Close

Az LMP támogatja a Minority SafePack javaslatot

Forrás: language-diversity.eu

Az LMP támogatja a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést – mondta Ungár Péter, a párt elnökségi tagja szombati budapesti sajtótájékoztatója után telefonon az MTI-nek.

A politikus szerint a Minority SafePack védi a nyelv- és szimbólumhasználat jogát, egyenlő bánásmódot biztosít a kisebbségnek többségi társadalomban, és lehetővé teszi az Európai Uniónak, hogy beavatkozzon, ha az erdélyi magyarságot a román állam részéről jogtiprás éri.
Ezért az LMP konzultálni fog az egyik kezdeményezővel, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ), minként tud hozzájárulni ahhoz, hogy az egy év alatt szükséges egymillió támogató aláírás összegyűljön.
Az LMP álláspontja szerint ez nemzeti ügy, és mindenkinek a támogatását várják, aki szerint fontos, hogy „a határon túli magyar kisebbségeknek a lehető legtöbb jogaik legyenek” – hangsúlyozta.
Az RMDSZ és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által kidolgozott Minority Safepack elnevezésű javaslatcsomag nyelvi, oktatási, kulturális kérdésekben, a regionális politikában, a médiaszabályozásnál javasolt intézkedéseket az EU-nak.
A kezdeményezés bejegyzését korábban elutasította az Európai Bizottság, de az elutasító határozatát a kezdeményezők
megtámadták az EU luxemburgi bíróságán és pert nyertek. Ezt követően idén márciusban a bizottság megállapodott a kezdeményezőkkel a javaslatcsomag részleges bejegyzéséről. A kezdeményezőknek Európa legalább hét országából több mint egymillió polgár aláírását kell megszerezniük egy év alatt ahhoz, hogy kezdeményezésük mérlegelésére késztessék az Európai Bizottságot.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top