Close

Zöldülő lábnyomok határon átnyúló együttműködésben

A Románia-Magyarország határon átnyúló Interreg pályázat nyitó rendezvényét 2018. szeptember 13-án a Szarvasi Arborétum vendégházában tartották   A ROHU-35 számú, „Greening Footprints” címet viselő pályázatban elnyert támogatás révén a magyarországi fél, a Szarvasi Arborétum a dendrológiai park fejlesztését tűzte ki célul, míg a romániai partner – a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség – a Püspöki Palota kertjének felújítását. Az eseményen Böcskei László megyés püspök vezetésével egy nagyváradi küldöttség is részt vett.

Babák Mihály, Szarvas polgármestere köszöntőjében örömmel nyugtázta, hogy az újabb támogatás elnyerésével az arborétum további fejlesztéseket tud megvalósítani.
Palkovics László, a gödöllői Szent István Egyetem rektorhelyettese köszöntő szavait gyermekkori élményeivel egészítette ki.


A nagyváradi küldöttséget vezető Böcskei László püspök a Nagyváradi Egyházmegye és Szarvas kapcsolódási pontjairól szólva elmondta, a szarvasi vidék nem teljesen idegen Nagyvárad számára, hiszen az egyházmegye egykori területe ezeket a vidékeket is magában foglalta. A Püspöki Palota kertjét emberek közötti, emberek és természet, emberek és Isten közötti találkozások alkalmas helyévé szeretnék tenni. „A természet az maga Isten adta ajándék. Nekünk ott helyünk van, és ezt kell ott megtalálni, hogy valamennyiünk megelégedésére, örömére legyen! Isten áldását kívánom valamennyiünkre, az együttműködésre!”


Hanyecz Katalin, a Szarvasi Arborétum igazgatója a projekt magyar partnerre vonatkozó részleteit mutatta be. Mint mondta, a Greening Footprints nem egy megszokott cím, az arborétum tevékenységére és a pályázat céljára utal. Azon igyekeznek, hogy pici zöld lábnyomokkal közelítsenek az emberek felé és talán nekik is pici zöld lábnyomaik lesznek.
„A Bolza család akkori képviselői nekünk létrehoztak egy csodát és gyönyörűséget, amit nekünk feladatunk megóvni, fenntartani és védeni” – fogalmazott.
A jelenleg nem látogatható 15 hektáros terület egy kicsit távolabb esik a most megtekinthető részektől, ezért a bejárattól egy kőburkolatú tematikus sétautat építenek ki hozzá, felújítják az esőbeállókat és újabbakat is építenek. Ezen külső területen kialakítanak egy meditációs teret, a fiatalabb korosztályt megcélozva kapcsolódik ide egy ökojátékpark is.  Létrehoznak egy bibliai, fűszer- és gyógynövénykertet, amelynek termékeit a rendezvénytéren szeretnék hasznosítani.  


Hasonló nagyságrendű változások lesznek Nagyváradon is, a természet megújítását megcélozva. A nagyváradi Püspöki Palota kertjének a korszerűsítési és átalakítási tervezetét Király Anikó műépítész ismertette.
A rendezvény egy parkbemutató sétával, illetve alternatív programokkal zárult.
Az Interreg pályázat ROHU-35 számú, „Greening Footprints” című projekt összértéke megközelíti a másfél millió eurót, futamideje pedig 2018. június 1. – 2020. május 31.
Szöveg és kép: Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top