Close

4 gombajó finomság

gombajofinomsag nyito

Nem csak az erdő-, városban parkjáró embernek mutatja meg gyönyörű aranybarna színeit a természet, de a konyhában tüsténkedőnek is, ha a gombát választja alapanyagul.

Zöld fűszeres gomba mozzarellával – 4 személyre

* 8 szelet baguette * olívaolaj * 1 gerezd fokhagyma * só * frissen őrölt bors * 4 dkg vaj * 40 dkg matsutake (vagy más erdei gomba) * 2 ág rozmaring * 3 evőkanál frissen aprított zsálya * 25 dkg bivalymozzarella

A sütőt grillfokozaton előmelegítjük 200 Celsius-fokra. A kenyereket megkenjük olívaolajjal, majd bedörzsöljük fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, és forró serpenyőben aranybarnára sütjük. Egy tűzálló edényben felhevítjük a vajat, hozzáadjuk a félbevágott gombát, a rozmaringot és a zsályát, majd sózzuk, borsozzuk, és öt perc alatt aranybarnára pirítjuk. Rátesszük a szeletekre vágott mozzarellát, majd néhány percre betesszük a sütőbe, hogy ráolvadjon a sajt. Fokhagymás pirítóssal tálaljuk.

gombajofinomsag 1
Gombás kalács karamellizált hagymával – 6 személyre

* 10 dkg vaj * 2 gerezd fokhagyma * 2 evőkanál+6 ág kakukkfű * só * frissen őrölt bors * 6 szelet kalács * 6 nagy gomba
A karamellizált hagymához: * ½ evőkanál olívaolaj * 2 lila hagyma * 1 evőkanál cukor * 2 evőkanál balzsamecet

A sütőt előmelegítjük 220 Celsius-fokra. A vajat megolvasztjuk, összekeverjük az összehúzott fokhagymával és a kakukkfűvel, sózzuk, borsozzuk, majd a felével meglocsoljuk a kalácsszeleteket, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rendezzük. A gombafejeket a kalácsok tetejére helyezzük, ráteszünk egy-egy ág kakukkfüvet, majd meglocsoljuk a maradék vajjal, és 15-20 percig sütjük, míg a gomba meg nem puhul. Közben olívaolajon fonnyasztani kezdjük a karikára vágott hagymát, majd néhány perc után hozzáadjuk a cukrot és a balzsamecetet, és puhára pároljuk. A gombás kaláccsal tálaljuk.

gombajofinomsag 2

Gombás hagymaleves sajtos pirítóssal – 4 személyre

* 5 dkg vaj * 20 dkg csiperke * 4 lila hagyma * 1 l marhahúsalaplé * 8 szelet rusztikus kenyér * olívaolaj * 10 dkg kék sajt

A vajat nagy lángon megolvasztjuk, hozzáadjuk az összeaprított gombát, 2 percig pirítjuk, majd lejjebb vesszük a lángot, hozzáadjuk a karikára vágott hagymát, és 5-8 perc alatt puhára pároljuk. Felöntjük az alaplével, és addig forraljuk, amíg kissé be nem sűrűsödik (kb. 10 perc). A kenyérszeleteket egy tepsibe fektetjük, a tetejüket megkenjük olívaolajjal, majd a sütő grillfokozatán 2-3 percig pirítjuk. Megszórjuk a kék sajttal, és a leves mellé tálaljuk.

gombajofinomsag 3
Oregánós-gombás pita – 4-6 személyre

* 2 evőkanál olívaolaj+a tetejére * 10 dkg csiperke * 15 dkg szárított vargánya * 2 gerezd fokhagyma * só * frissen őrölt bors * 4-6 pita vagy kisebb tortilla * 30 dkg mozzarella * 2 ág friss oregánó

Az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a kétféle gombát és a vékony szeletekre vágott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd 3-4 percig pirítjuk. A gombás keveréket a pitákra kanalazzuk, rátesszük a felszeletelt mozzarellát, és megszórjuk az összeaprított oregánóval. Meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk, és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Szeletekre vágva tálaljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top