Close

Atomstop – a Nobel Béke-díj felhívása

atombomba001

Az egyetlen Nobel-díj, amelyet nem Svédországban hírdetnek ki és adnak át, hanem Norvégiában és amelyet nemcsak magánszemélyek, hanem szervezetek is kaphatnak: a béke Nobel-díját idén a nukleáris fegyverek leszerelésére irányuló nemzetközi szervezet, az ICAN nyerte el. A Nobel Bizottság nem titkolt célja volt, hogy a díjjal felhívja a figyelmet a nukleáris fegyverek használatának katasztrofális humanitárius következményeire. Nem pusztán a szervezetet értékelték, hanem a szándékukat is.  A norvég Nobel Bizottság ezen apropó kapcsán komoly felszólalást intézet az atomhatalmakhoz.  

ICAN-t,  Ausztráliában alapították, székhelye Genfben található. ​101 nemzet 468 szervezete támogatja őket hivatalosan is világszerte. Büszkén és örömmel fogadták a hírt. Céljuk az atomfegyverek mentes bolygó. 

 

Köszönjük a civileknek iezt a díjat, akik óriási összefogással támogatják programunkat. Ez a díj az övék is – nyilatkozták az ICAN szervezői a Nobel-díj kapcsán. – A civilek erejének  felhasználásával is törekszünk arra, hogy véget vessünk az eddig legraduktívabb fegyver, az atom hatalmának –  amely valós fenyegetést jelent az egész emberiség számára. Sok millió polgár tett világszerte fáradhatatatlanul erőfeszítéseket célunk elérése érdekében. Ha kell hangosan tiltakoznak a nukleáris fegyverek ellen, és ragaszkodnak ahhoz, hogy semmiféle törvényes cél ne szolgálhassa ezek fennmaradását.Örökre ki kell tiltani földünkről! – hangsúlyozták.

 icannobel001

Öröm az ICAN szervezetnél a hír hallatán ( Fotó: Twitter) 

A közelmúltbeli Észak-koreai atomfenyegetéseknek nyilvánvalóan nagy szerepük volt a mostani döntésben. A Nobel-bizottság történetében nem először fordult elő, hogy nukleáris fegyverek ellen fellépőket ismerje el. A hidrogén-bomba megjelenése óta a Nobel-bírák többször ítéltek ezen elvük alapján, így kaphatta meg Linus Pauling kémikus a Béke Nobel-díjat 1962-ben, az első atomellenes kampányért és a nukleáris fegyverek elleni küzdelemért folytatott küzdelemért. Azóta legalább négy csoportot és egyént értékeltek a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos munkájukért. Ezek közé tartozik az egykori japán miniszterelnök Eisaku Sato, a lengyel fizikus Joseph Rotblat is. 1985-ben – az Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti fegyverkezési verseny legmagasabb szintjén – a Nobel-bizottság odaítélte a díjat a nukleáris háborút ellenző nemzetközi orvos szövetségnek (IPPNW), amely a jelenlegi nyertes, az ICAN támogatója is.

– A norvég Nobel-bizottság tudatában van annak, hogy egy nemzetközi jogi tilalom vagy szervezet önmagában nem fog megszüntetni egyetlen nukleáris fegyvert sem, és hogy azok a tagállamok, amelyek már rendelkeznek nukleáris fegyverekkel, és a legszorosabb szövetségeseik, nem támogatják az atomfegyver-tilalmi egyezményt. Ugyanakkor a nukleáris fegyverektől mentes világ felé tett lépéseknek magukban kell foglalniuk az ilyen fegyverekkel rendelkező államokat – mondta a bizottság  a díj kihirdetése kapcsán.  – Az idei békedíj ezért felszólítja ezeket az államokat, hogy kezdeményezzenek komoly tárgyalásokat a közel 15 000 nukleáris fegyver fokozatos, kiegyensúlyozott és gondosan megfigyelt leszrelése érdekében.

 

Felhasznált források: ICAN, Nobel Bizottság 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top