövedelemadó-bevallások alapján Brüsszelben 92 százalékos a francia nyelv túlsúlya a flamanddal szemben – írta a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

A beszámoló szerint a legutóbbi szja-bevallásnál választható két nyelv, az ország déli régiójában, Vallóniában használt francia és az északi Flandriában használt flamand közül a legtöbben a franciát választották Brüsszelben. Az adat kimagasló, ugyanis az önálló közigazgatással rendelkező fővárosi régiót Belgium két, létszámában és nyelvhasználatában is meghatározó régiója közül a hollandhoz közel álló flamandot beszélő, méretében is nagyobb Flandria veszi körül.
Mint a cikkben olvasható, a nyelvhatár 1962-es meghúzásánál az 1930-as népszámlálási adatokat vették alapul. A napilap szerint ezt követően nem volt lehetőség a nyelvhasználatra vonatkozó, valóságos adatokkal szolgáló felmérés készítésére. Megjegyezték azt is, hogy a fővárost körülvevő hat településen – Kraainem, Drogenbos, Linkebeek, Rhode-Saint-Genese, Wemmel és Wezembeek-Oppem – is előretörőben van a francia nyelv használata. Ott mintegy kétszer annyian választották ezt a nyelvet adóbevallásuk kitöltéséhez, mint a flamandot.
A nyilvánosságra került százalékos adatokat befolyásolhatja az is, hogy a jelentős számban Belgiumban adózó külföldi állampolgár legtöbbje franciául beszél, ezért ezt a nyelvet választja adóbevallásának kitöltéséhez is – tette hozzá cikkében a napilap.
Belgiumban a francia és a flamand mellett a német is hivatalos nyelv. Az ország keleti, Németországgal határos részén mintegy 400 ezer fős németajkú kisebbség él.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top