Close

Történelmi választások Németországban?

Angelamerkel007

Sok szempontból is történelmi választás volt Németországban vasárnap. Az AfD bejutásával és a szocialisták történelmi vereségével új korszak kezdődhet a német politikában. Az igazi kérdés pedig az, hogy mi jön Merkel után. A Brüsszelből hazatért Martin Schulz nem hozta el a megváltást a szociáldemokraták számára, sőt, olyan vereséget szenvedtek, amelyre korábban sosem volt példa. A választók azonban nemcsak az SPD-t, hanem az uniópártokat is megbüntették. Több millió CDU/CSU-szavazó pártolt át a jobboldali, bevándorlásellenes AfD-hez, valamint a kampányban száznyolcvan fokos fordulatot vett szabadelvű FDP-hez, melynek vezetője a migránsok hazaküldését ígérte a németeknek.

Merkel befogadáspárti politikája megbosszulta magát. Az Alternatíva Németországnak (AfD) a közel 13 százalékos eredménye vészjósló jel. De nem a demokrácia, hanem Angela Merkel és a bevándorláspárti baloldal számára. Hiába ugyanis a győzelem, ahogyan az a választás éjszakáján is látszódott, a kancellár öröme korántsem volt őszinte. Ez az eredmény a német választók által kiállított bizonyítvány. Annak bizonyítványa, hogy a kormányzat totális kudarcot vallott a migrációs válság során. Bár a gazdaság jól teljesít, a bevándorlási válság következtében meredeken nőtt a bűncselekmények száma, emellett a mindennapok részévé vált az iszlám terrorizmus fenyegetettsége.

A nagy kérdés azonban nem az, hogy milyen koalíció alakul most Németországban, vagy hogy Merkel végre nyíltan felvállalja-e a politikai irányváltást az AfD hatására, hanem az, hogy mi jön majd a kancellár után?

Angela Merkel vélhetően utolsó ciklusát kezdi meg kancellárként, majd visszavonul az aktív politikától. Ha mindezt az élet és a politika nem írja felül, akkor nemcsak a CDU/CSU pártszövetségnél, hanem Németország politikai életében is egy új korszak veheti kezdetét. Annak dacára, hogy Merkel kiváló hatalompolitikus – melyet jelez, hogy a válság során felbukkanó belső lázadásokat is leverte –, az uniópártok számára egyre nagyobb terhet jelent az, hogy a jelentősebb baloldali pártok (SPD és a Zöldek) nélkül gyakorlatilag lehetetlenné vált a kormányalakítás számukra. Ezek a kényszerkoalíciók viszont állandó zsarolásnak, alkudozásnak engednek teret, mely a CDU-ra is negatív hatással van.

Új jobboldali, polgári többség születhet

Konzervatív német újságírók részéről az elmúlt hónapokban többször is felvetődött az a gondolat, hogy a jobboldali, piacpárti FDP visszakerülésével, valamint az AfD bejutásával egy új polgári többség jöhet létre Németországban. Ha a Dieter Stein által is említett irány győzedelmeskedik a bevándorlásellenes párt berkein belül, akkor az AfD egy új polgári pártként, „a politikai értelem útját” járva gazdagíthatja a jobboldali, jobbközép tábort. A matematikai többség már fennáll, a kérdés az, hogy mindez politikai realitássá válik-e a közeljövőben.

Jelenleg egyértelmű, hogy sem Merkel, sem az AfD nem kér a másikból. Kedvező viszonyok esetén azonban egy stabil polgári többség alakulhat ki, ami azt jelenti, hogy a CDU/CSU, az FDP és az AfD a baloldal nélkül lenne képes a kormányzásra, a szociáldemokratákat ezzel hosszú időre kitaszítva a hatalomból. Ettől a gondolattól az AfD listavezetője, Alice Weidel sem határolódott el, mondván, „senki sem tudja megmondani, mi lesz lehetséges vagy lehetetlen a Merkel utáni időkben”.

Bertha László 888.

(A németországi választások értékelésével kapcsolatos anyagaink folyamatosan frissülnek )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top