Close

Élmények útján

gozmozdony

Európában egyedülálló muzeális vasúti járműparkot üzemeltet a MÁV Nosztalgia Kft.. Az 1992-ben alakult vállalat a MÁV üzemképessé tett muzeális vonataival egész évben különleges helyszínekre szállítja utasait.

Komáromy Attila marketingigazgató elmondta, hogy a járművek tulajdonosa 70 százalékban a MÁV, a fennmaradó hányad magánkézben van. A száz darabot számláló járműparkból 30 a gőzmozdony, a dízelmozdony, a dízelmotorkocsi és a villamos mozdony, a 70 kocsi között pedig van két- és négytengelyes fapados, valamint luxus hálókocsi is. A 424-es gőzmozdony, a Bivaly 1955-ben készült, de a járművek között van 1800-as évekből való is. A piros Nohab svéd dízelmozdonyból kilenc van. Exkluzív nosztalgiautazásokon vesz részt az 1912-ben épített favázas étkezőkocsi, amelynek különlegessége a kívül-belül teakfából készült burkolat. Ezek az Európa-szerte ismert és népszerű járművek gyakran szerepelnek külföldi és magyar filmekben, reklámfilmekben is.


Az elmúlt évben 26 utat bonyolítottak le, az idei évre 36 utat terveznek, döntően szombatra. Programjaik ismert turistacélpontokba irányulnak, köztük több olyan van, amely gépkocsival nehezen érhető el. Évente tízezer utast szállítanak, akiknek nagy része törzsutas. Ebben nem szerepelnek a céges charter-utak, illetve az utazási irodák külföldi csoportok számára szervezett útjai.
Egész évben közlekednek a Gyertyafény Expressz vacsoravonatok és az Élményvonatok. Tavasztól-őszig gőzvontatású nosztalgiavonatok mennek a Dunakanyarba, a Cuha-völgybe és Gödöllőre. Népszerű a Zauberg Expressz, amelynek útja alagutakon, viaduktokon, kőhidakon át vezet a festői Semmeringre. Május 12-14-én Szent László Emlékvonat indul Nagyváradra, július 8-án pedig Wachauba lehet Élményvonattal utazni. Augusztus 8-án a Tisza-tóhoz, október 7-én a Tokaji Szüreti Napokra, október 21-én pedig a Csabai Kolbászfesztiválra visz Élményvonat. Az adventi utak november 25-től kezdődnek: Élményvonat indul Bécsbe, Schönbrunnba, Prágába.
További utakról, időpontokról részletek a www.mavnosztaliga.hu oldalon.

Bognár Mária    fotók: MÁV Nosztalgia Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top